Kupovina bmw 525i e39


Recommended Posts

Planiram da kupim bmw e39 iskljucivo 525i i trenutno sam nasao jednog u oglasima.

Bmw je 2001 god u komplet M opremi unutra i spolja,presao je 219000 i na slikama se vidi da je za tu kilometrazu lepo ocuvan stvarno.Koza nije naborana (vidi se da je odrzavana) volan nije puno izlizan dugmici nisu izlizani,limarija je stvarno perfektna nigde ogreban... Vlasnik nije protiv teranja automobila u ovlasceni servis na kompletan pregled sto mi je najbitnije. Cena mu je 5200 i nije reg. Ako bi uzimao taj auto planiram da ugradim kvalitetan plin zato sto prelazim dosta km godisnje.

Najvise kod ovog modela me brine automatski menjac jer sam cuo da je popravka ako nesto rikne paprena,kilometraza tu i tamo, jer mi drug ima e34 2,5i motor i nikad nije imao vecih problema a ima na satu 340,000km naravno redovno ga odrzava mazi i pazi :)

Znaci najvise me zanima kako ovaj motor podnosi plin,dali je skupo odrzavanje tog automatskog menjaca i dali imaju ceste kvarove i koje.

Hvala unapred. pozz

Link to post
Share on other sites

Prelep auto, kupio sam maltene isti takav nedavno, samo crni sa sivom kožom. Nije ogreban nigde verovatno zato što je prefarban. Za 10g i 219000km malo je verovatno da je bez i najmanje ogrebotinice.

Plin na M54 može, ali samo sekvent, tako bar kažu ljudi...

Motor je izdržljiv i dugovečan, pod uslovom da se redovno održava - dakle bilo bi dobro da postoji originalna servisna knjiga, uredno overena servisima. Obavezno traži da ga zakače na dijagnostiku i pogledaj ima li prijavljenih grešaka. Neka ga dobro pogledaju u servisu "sa svih strana".

Automatski menjač obavezno probaj - mora da šalta glatko i nečujno u svim brzinama. Na blagoj uzbrdici u mirovanju i D ne bi smeo da dopusti da vozilo otkliza unazad.

Pogledaj takođe da li su gume uniformno izlizane po celoj širini - ako nisu, to je znak da sa trapom nešto nije u redu. U principu to može sve da se sredi, ali može da te košta i par stotina evrića, zavisno šta mora da se menja.

Link to post
Share on other sites

Boga mi, ja sam se zaljubio u ovaj auto, i bilo bi mi drago da ga vozi neko sa foruma, odnosno neko ko voli.. Nadam se da je takav kako na slikama izgleda-ODLICAN!

Link to post
Share on other sites

Leon63, ako ga uzmeš daj utiske, da me ubedačiš malo kako sam ja preplatio svog... Ako tom srebrnom zaista baš ništa ne bude falilo (nula ulaganja), ulovio si "premiju na lotou". Ali to ćeš znati tek nedelju-dve nakon što ga uzmeš, neke sitnice (ili i krupnije stvari) jednostavno ne vidiš odmah!

Link to post
Share on other sites

Uzeo ga ili ne treba sledece:

- Prenos 200 evra,

- Registracija 500 evra,

- Plin 450 evra,

- Servis 200-300 evra.

Sto je na cenu od 5000 evra jos 1200-1300 evra minimum. Auto je stvarno odlican i ocuvan ide opasno ima pregrst opreme, ali nije malo ulaganje.

Link to post
Share on other sites

Uzeo ga ili ne treba sledece:

- Prenos 200 evra,

- Registracija 500 evra,

- Plin 450 evra,

- Servis 200-300 evra.

Ovo ti sleduje ma koji polovni auto da kupiš (osim onih 500e za regustraciju koje može biti 300e ako je do 2000ccm)... Ako je auto zdrav i bez ulaganja, vredi svakog evra. Pa u Nemačkoj nema za te pare, pogledaj sam na mobile.de

Ja ovaj moj koji je kao redovno održavan u Švici, pa sam zamenio još ponešto na trapu prednjem i zadnjem (350e), zamenio dva creva za servo (60e), uzeo prednje dve zimske gume (120e), senzor bregaste original (80e), poliranje farova i nosači (100e), poliranje auta (60e), dubinsko čišćenje (30e), a sleduje mi još parking senzore da sredim (računam oko 70-80e), juče mi se upalila lampica za kočione pločice (pa će i tu da ode neka para) itd itd... Ne možeš bre da kupiš E39 za džabe, ako je dobar uzimaj da se ne bi posle kajao...

Link to post
Share on other sites

gde je najbolje ugraditi auto gas za 520i e60 a da pri tom dobro rade i ne deru sa cenom?

Pozovi 0603444141 Vladimir, reci da si preko BMW fan kluba dobio broj. Extra je majstor i nije da bije po usima, a uz sve to je iz Beograda.

Link to post
Share on other sites