Šiber i stop svetlo


Recommended Posts

Ljudi imam 2 problema pa da ne kuckam na 2 različita mesta, ja rekoh da potražim pomoć sve od jednom.

Problem br 1: Kada sam se čuo sa jednim od prethodnih vlasnika moje kockice rekao mi je da mu se dešavalo da po nekad pusti vodu na šiber. Na nebu pored šibera vidi se par flekica, a i sam sam pre neko veče, prilikom izlaska iz auta, od spolja, video tanku liniju svetlosti iz unutrašnjosti auta. Zatvoren šiber nije baš u liniji sa krovom već je malko niže. Da li je u pitanju samo dihtung guma šibera ili možda treba da se nekako dotegne neka sajlica (ili nešto slično) kako bi šiber bio u ravni sa krovom da ne propusti vodu? Koliko je komplikovano rešiti problem (promena gume, sređivanje mehanizma...) i gde mogu da nađem gumu da kupim ako mora da se menja?

Problem 2: Stvar je estetske prirode. Desni i levi stop se razlikuju po boji. Naime, desni je za nijansu tamniji od levog, a meni se tamnija varijanta više sviđa pa me interesuje da li se tamnija boja dobija presvlačenjem nekom folijom, možda nekim sprejom za plastiku ili je takva boja fabrička i mora samo da se nađe isti stop da se zameni? I kad smo kod stop svetla, da li su ista za karavana i limuzinu ili ne?

U pitanju je model 318i karavan, 90.god, ako ta informacija nešto znači.

P.S.Ako su za rešavanje ovih problema neophodne fotografije, moći ću da ih okačim tek sledećeg vikenda.

Hvala!

Link to post
Share on other sites

Kupis providni sprej i zafarbas oba stopa u istu nijansu, a za siber je glupo pricati napamet, verovatno, kazem verovatno je u pitanju keder

Link to post
Share on other sites

SIber mozes da nastelujes , samo treba da ga otvoris skines tapacir i onda ces videti srafove koji drze lim sibera za mehanizam, odvrnes malo odgovarajuci sraf, podignes lim i onda zategnes, kasnije vratis tapacir i gotovo.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites

Ako sam dobro razumeo, skida se tapacir samo sa šibera, kompletan tapacir sa krova (ili takozvano nebo) se ne dira? Ili se skida čitavo nebo da bi se rešio ovaj problem? :scratch_one-s_head:

Link to post
Share on other sites

Samo tapacir sa sibera, on ti se na prednjoj strani kaci za lim sa cini mi se 6 zabica, kad otvoris siber videces o cemu pisemo.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites

Gledao sam danas i mislim da neće ići lako. Koliko sam ja uspeo da vidim u mom slučaju je izgleda menjano nebo pa je šiber odrađen tako da je tapacir lepljen nekako za pokretni deo, umesto da se kači na žabice. Pogledaću ponovo kad budem stigao, ali će izgleda ovaj problem morati da sačeka da nađem nekog veštijeg sa tim stvarima da ja tu nešto ne za****m. U svakom slučaju hvala na pomoći!

Link to post
Share on other sites

Da se zalepi je skoro nemoguce, imas sliku negde na forumu, kako to izgleda a evo ti slika svih delova

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2-doors/Europe/316i-M40/LHD/M/1988/september/browse/sliding_roof_folding_top/slid_lift_roof_cover_ceiling_frame/

Ono sto ti treba da otkacis je pod brojem 5, zabica ti je pod brojem 8, a imas i nacrtane rupe kroz koje prolaze zabice.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites