razlika M52 motora???


Recommended Posts

koja je razlika motora M52 recimo B25

sa jednim vanosom i sa dva vanosa iz E46 i koskastom usisnom granom???

Link to post
Share on other sites

Motor sa jednim vanosom ima samo varijabilni usis, znaci sistem zakrece samo bregastu osovinu usisnih ventila, sto je doprinelo da se maksimalni obrtni moment u odnosu na motor bez vanosa isporucuje na 4200, umesto na 4700 obrtaja.

Nakon toga napravljen je motor sa dva vanosa, odnosno sa varijabilnim vremenom otvaranja i usisnih i izduvnih ventila, znaci stalno se dinamicki menjaju parametri otvaranja svih ventila, sto je obezbedilo jos bolje performanse u svim rezimima rada.

Sama ugradnja vanosa doprinela je tome da je podignut kompresioni odnos na modelu od 2,0l na 11:1 i 10,5:1 na modelu od 2,5l bez mogućnosti oštećenja motora. Time je povecana efikasnost motora, sto je znacilo i manju potrosnju a takav sistem optimalnog otvaranja i zatvaranja usisnih i izduvnih ventila mnogo je uticao na smanjenje emisije izduvnih gasova

Link to post
Share on other sites

ustvari isto, samo malo efikasnije napravljeno...

znaci necu pogresiti ni sa jednim - mada bolje dva vanos jel

Link to post
Share on other sites

Pogresices sa oba :)

Motori sa vanosom imaju dosta kraci klip od motora bez vanosa, tako da on mnogo vise "mrda" u bloku, sto u kombinaciji sa aluminijumskim blokom dovodi do relativno brzog habanja cilindara. Mada ako si se nameracio na neki auto, investicija hilznovanja bloka je 20ak evra po cilindru, plus troskovi za rastavljanje motora, znaci sve u svemu do 500e sa novim dihtunzima, lezajevima i karikama, mislim da to ne treba da te odvrati od auta a i miran si duzi vremenski period :)

Link to post
Share on other sites