Recommended Posts

stativa.

visko se nepali kod BMW,visko stalno radi samo sa manje i vise efekta,odnosno ima uljno kvacilo koje vise ''hvata'' sto je vruci zrak koji dolazi na njega iz hladnjaka

Link to post
Share on other sites

Pa u sustini nebi trebalo da radi non stop. Mada ima dosta faktora koji mogu da uticu na rad viska (nacin voznje, vrsta puta, tempetratura vazduha, gradska voznja ili auto put itd). Usustini po jacim vricinama u gradskoj voznji bi trebalo malo cesce da se ukljucuje ali ne i da radi non stop. Visko veci deo temperature za ukljucivanje prima od vodene pumpe na cijoj osovini je i prikljucen a hladi se i iskljucuje se od vazduha koji dolazi kroz hladnjak i koji je naravno hladnije od tecnodti iz motora

Najbolji nacin ti je da proveris visko da izadjes negde na otvoreno i provozas se malo stanes i proveris tad radi li ili ne tj jel ukljucen ili ne.

Nebi trebao da radi posle takve voznje jer bi samo strujanje vazduha kroz hladnjak i motorni prostor trebalo da ohladi motor na radnu temp.

Link to post
Share on other sites

Visko radi uvek i samo kad i motor radi, a brzina rotacije zavisi od temperature. Intenzitet rotacije se menja promenom viskoziteta (otuda i ime visko) fluida, koji je osetljiv na promenu temperature, tako da sa porastom iste fluid prenosi više obrtnog momenta (kao kvačilo) sa čime se povećavaju njegovi obrtaji pa on više vazduha povlači preko hladnjaka, i obrnuto. Dakle ne postoji više faktora koji utiču na rad viska, nego samo jedan jedini faktor, a to je temperatura. Naravno, preduslov je da je motor u funkciji jer kad motor ne radi onda visko ne obrće čak ni kad bi trebalo da rashladi motor (na primer kad se posle vožnje sa potpuno radno zagrejanim motorom zaustavi auto tj. rad motora - temperatura je visoka i u tom slučaju električni ventilator odradi posao, a visko to ne može jer nema pogona koji će ga pokrenuti). Ovaj nedostatak kao i činjenica da visko ponekad radi bez potrebe (na primer kad su niske temperature i zimi, on stalno obrće iako za tim nema potrebe) su nedostaci viska, a prednosti ima puno, od kojih je najvažnija visoka pouzdanost viska i činjenica da probleme u radu on počne da ispoljava duže vremena pre konačnog otkaza tako da vlasnik automobila ima vremena da reaguje. Električni ventilator crkne u sekundi, bez najave, a od tog momenta do krivljenja glave ima samo par minuta... Sem toga, visko ima daleko veći kapacitet jer može da se obrće daleko brže od električno pogonjenog ventilatora, čak i preko 5000 rotacija u minuti. Sve u svemu, daleko bolje rešenje i pouzdanije u radu, naročito kod automobila sa motorima većih radnih zapremina.

Konkretno, odgovor na pitanje je da visko mora da se uključi sa startovanjem motora, ali da je dok je motor hladan nivo rotacija vrlo nizak, odnosno to je stanje u kojem visko rotira po inerciji jer se moment sa remenice maltene i ne prenosi. U tom stadijumu visko samo "spinuje" ;) Kako temperatura raste, intenzitet rotacija postaje veći i visko povećava obrtaje, a sa tim i nivo buke, koji zna da bude pomalo zastrašujuć kad visko radi na maksimumu :dance3: Dok temperatura na tvom autu stoji tamo gde treba, na sredini, i ne osciluje levo-desno kao što to ne sme da bude kod BMW-a, nemaš razloga za brigu. Onog momenta kad uvidiš da postoji problem sa radnom temperaturom, bilo da ide preko sredine, bilo da motor teško dostiže radnu temperaturu ili je ona ispod optimalne zone, onda razmišljaj o kvarovima i poseti servisu. Do tad, ignoriši visko i uživaj u vožnji.

