automobili u 2009 godini skuplji !!!!!!!!


Recommended Posts

Mnogi su se ponadali da će od 1.janura naredne godine biti smanjena carina na uvoz motornih vozila sa sadašnjih 20 na 10%, za automobile naravno proizvedene u EU.

Međutim, zbog velikih promena na svetskom tržištu, oskudice novca i skupih kredita, nezvanično se zaznaje da će Vlada Srbija "privremeno" odustati od smanjenja carinskih stopa.

Druga varijanta, koja se takođe sprema, je da se vozačima dozvoli uvoz vozila iz EU, kako polovnih tako i novih po carinskoj stopi od 10%, ali će procena vrednosti automobila prilikom carinjenja biti znatno oštrija, pa se neće priznavati one fakture sa nižim cenama od realnih.

Takođe je pred usvajanjem i nova taksa, o kojoj ovlašćeni uvoznici već raspravljaju, koja bi državi trebala da pokrije troškove oko snižavanja carinske stope.

Kada na sve to dodate činjenicu da su krediti i kamate koje daju lizing kuće već sada nepovoljniji nego pre mesec dana, i da će krediti od 1.januara 2009. godine biti još skuplji, onda dolazimo do računice da će skoro svi modeli biti skuplji nego sada, jer se trenutno mnogi automobili prodaju po ekstremno velikim popustima.

Trgovci ne bi bili trgovci kada kupcu ne bi naplatili loše tromesečje, a upravo to očekuje naše vozače od 1.januara 2009. godine, jer će tada marže biti veće, jer gubitak nekako mora da se nadoknadi.

Automobili koji se uvoze iz Japana su već sada skuplji, kao recimo Honda, jer je jen znatno skočio u odnosu na evro, a taj trend se i dalje nastavlja.

Na vama je da procenite da li kupovati automobil sada ili sledeće godine, ili možda odložiti kupovinu do boljih vremena, ako ih za našu zemlju uopšte i bude.

IZVOR: www.Mojauto.rs

Link to post
Share on other sites

polovnjaci idu gore sto posto, novi ,zavisno od dubine i duzine trajanja globalne ekonomske krize

Link to post
Share on other sites

Polovnjaci mogu da idu samo dole sa cenom jer je smanjena kupovna moc a ponuda ce biti veca od potraznje.Na ceni ce biti vozila koja malo trose i imaju jeftino odrzavanje a to BMW sigurno nije.Krediti nikada nisu bili povoljni ali to vecina ne kapira.Ko ima za ucesce npr 3000eur nece da vozi kockicu staru 18 godina vec ce da podigne kredit i uzme npr Golfa5 koji trosi5,5l nafte i gde sigurno nema ulaganja par godina.Hteli mi to da priznamo to je tako.Izlazak svakog novog modela povlaci za sobom pad cene starijeg

Link to post
Share on other sites

kad pogledas sa druge strane krediti za nova vozila vec su poskupeli ,kriterijumi za dobijanje istih su povecani , samim tim cena novih vozila ce porasti bez obzira na smanjenje carine, kod nas se uglavnom nova vozila uzimaju na kredit,posto je cena novca znatno narasla , potraznja istog bice smanjena, po sistemu spojenih sudova i potraznja novih automobila ce biti manja,ne prognozira se uzalud da ce ovu globalnu ekonomsku krizu

preziveti samo 5-6 proizvidjaca automobila,od 25 koliko mislim da ih ima,potraznja za polovnjacima ce sigurno porasti,obzirom da ce kesa biti manje,a za njih u svakom slucaju treba da se izdvoji znatno manja kolicina kesa nego za nov automobil , a formula da izlaskom novog modela sa sobom povlaci pad cene starijeg modela kod nas

se nije bas pokazala kao puozdan metod pri odredjivanju cene polovnih automobila,imamo niz primera kako pojedini polovnjaci bez ikakvog valjanog razloga drze istu cenu vec nekoliko godina

