Bolja zastita za vase vozilo


Recommended Posts

Sitni prekidaci, koje mnogi ugradjuju u svoja vozila kako bi im povecali sigurnost, možda nude povecan osjecaj sigurnosti vlasniku vozila, ali koliko su oni zaista korisni kada se u njihovoj blizini nadje iskusniji kradljivac vozila.

Ukoliko posjedujete malo znanja u oblasti elektronike i imate lemilicu, možete u mnogome povecati sigurnost svoga vozila, bez korišcenja velikog broja djelova i unaprijediti svoj sistem zaštite vozila.

Od potrebnih djelova Vam treba:

-12v standardni relej za auto

-12v Double Pole Double Throw (DPDT) relej

-12v LED dioda

-reed switch

-mikro-taster

-mali magnet

-kucište za magnet

Sve ove delove možete naci u bolje opremljenoj prodavnici opreme za elektroniku.

Kljuc za ovakav sigurnosni sistem je ništa više nego obican mali magnet, izvadjen iz nekog malog zvucnika, koji bi najbolje bilo ubaciti u daljinsku jedinicu nekog pokvarenog alarma, jer tako ostaje sakriven i sakriva njegovu glavnu namjenu.

90651215hb9.jpg

Sada dolazimo do glavne prednosti ovoga sistema zaštite. Za razliku od obicnih prekidaca, koji moraju biti fizicki dostupni (opipljivi), prekidac kod ovoga sistema zaštite pokrece gore pomenuti magnet i kao takav, može se staviti na bilo koje mjesto u vozilu preko koga se nalazi plastika. Pošto je prekidac postavljen iza plastike na tabli ili centralnoj konzoli on nije vidljiv i to je glavna prednost ovoga sistema zaštite.

69763851ak4.jpg

On funkcioniše tako što kada mu se u blizini nadje magnet, prekidac reaguje tako što zatvara strujno kolo koje prolazi kroz njega.

Za aktiviranje sistema se koristi mikro taster. On može biti vidljiv i dostupan, jer kradljivac ga može stiskati, prespojiti išcupati, ali nece imati nikakve koristi od toga.

34370626mx4.jpg

Kada ga pritisnete, LED dioda bi trebala da zasvjetli i time oznaci da je sistem aktivan. Takodje ta LED dioda Vam signalizira kada udjete u vozilo da je sistem trenutno aktivan i da ga treba iskjuciti.

Šema celog kola je na sledecoj slici, kliknite na sliku kako bi ste je uvecali.

71047219gr6.th.gif

Kako radi ovaj uredjaj ?

Kada DPDT relej nije aktivan (nema napona na njegovim namotajima), on povezuje LED diodu koja ce usled toga svjetleti. U isto vrijeme on prekida napon ka standardnom releju za auto, ciji su krajevi spojeni na vezu paljenja vozila, tako da u tom trenutku nije moguce upaliti vozilo

73506123me7.jpg

Ukoliko dodje do skidanja klema sa akumulatora u želji da se zaobidje ovaj sistem zaštite, LED dioda ce prestati da svijetli, ali ce pozicija DPDT releja ostati nepromjenjena I time nastaviti da štiti Vaše vozilo.

Kada želite da upalite vozilo, magnetom prelazimo preko mjesta iza koga se nalazi reed prekidac. Prolaskom magneta pokraj njega, njegovi kontakti ce se zatvoriti, omogucavajuci pri tome prolaz napona ka DPDT releju I njegovu aktivaciju. Pri tome on ostaje aktivan I nakon što se kontakti reed prekidaca otvore. DPDT relej je tada zadužen da proslijedi dalje napon do standardnog releja koji njegovom aktivacijom zatvara strujni krug veze paljenja vozila I vozilo tada možete upaliti.

Pritiskom na mikro-taster prekida se strujno kolo i kontakti DPDT releja se otvaraju, pri cemu se pali LED dioda I kolo je aktivno.

PAŽNJA mikro taster bi trebali da stavite na neko mjesto koje nije dostupno na dohvat ruke, jer pritiskom na njega u toku vožnje ce kao rezultat dati gašenje motora.

Link to post
Share on other sites

fino fino :D

isto tako jeftina zastita tj alarm i za njega je potrebno nista vise nego samo 2 zice od 2 metra i jedan prekidac B)

naime treba samo sprovesti sirenuauta do prekidaca za svetlo u vratima :) i kad se otvore vrata ima da svira ko lud isprazni bateriju i to je to ...lopov ne moze ni makac posle :o

samo je malo zajebano kad god ulazite u auto ima da vam svira sto bas nije pozeljno zato se namesti neki skriveni prekidac i preko dana moze biti iskljucen a samo ga nocu paliti :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...