<_<

Link to post
Share on other sites

Da se malo ispravim da ne dodje do zabune. Na ukljucen visko mislim samo kada je blokiran ili ti radi na obrtajima na kojima je i motor a iskljucen kada se lagano obrce bez obzira na rpm motora kada maltene i nema funkciju.

Link to post
Share on other sites
... visko ne obrće čak ni kad bi trebalo da rashladi motor (na primer kad se posle vožnje sa potpuno radno zagrejanim motorom zaustavi auto tj. rad motora - temperatura je visoka i u tom slučaju električni ventilator odradi posao, a visko to ne može jer nema pogona koji će ga pokrenuti)...

Valjda ne raste temperatura motora kad ugasis auto vise nego sto vec jeste..?

A i to sto elektricni ventilator hladi posle vodu u hladnjaku je zanemarljivo bez pumpe za vodu koja nije u funkciji? <_<

Link to post
Share on other sites

nije zanemarljivo jer kad malobolje razmislis vruca voda ide sama gore a hladna dole i bas tako funkcionise rashladni siste u auta...tako da ventilator koji odradi poslije gasenja auta,odradi posao...i meni naraste malo temperatura poslije gasenja..... <_<

Link to post
Share on other sites
nije zanemarljivo jer kad malobolje razmislis vruca voda ide sama gore a hladna dole i bas tako funkcionise rashladni siste u auta...tako da ventilator koji odradi poslije gasenja auta,odradi posao...i meni naraste malo temperatura poslije gasenja..... <_<

Tacno tako!!!

Link to post
Share on other sites
nije zanemarljivo jer kad malobolje razmislis vruca voda ide sama gore a hladna dole i bas tako funkcionise rashladni siste u auta...tako da ventilator koji odradi poslije gasenja auta,odradi posao...

Znam i razumem to, ali mislio sam da je dosta veci znacaj pumpe nego te termodinamike <_<

Link to post
Share on other sites
Valjda ne raste temperatura motora kad ugasis auto vise nego sto vec jeste..?

A i to sto elektricni ventilator hladi posle vodu u hladnjaku je zanemarljivo bez pumpe za vodu koja nije u funkciji? :lol:

Dok se auto kreće, prirodno strujanje vazduha kroz otvore na masci ali i ispod auta odvodi veliku površinu toplote ne samo sa motora, nego ne zaboravi i izduvnu granu koja je odmah ispod motora, u motornom prostoru. Temperatura izduvne grane sa dobro radno zagrejanim motorom zna da dostigne bez problema čak i 800 stepeni C. Dok se auto kreće, prirodno strujanje vazduha dakle velikim delom pomaže rashladnom sistemu. Onog momenta kad se auto zaustavi tj. motor isključi a samim tim i visko, dolazi u kratkom periodu do vrlo velike akumulacije toplote u motornom prostoru, kako od motora tako i od zračenja toplote sa izduvne grane, obzirom da topliji vazduh prirodno ide naviše, pa se dakle sva ta toplota akumulira "ispod haube", upravo oko motora. Na ovaj način, zbog kratkotrajnog "skoka" temperature usled emisije (iako nema zagrevanja usled sagorevanja goriva), u neposrednom periodu nakon gašenja motor ima veliki problem da se ohladi i obzirom da istovremeno gubi i hladjenje preko ventilatora a da dodje i do nagle akumulacije toplote u motornom prostoru, vrlo je poželjno da se motor tačnije rečeno toplota OKO motora odvede iz motornog prostora. To nažalost visko zbog svog konstruktivnog rešenja ne može da uradi. Uostalom, zato se kod automobila sa električnim ventilatorom uglavnom nakon gašenja motora a u slučaju kad je on propisno zagrejan i aktivira ventilator, jer iako motor više ne sagoreva gorivo i ne zagreva se na taj način, nema strujanja vazduha da odvede akumuliranu toplotu koju motor i izduvna grana odjednom počnu da zrače, tako da je hladjenje motornog prostora nakon vožnje itekako potrebno.