Link to post
Share on other sites

@Scaner

Taj e36 sto je jeftiniji od e30 sigurno da je u mnogo losijem stanju od tog e30 toga ima uvek

kolibarka

Verovatno mislis na neke marke koje drze cenu Sto puta neki lep auto drzi cenu svi su uvereni da vredi toliko a prodaje se mesecima,bilo pijaca,bilo oglasi Sigurno je da bi svi mi vozili pre kockicu nego Golf dvojku ali npr taj Golf uvek moze da se proda A bmw ide mnogo teze jer ili ne valja pa ga niko nece ili je stvarno dobar ali se i trazi lepa cifra a onda kupac hoce za te pare nesto novije

Link to post
Share on other sites

U inostranstvu pojedine auto kuce su malte ne dovedene do bankrota (Krajsler, ford u Americi), pa je za ocekivati da ce novi automobili biti dosta povoljniji. Mercedes je za model AMG, koji je imao cenu od 150.000 €, sada dao popust i isti se moze uzeti za tricavih 120.000€. Ipak smatram da to nije malo snizenje za 1/5 cene.

Link to post
Share on other sites

Slazem se sa Ljiljom i Milanom80 narode moje misljenje je sledece: Sem sto se slazem sa vama ali se ne slazem sa kolibarkom da ce cene polovnjaka rasti gore....nema sanse narode.... ova suluda situacija mora nekad da se slomi.... a u sledecoj godini narod ce definitivno imati manje para nego u ovoj, znaci KES , PARE, SUVA LOVA, SUSKA nazovite je kako hocete ce biti ubedljivo najskuplja roba do koje ce se jako tesko dolaziti...! E sad da ce polovnjaci pokupeti ne verujem danas sam cuo od drugara da drzava najavljuje povecanje takse za registracije 3x za vozila preko 2000 cc (kao to ce se smatrati lux kategorijom)samo ne znam da li je istina to ce potvrditi neko od vas ko gleda tv redovno..... sto automacki znaci da ce manje kubikaze i mali potrosaci poskupeti ali ne znatno jer ponuda je sve veca. Sto po meni opet povlaci pad cene automobila sa kubikazom preko 2000cc a tu spada i vecina vozila nase omiljenje marke..... Primer pa i CG je poskupela registracija od uvodjenja novih tabli.... to ce nam bolje objasniti motorsport..

P.s. Kako cene kredita i lizinga skacu a mnogi su zaglibili bice mnogo oglasa sa elementima HITNO!!!! i ZA KES!!! B)

Link to post
Share on other sites

Nazalost, ali mislim da ce LJilja i Boki biti u pravu. Ja sam pre 15 dana, na auto pijacu u Nisu dobijao 523 E 39, za 6000 €. Auto je 1997. godiste, sa restajling farovima, felne, full bez koze. Vlasnik registovan do jula2009.g. presao 180000 km. Covek je upao u frku i trazi samo kesh. Auto je u izuzetnom stanju. Ali svi beze od BMW-a i jos 2500 cc. Coveku sam nudio tri auta za zamenu i eventualnu doplatu, ali samo trazi kesh. Ceo pijac do 14,30 casova, nije uspeo da ga proda. Kasnije ga nisam vidjao. Po prici svestan je koliko auto vredi , ali zna da ce tesko da ga proda. Prva cena na nalepnici za prodaju je bila 7000€.

Link to post
Share on other sites

moram da te malo ispravim Ljiljo,muskarci ce zadnji dinar dati za auto , i zene ,pod uslovom da nisu njihove......

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

i to me zabole!hvala Bogu da mogu(kako tako)da odrazavam moju kocku,a za novo i ne razmisljam osim ako me ne strefi neki loto ili bingo,ali nisam te srece;jer ne igram navedene igre ali i da igram bilo bi sledece:pun dzak 7-a,ja bih se uhvatio za jednu 4-u!moze to i vulgarnije,ali nije ni vreme ni mesto,ali to je to!

Link to post
Share on other sites