Bmw E60, 2004, 2.2i trzne malo mjenjac


Recommended Posts

Ne znam kad je radjen servis mjenjaca, ne znam jel fali ulja ne znam nista, tek je auto stigao.

Ali desi se narocito iz prve u drugu tu se najvise osjeti da cimne auto, tj. bas se osjeti kad presalta ?

Jel imao neko slican problem, zna li neko sta je u pitanju ?

Link to post
Share on other sites

Servis aut menjaca kosta lepu sumu novca, kad sam kupio auto, odradio sam i taj servis iako nisam imao problema koje ti imas. Ne mogu da se setim koliko me je izaslo posto sam tad radio jos neke stvari, ali mogu ti reci da je ulje poprilicno kosta i da ga dosta staje, ostale gumice i dihtunzi nisu skupi. Ne znam da li ti to resava problem i sta je u pitanju. Najbolje poseti ovl servis..

Link to post
Share on other sites

Rijesen problem, falilo 3 litra ulja u mjenjacu.

Sad cu pratiti dal gdje gubi ili prosipa, mada sve je suvo gledali su, provjericu za koji dan jel i dalje na maximumu ako bude ok, zamijenicu ulje citavo i filter.

Link to post
Share on other sites

Nisam vozio mozda 100 kilometara tako, pusta negdje na semeringu nekom ulje, kada smo dosuli do maximuma salta perfektno.

U voznji trzao, obrtaji skakali, znaci haos.

Kada smo digli na dizalicu falilo 3 litra.

Negdje pusta malo, semering neki vjerovatno sutra cu to rijesiti zamijeniti i onda dosuti opet do maximuma i pratiti par dana jel pusta.

Ako ne bude pustao i bude ostalo na maximumu onda cu uzeti neko dobro ulje bas i zamijeniti skroz i filter naravno.

Link to post
Share on other sites

Ulje može da gubi samo na karteru jer je od plastike koja se vremenom deformiše,dakle drugi karter dok zamenom dihtunga teško da ćeš rešiti problem.Ulje može gubiti i na utičnici na kojoj su gumice,to ti je u zadnjem desnom delu menjača.Usput ulje za menjač ne postoji dobro ili loše već ono koje je namenjeno za taj menjač ili nešto pogrešno da uzmeš.Ako bi sudio po mirisu ulje za tvoj menjač je najsmrdljivije.

Link to post
Share on other sites