mobil super2000 diesel 10w-40 u e39 523i


Recommended Posts

Imam 7l ovog ulja. Brine me malo ovo diesel u oznaci.

Smijem li to sipati? Prepostavljam da da (na osnovu citanja po netu) ali svaki savjet je dobrodosao.

Link to post
Share on other sites

Niko ti ne može reći da ne smeš da sipaš u motor u svom autu šta god hoćeš, pa i "česmovaču". Ako si tražio nekakvu zabranu na netu i zakonsku prepreku da radiš sa svojim autom šta god hoćeš i nisi to našao, to ne znači da je to dobra ideja. Da li će ti zbog toga "umreti" motor za 3 meseca? Verovatno neće, ali sigurno će proces njegovog "prirodnog" starenja i umiranja biti višestruko ubrzan. Pitanje je samo koliko je života ostalo u njemu i koliko dugo još može da radi kako treba i sa odgovarajućim uljem.

Ne razumem jednu stvar, imaš odličan auto, kojem treba tako malo da bi pružio tako mnogo vlasniku. Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ako je tebi baš problem da sipaš odgovarajuće ulje u taj motor, možda bi trebalo da prodaš taj auto i kupiš neki dizel, čisto da iskoristiš to ulje :rolleyes:

Karikiram stvari ali nije daleko od istine. Ponavljam da sa svojom privatnom svojinom možeš raditi šta god hoćeš ali ako već tražiš savet onda nemoj sipati to ulje jer bi to bila greška i vrlo nepromišljen potez. Ne može ti 6 ili 7 litara odgovarajućeg motornog ulja biti veći finansijski problem koliko mogu biti posledice takvog poteza, u to budi ubedjen.

Kao prvo većina ili bar veliki deo motornih ulja danas se mogu koristiti i u benzinskim i u dizel motorima, i to je jasno naznačeno na kanticama. Medjutim postoje neka specifična ulja koja su takvih specifikacija i sastava da su jednostavno maksimalno podredjena jednom tipu motora, a uglavnom se to odnosi na "diesel specific" ulja. Ovo je jedno od takvih ulja i zato je jasno i naznačeno to "Diesel" na kanticama, što već na prvi pogled treba da stavi korisniku do znanja u koje motore se to ulje može sipati.

Kao drugo, ovo ulje ne zadovoljava BMW-ove LongLife standarde (niti LL98, niti LL01 a naročito ne LL04) i specifikacije odredjene tim standardima koje su propisane za M52/M54 motore, tako da to ulje jednostavno ne treba koristiti u tom motoru.

Kao treće, motorna ulja za specifičnu namenu u dizel motorima imaju poprilično drugačiji sastav od "univerzalnih" a razlike se ogledaju u znatno većoj koncentraciji deterdženata, višim koncentracijama "teških" elemenata a naročito je u tom pogledu primetan veći ZDDP (cinkova jedinjenja) i fosfora, imaju veće alkalne koncentracije i tako dalje i tako dalje... Sve u svemu oni nisu preporučljivi (blago rečeno) za primenu u benzinskim motorima iz prostog razloga što zbog visoke koncentracije deterdženta dolazi do prevelikog spiranja zaštitnog filma sa košuljice cilindra i klipova, odnosno tarnih površina na ležajevima, jer je koncentracija deterdženta jednostavno podredjena tj, prilagodjena procesu sagorevaja dizela pa ta ulja intenzivnije "čiste", ali kod benzinaca to ima upravo kontraefekat u smislu da se zaštitni sloj ulja i aditiva koji TREBA da budu po zidovima cilindara i na ležajevima jednostavno "peru" te ovi elementi ostaju bez podmazivanja i bez zaštite. Kao drugo, ti motori imaju blagu potrošnju ulja i to kad su u mehanički dobrom stanju, a kasnije mogu da troše i duplo ali da i dalje ne budu "zreli" za otvaranje. Kod ovog ulja problem potrošnje tj. sagorevanja istog bi prouzrokovao da se sagorevanjem istog u komori pomenuti teški metali cinka kojih u ovom ulju ima u prilično većoj koncentraciji "poteraju" preko izduvnih gasova ka katalizatoru, na kojeg imaju jako negativan uticaj. Malo duža upotreba dizel motornog ulja u benzincu koji troši malo ulja bi imala poguban efekat po katalizator na tom autua (ako je katalizator i dalje tu). Sagorevanjem ulja zbog povećanje koncentracije aditiva i deterdženata bi takodje došlo do formiranja većih koncentracija isparenja u motoru što bi se moglo manifestovati i povremenim jačim dimljenjem iz izduva. Opet, visoka koncentracija aditiva bi na svom "putu" kroz izduv škodila sondama i plemenitim materijalima u saćama katalizatora.

Sve u svemu, potencijalnih štetnih posledica je više, koristi osim one da se, eto, utroši to ulje koje stoji na polici Bog zna od kad nema, tako da rizikuješ previše takvim svojim razmišljanjem zarad čega? U krajnjoj liniji, zameni to ulje negde, doplati nešto malo ako treba i uzmi 7 litara odgovarajućeg ulja za taj motor, umesto što planiraš da sipaš ulje za dizel motor u njega :blink: Majku mu, BMW je to, nije Golf 2 D pa da može da gori i lož ulje kad treba :( Ili održavajte ta auta kako treba, ili prepustite taj posao i zadovoljstvo drugima. Barem Golfova 2 ima po oglasima kol`ko hoćeš...

Link to post
Share on other sites

Sve ovo stoji. Ulje mi je prodao covjek koji radi bas bmw, nisam tad vidio da pise diesel, vjerovatno se zeznuo ili sta god...

Auto je tek od skora u mene, zato sam i pitao ovdje, jer ga ne zelim odrzavati kao "golf 2" i sipati sta bilo. I ne zelim kupiti golfa :)

Hvala za savjet, nije mi problem kupiti 7l ulja.

Link to post
Share on other sites