Medjutim nema razloga za paniku :) Visko ovaj nedostatak (uslovno rečeno) nadomesti time da temperaturu motora ionako drži uvek na sredini, odnosno on "ne čeka" kao električni ventilator da rashladna tečnost dostigne odredjenu "kritičnu" temperaturu pa da se aktivira, nego stalno hladi motor zavisno naravno od iste te temperature. Posledica ovoga je da i nakon stavljana motora na muke :) bilo cimanjem po gradu bilo malo žešćom vožnjom, motor koji ima visko nikada nije tako vreo kao onaj sa električnim ventilatorom. Zato nakon neke napornije vožnje temperatura motora sa električnim ventilatorom zna da ode blizu "crvenog polja", a čak i kod najsurovijih vožnji, višečasovnog cimanja po gradu ili najgorih "prženja" kod naših ljubimaca temperatura uvek stoji na "zlatnoj sredini" ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

E da ne otvaram novu temu, ali treba mi info jedan, danas skinem moj visko jer je oduvao svoje, uzmem jedan stari zavarim nisam pri parama nesto trenutno tako da ove vrele dane ce da se zadovolji sa zavarenim,sto se temperature tice nikad bolja nije bila, utegao sam ga dobro da se ne odvrne prilikom gasenja motora.

E sad problem mi je trenutni jer izgleda da je var malo povukao pa na vecim obrtajima viska malo "baca" t.j. krivuda. Zanima me kakve su posledice toga, utice li na remenicu, lezaj na njoj...nije to puno, ali nije bas u centru...tisti me to, nekako nisam miran. Ili da idem da probam da zavarim ovaj sto sam skinuo ponovo?

Link to post
Share on other sites

Posledice mogu da se manifestuju uskoro, a mogu i kasnije, ali zasigurno ces skratiti radni vek semeringa, lezajeva, itd..

Elem, da ne duzimo tu pricu, a vec imas jedan visko, nadji topic gde je Suki pisao kako da napunis visko mascu, za prvu pomoc sigurno je bolje nego varenje... :dance3:

Link to post
Share on other sites

Skinut je, hladim se ventilatorom klime, ma ne moze otpasti on da bi zavrsio negde gde ne treba ali moze zeznuti pumpu i ostatak, napravicu sutra nesto videcu sta :dance3:

To mi je kratkorocno resenje bilo dok ne uzmem novi jer je ovaj moj izdahnuo potpuno a vidite i sami koje su vrucine, hladio ga je vent klime ali ne mogu ni njega da cimam vise, nije se grejao sto je najbitnije od svega. Pokusacu jedqan da napunim grafitnom m. on ne duva pa ne duva, gore mu ne moze biti.

Vozen je svega 5-6 Km sa ovim zavarenim. Javicu vam sta se desava, hvala puno na savetima, a i koristice drugima ko bude dolazio na ove ideje :dance3:

Link to post
Share on other sites

Uradio sam ga po Sukijevom uputstvu, upravo sam ga zavrsio pa nisam imao vremena da ga isprobam, osovina se znatno teze okrece sada, videcemo sutra sta ce kazati na remenici. Rupe sam zatvarao srafovima M5 ispod gumena podloska, urezacem sam napravio navoj, nisam mnogo zategao jer je "meso" oko 2mm debljine pa da sraf ne bi "oblajznuo"

Link to post
Share on other sites
Uradio sam ga po Sukijevom uputstvu, upravo sam ga zavrsio pa nisam imao vremena da ga isprobam, osovina se znatno teze okrece sada, videcemo sutra sta ce kazati na remenici. Rupe sam zatvarao srafovima M5 ispod gumena podloska, urezacem sam napravio navoj, nisam mnogo zategao jer je "meso" oko 2mm debljine pa da sraf ne bi "oblajznuo"

visko preporučujem za kupovinu samo u delti,original naravno

Link to post
Share on other sites