M3 Competition (G20), amatersko iskustvo iz prve ruke


Recommended Posts

Došao i taj, dugo očekivani dan da iz svog  (F30) 320d svoju zadnjicu na makar kratko preselim u (G20) M3 competition od 510ks, i da ga "muški" vozam po NAVAK stazi 1.5h vremena i unapredim svoju veštinu sportske vožnje (početnih 30min je upoznavanje sa tehnikom vožnje, sa vozilom itd).

Pokušaću da budem što objektivniji, ali verujte mi da je to teško, jer je ovaj auto po mogućnostima na stazi za više klasa iznad auta koje svi mi vozimo. I nije sve samo u KS. Možete recimo M340i da čipujete na 510ks ali neće na stazi biti ni prineti M3 competition, da ne poredim izdržljivost... 

Elem, u odnosu na svakodnevne automobile, ovo je bukvalno brutalno, od odziva na gas, zvuka, kočnica, ponašanja u krivinama...  pomalo zastrašujuće u početku - treba malo vremena da se navikneš i opustiš. A adrenalin rastura, sav si stegnut i uplašen jer shvataš da nemaš znanja i sposobnosti da zaista zauzdaš ovakvu zver.

Posle nekog vremena i nakon puno saveta i prekora instruktora i jedno 45-60minuta i 20-30 krugova kasnije malo se opustiš i počneš zaista da uživaš, i dalje uz veliki mentalni i fizički napor ali u tom trenutku samo manje primeta. Onda se tipično dogode i najbrži krugovi... Nakon 2h skroz si iscrpljen, prezadovoljan... kao posle baš dooooooobrog se*sa... ;)

O autu šta još reći... 510ks, RWD, karbon-keramičke kočnice, Michelin Pilot Cup gume, karbon-kadice od sedišta, zvuk na papučicu gasa je jeza momentalno, srce odmah +20bpm a osmeh od uveta do uveta. :)  Da bi izvukli maksimum iz auta traži ozbiljnu veštinu vožnje - pri tome ne mislim samo na poznavanje optimalnog puta, načina kočenja i prolaska  kroz svaku krivinu, već mnogo "sitne" ali važne tehnike što se ne može savladati baš brzo, i razdvaja profi vozača od entuzijaste.

Naravno, pohvalio bih Mladena. Ako neko ima dileme o njemu kao sportskom vozaču, samo mu dajte mu šansu da vas provoza po stazi i biće vam jasno da je on potpuno zaslužno dobio sertifikat BMW driving experance instruktora i da se od njega može puno naučiti...

Evo i link, za one koji bi voleli da dožive ovako nešto, moja iskrena preporuka:

https://navak.rs/sportska-voznja/bmw-m-power-experience/

Za sva dodatna pitanja, tu sam.

Edited by Sigtran
Link to post
Share on other sites