DaSt

Members
  • Content Count

    20
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About DaSt

  • Rank
    bmw pocetnik

Profile Information

  • Ime i prezime
    Darko Stanković
  • Automobil
    BMW 320d E46

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. DaSt

    Bmw e46 ulje

    Motor je prošle godine odlično predihtovan i sređen. Od tada je prešao 15.000km i mogu reći da bukvalno ne troši ulje ili je možda reč o nekoj zanemarljivoj količini koja se ni ne može uočiti na meraču vizuelno, te što se toga tiče nemam problem i mogao bih da sipam nešto kvalitetno. U Bosh ovlašćenom servisu gde su mi sređivali motor su tada sipali Castrol 5W-30, jer po njihovoj politici, kao ovlašćeni servis ne bi da eksperimentišu, te sipaju ono što fabrika preporučuje kataloški što bi se reklo. Što se tiče ovih pumpadžijskih, sipaću za početak u Punta, pa ću videti kako će se pokazati.
  2. DaSt

    Bmw e46 ulje

    U servisu gde radim zamenu su mi danas kad sam zakazivao termin rekli da preporučuju Castrol ili Motul, pa šta god odaberem, pošto distribuiraju oba. Koliko sam shvatio na forumu, o Castrol-u članovi i nemaju neko posebno pozitivno mišljenje, pri čemu najveći broj sumnja u kvalitet ulja koje se prodaje kod nas u odnosu na ono u Evropi.
  3. DaSt

    Bmw e46 ulje

    Drugari, zanima me kakvo je Vaše mišljenje o Nis/Gasprom uljima, koja se plasiraju pod brendom Nisotec/G-Energy. Na sajtu proizvodjača, konkretno za ulje Nisotec gustine 5w-30, stoji da zadovoljava BMW-ov standard Long Life 04 (LL04), a postoje i određena ulja brenda G-Energy koja, takođe, po tvrdnji proizvođača, zadovoljavaju ovaj standard/specifikaciju, ali su kvalitetnija. Međutim, mene zanima da li je neko u praksi imao iskustva sa ovim uljima, da li ih koristite i da li vredi sipati ovo ulje, budući da su opisi na sajtovima proizvođača jedno, a praktična iskustva su drugo. Lično do sada
  4. Viđao sam to ranije na oglasima, znam da nisu nešto bile skupe, a meni deluju ok. Napravio sam dogovor danas sa nekim vulkanizerom, dam mu ove moje od 6.5J ET42 i 2.000 dinara za njegove od 7J i ET47. Sutra montiramo. 😀
  5. Pa i na nekim sajtovima gledam, upravo stoji ova mera koju si naveo. Moguće da je nešto čačkano, otkud znam. Vulkanizer mi kaže da mi nije taj et, tj. da dubina nije dobra. Sve u svemu, ja ću da kupim ovaj et 47, pa će valjda biti ok. To je i fabrički izgleda preporučeno. Tad ako ne valja, onda bar znam da nije do felne.
  6. Hvala na savetu. Proveriću svakako, ali bih opet da mi neko to iz ličnog iskustva kaže, da budem siguran da to paše. Da ne bude kao sad, kaže skinuo ih sa E46, a kod mene ne mogu.
  7. Je l' može neko da mi pojasni koje su idealne felne ili bar odgovarajuće za E46 za gumu 205/55 R16? Kupio sam čelične felne 16x6.5J ET 42 i vulkanizer mi je rekao da pozadi odgovaraju, a napred ne mogu da se nameste, jer udaraju u klešta. Rezultat, imam felne koje su mi beskorisne, a ne znam koje da kupim. Čitao sam po forumu i dalje ne znam šta da tražim. Prodavac me uveravao da su skinute sa E46.
  8. Ima logike da je problem neki sa menjačem. Zato što svi ti problemi koje opisujem nastaju uglavnom kada menjam pri nižim obrtajima, i taj tup udarac i to da nekad ne ulazi lepo u brzinu. Vodim se nekom logikom da čujem šta će prvo u servisu da mi kažu, pa da onda krenem od ovih relativno jeftinijih delova za zamenu, tipa nosači i to, da se ne hvatam odmah za zamajac i sl. Nisam pametan, jeste to što kažeš za godine i to sve na mestu, ali opet, sa druge strane, ne bih da čekam neki još veći problem.
  9. Ma buka i miran rad manje-više. Problem mi je to lupkanje i promene zvuka motora kad papučica kvačila prilikom opustanja dođe na 2-3 cm pre onog položaja gde "hvata" i taj tup udarac kad pri nižim obrtajima promenim brzinu, jer nekad lupi tako da me je strah da nešto dodatno ne poremeti. Opet me sve nešto navodi da krenem od tih nosača motora, da probamo u servisu one fore tipa šta se dešava kad pokušava da krene pod ručnom, da li se klima i vizuelna provera. Pa ako nisu da vidim nosače menjača, pa zamajac. Sistem eliminacije mi ne gine. 😁
  10. Pa tu oko druge brzine kao da postoji neki problem, jer nekad kao da menjač neće do kraja da uđe u drugu brzinu pri normalnom pritisku na ručicu, već kao da stane negde da pola sve dok se ne progura znatno jače. E sad, nisam primetio da li se to dešava na nižim ili višim obrtajima, ali ono što je sigurno je da se ne dešava uvek. Kada bih bio siguran, zamenio bih neki deo, ali niko sa sigurnošću ne može da mi kaže u čemu je problem, a logično, ne bih da menjam nešto što mi ne pravi problem i što ga neće rešiti. Svi ti simptomi koji se javljaju, mogu da se jave kod većeg broja kvarova, kol
  11. Meni se na automobilu pojavljuju određeni simptomi, takvi da ja i dalje ne znam da li imam problem sa nosačima motora ili menjača ili plivajući zamajcem ili nečim drugim. Naime, dešava se da motor promeni zvuk prilikom puštanja ili pritiskanja kvačila i to samo kad kvačilo dođe u neku poziciju pre onog položaja gde "hvata". Ukoliko držim kvačilo u toj poziciji, on čudno zvuči, a ako pustim ili pritisnem do kraja, on normalno radi. Osim toga, kada promenim brzinu pri nižim obrtajima, kao da se oseti tup udarac, dok pri višim toga nema. I najzad, dešava se samo ponekad da se auto zatrese k
  12. Hvala, mzex. Ekstra stvar ovo. Jako korisno.
  13. Hvala Frank. Skidam sutra to da vidim. Ja sam razmišljao da možda može bočno nekako da se izvuče, ali nisam uspeo, izgleda da je jedini način da se skine tapacir.
  14. Može li neko da mi pojasni kako da zamenim sijalice rikverc svetla i zadnjeg svetla za maglu na BMW E46, koja se nalaze na gepek vratima? Da li moram da skidam tapacirung sa gepek vrata da bih stigao do tih sijalica ili postoji lakši način?