BIMMER E46

Members
  • Content Count

    69
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by BIMMER E46

  1. eh, a ja cuo da treba da izbegavam auto placeve. Zakon o zastiti potrosaca mozda funkcionise u nekoj normalnoj zemlji, ovde dok se ja izborim i isteram stvar do kraja prodje 5 godina. Gledao sam starije teme, i pomogle su mi dosta oko izbora modela. Nego neke teme su stare po par godina, pa rekoh mozda nisu iste stvari problematicne kad je auto mladji i sad posle 10 godina.

    Sto se modela tice, limuzina e46 320d, motor 110kW/150ks, 2002 godiste i novije, i da je negde u rangu 6000-6500 eur + troskovi registracije. Mislim da moze da se nadje :)

    Brate za te pare ne možeš uzeti u dobrom stanju. Moj savet ti je da tražiš 2004 god, jer od marta meseca ima Euro 4 motor, elektronski kontrolisanu turbinu, koja nema šanse da zvekne, poboljšane klapne na usisnoj, koje možeš da povadiš ako želiš, da ti neku ne bi progutao motor. Ali zato i više košta. Jer da nadješ i za 6500, dodaj sledeće:

    1. Silen blokovi i viljuške u 99% slučajeva moraju da se menjaju ( viljuške par oko 280€ lemforder + sileni 80€ lemforder + ruke oko 50€ ).

    2. Kaiševi, španeri i remenica radilice ( Isključivo originalna ) oko 500€ sa rukama.

    3. Ulje, filteri oko 200€

    4. Diskovi i pločice od od 300 - 500€, u zavisnosti šta stavljaš

    5. Kočiono ulje 45€ sa zamenom

    6. Ulje u menjaču i difu 100€ sa zamenom

    7. Antifriz sa zamenom oko 50€

    8. Separator uljanih para 50€

    9. I tu je još uvek poneka sitnica

    Kad sve saberemo dodaj još oko 1700€ na tu cenu. I opet za to godište 2002/03 nisi načisto sa turbinom. I ako još dodaš neku zaštitu zeder ili nešto drugo, to računaj 300€.

    E ako u oglasima vidiš da je neki E46 320d sa 150ks, oko 8500-9000€, znaj da mu je sve navedeno zamenjeno i da je u top stanju.

    Nadam se da sam ti malo pomogao

  2. Ovaj moj Meyle HD se drži, eo 15 meseci i nekih 20.000 km, zimu vozim na 17-icama i nema problema, plus čim danas-sutra osetim malo lufta na kuglama, kupim samo kugle i piči (ako neko hoće da turi Meyle, obavezno HD tj. Heavy Duty, a ne običan)

    @BIMMER E46 - ima Nino BMW ako hoćeš sigurne delove

    Uzeo sam viljuške iz Nemačke direktno, lemforder, tako da je to završeno. Dakle lemforder, gde se vidi izbrušen znak bmw-a, i identična je kao originalna koju sam skinuo. 120€ me ispala po komadu

  3. Sileni mogu i Febi, jer su na istom principu kao lemforder ili oem, jer su punjeni uljem, i zbog toga su tzv. soft varijanta i bolje upijaju vibracije. Svi ostali kao meyle i dr proizvodjači, kao i reparirani su od gume, i oseća se ta neprijatnost ili vibriranje na volanu pri većim brzinama. Ako pogledate malo nemačke bmw forume, svi koji su stavili meyle ili powerflex, imaju problem sa vibriranjem volana od 80-120km/h. Svi krenu prvo sa balansiranjem guma, reglažom itd. dok ne shvate da je problem u silen blokovima. Aj samo mi recite kakav je taj silen blok od 1000 dinara od Tejovića, njesra živo. Omiljena kombinacija kod nemaca je meyle viljuške + febi silen blokovi i sve šljaka besprekorno. Febijevi sileni su oko 60ak evra ako nekoga interesuje.

  4. Bio u Delti, sileni ko novi, desna viljuška ne valja. Cena sa zamenom i reglažom prava sitnica 35000 din :dance3: E sad ja bih uzeo Lemforder viljušku, ali me interesuje ko prodaje Lemforder, ali na kome piše made in Germany? Pošto sam pročitao da se Lemforder pravi u Turskoj, Sloveniji i Kini i da kvalitet nije isti kao i ovaj iz Nemačke.

  5. Evo jednog problema i pomalo iznenadjujućeg, originalni desni silen blok dobio lufta i to dobar luft posle samo 5000km!!!, kad drmnem točak čuje se kako lupi i pri kočenju kad naglo stisnete pedalu volan se mrdne u stranu i vibrira na brzini preko 100km/h. Zvao sam deltu da reklamiram i zakazali su mi za utorak da dodjem da pogledaju. Bas me interesuje kako će to sve proći, jer kad su stavljali nove silene proverili su i viljuške i rekli da su u odličnom stanju, tj. da nemaju kugle ni malo lufta. E meni se isto čini kao da je ova spoljna desna kugla takodje dobila malo lufta.

  6. How to Bed-in Your Brakes pogledati obavezno ovaj link. Ponavljam da je problem sa š klasom diskova koja se uvozi kod nas. Nemci su u Hamburgu zaplenili 2 kontejnjera lažnih ATE diskova i pločica koja su došla iz Kine, a možete misliti šta stiže kod nas. Na ATEovom sajtu može da se proveri da li su diskovi originalni tako što se ukuca kod sa kutije, većina kupljenih ATE diskova i pločica kod nas( neću da navodim prodavnice ) kad se proveri serijski broj na sajtu kaže da nije original POGLEDATI
  7. Ne znam cuo sam i ranije da se jabucice (ili kugle svejedno ) mogu reparirati ali nisam hteo da se zajebavam sa time nego sam kupovao nove tad su kostale oko 1000din ali za ove u aluminijumskoj viljusci mislim da se isplati, ako on stavi novu kuglu on je samo ugradi a ne reparira .Mislim da se kaze reparacija samo zato sto koristi staru viljusku a na starijim autima viljuska se i ne menja (osim ako nije kriva ili ostecena )nego samo kugle i silen .Mada znam da moze i da se i stara kugla reparirati.

    Sve jedno je šta rade sa kuglom da li ubace novu ili ne znam šta, ali guma i sve ostalo oko nje nije isto što je fabrika propisala, imaćeš opet problem sa vibracijama na volanu, jer bmw ima VEOMA osetljiv trap, koji po mogućstvu iziskuje samo OEM delove što se tiče konkretno trapa.