bmw e 39 zakljucan


Recommended Posts

Ispraznio mi se akomulator, pa ne mogu da otkljucam auto(e39). cak nece ni sa kljucem da otkljuca bravicu vozacevih vrata, a ni gepeka. zna li neko kako da dovedem struju negde ili vec kako da otkljucam auto?

HVALA

Link to post
Share on other sites

Problem možeš rešiti na dva načina, prvi je lakši i brži i za njega ti je neophodan glavni (master) ključ od auta a drugi način je teži i sporiji jer ti za njega treba malo "gimnastike".

Ako imaš master ključ njime možeš da otključaš brave u gepeku i vratima i u slučaju otkaza akumulatora, maltene na svim modelima serije 5 osim nekih za američko i kanadsko tržište, kao i za neke male serije koje su prodavane u Evropi (nadam se da nisi toliki baxuz da imaš upravo model iz tih serija :rolleyes:). Ne znam zašto su na tim serijama onemogućili mehaničko otključavanje brave već je ona striktno elektronski kontrolisana preko solenoida, ali možda je u pitanju bezbednost tj. pasivne mere sigurnosti od kradje. Elem, sve što treba da uradiš je da master ključ okreneš u bravi gepeka ULEVO sve dok ključ ne dodje u potpuno horizontalan položaj. Ovo podrazumeva da ćeš morati da za nijansu jače okreneš ključ u bravi jer do odredjene pozicije se on okrene bez problema ali onda treba primeniti samo malo više snage kako bi se "savladao" otpor mehaničke brave. Medjutim treba biti izuzetno oprezan sa ovime da se ključ ne polomi, jer kao što rekoh ovo nije moguće uraditi kod svih modela serije 5 a sem toga i sama bravica može biti "zabrekla" jer praktično niko ne koristi ključ da mehaničko otvara i zatvara vrata već se to samo radi daljincem. Zato bi trebalo uprskati tek malo WD40 u bravicu i sačekati 5-6 minuta da "odradi" pa onda probati sa ovim postupkom, ako i pored malo jačeg nego inače pokušaja okretanja ključa otpor i dalje postoji treba odustati kako se ključ ne bi polomio u bravi. U tom slučaju ostaje opcija 2.

Druga opcija je da nadješ spolja pogodan pristup električnim konektorima kako bi spolja doveo struju u kolo i tako daljincem otključao auto. BMW je fabrički ostavio spolja dva konektora za ovu svrhu ali je problem što su oni teško dostupni i treba se maltene auto dići na dizalicu i skidati "šuspleh" i zaštitne plastike pod autom kako bi se pristupilo tim konektorima. Mnogo posla, a moglo je to lakše... Imali su dobru ideju sa tim spoljašnjim konektorima ali je realizacija malo omanula... Zato ti ostaje da pristupiš pod branikom električnim konektorima za maglenke i da na njih dovedeš spoljni napon (pazi da bude 12v :lol: i da spojiš pravilno polove tj. + sa + i - sa -) ili ako nemaš maglenke onda preko sijalice za tablicu u zadnjem braniku, ili pak da skineš potkrilo sa levog prednjeg točka i tako pristupiš sireni tj. njenim konektorima na koje ćeš dovesti struju iz spoljašnjeg izvora u električno kolo automobila čime ćeš uspeti da daljincem otvoriš auto. Nadam se samo da nije i baterija na daljincu ispražnjena jer onda smo u "malo" težoj situaciji... :rolleyes:

Probaj sa WD40 i prvom metodom, trebalo bi da proradi, imaš to opisano i u korisničkom uputstvu. Samo pazi da ne preteraš i polomiš ključ u bravi, onda bi od lošeg postalo još gore...

Očekujemo epilog :preved:

Link to post
Share on other sites

Mozda gresim a zar maglenke i svetla za osvetljavanje tablica (tj. pozicija i oboreno) ne idu preko prekidaca??? E sad kako ce da pusti struju do centarlne tj. u sistem ako je prekidac pretpostavljam u off poziciji?

Link to post
Share on other sites

Mozda gresim a zar maglenke i svetla za osvetljavanje tablica (tj. pozicija i oboreno) ne idu preko prekidaca??? E sad kako ce da pusti struju do centarlne tj. u sistem ako je prekidac pretpostavljam u off poziciji?

Ne grešiš naravno, to sam imao na umu da kažem ali sam zaboravio da napomenem da je to moguće pod uslovom da svetla ne gasi na prekidač nikada zbog Zakona jer se ionako gase automatski nakon vadjenja ključa naravno kao mera zaštite od pražnjenja akumulatora. Moja greška, ponavljam zaboravih da napomenem to, jer ima mnogo ljudi koji zbog Zakona tako praktikuju da rade (ne kažem da je to dobra praksa), jer se lako desi da zaborave da upale svetla pri svakom ulasku u auto... Ta važi za svetlosne elemente, da ih tako nazovem, dok ovo za sirenu važi u svakom slučaju mada je procedura mnogo komplikovanija.

Kažem, BMW je ostavio za ovakve slučajeve spoljašnje konektore preko kojih je moguće dovesti struju u kolo ali ih je dobro "sakrio" pa uglavnom nisu od pomoći. Ovo su "izmišljene" metode za ovakve slučajeve, koje BMW ne preporučuje već samo otvaranje gepeka master ključem i pristup bateriji. Pitanje je samo da li čovek u ovom slučaju uopšte ima master ključ.

Link to post
Share on other sites