E30 320i problem sa motorom


Recommended Posts

Dakle 320i (nemam broja motora) iz 1989 godine vjerovatno iz E34 (po autodati pise da je ECU broj 0261200172 korstio 520i iz '89) koji je kad sam kupio auto radio bez problema i vukao sa svih 130KS za 10 sec do 100 km/h. Nesreća ili moja nepažnja, sad nije bitno, dovela je do pucanja zupčastog remena i naravno havarije u mašini. Skinuo glavu, uradio je generalno (novi ventili, vođice, oprugice, difloni, poliranje bregaste, ravnanje glave itd..), kupio dijelove (remen, španer, dihtunge, termostat, obične remenove, sve osim vodene pumpe) odvukao majstoru auto da to sve sastavi (nisam imao sav alat da to sve fino postavim) i kad sam došao po auto imam šta čuti i vidjeti!!! Auto radi kao dizel, samo na 1400 obrtaja i jedva ide, a troši oko 20l! Pitam šta je ovo, a on poče pričati kako je nešto otišlo i kako treba mijenjati protokomjer da to sve bude kako treba. Je li moguće da se pokvario za 10 dana koliko je trajala popravka??? Pošto sam se uvjerio da on ne zna šta priča ili da me pokušava za*ebati ja uzmem auto i od majstora do majstora, ali niko da skonta šta je problem. Poslije dosta vremena okanim se tražiti majstore i sve fino sam počnem rastavljati i raditi nanovo. Predihtovao sam usisnu granu, zamijenio protokomjer (i moj je ispravan), zamijenio ECT i CKP senzore, zamijenio usisno crijevo, vakum crijeva, skinuo dizne te ih očistio i predihtovao, uradio dijagnostiku (dobio 1444 kod na blink testu pa radio ponovo sa interfaceom i softwareom i dobio isto) koja je pokazala skoro fabričke vrijednosti svih elemenata i na kraju nisam dobio mnogo!!! Spustio sam obrtaje (isključio "majstor" TPS) na 600 (kad je vruć i ne mogu da dobijem 800 koliko treba), dobio sa nešto na snazi, ali to još nije to! Otišao sam do prijatelja Ajdina u Zenicu (inače se bavi dijagnostikom) i sve ponovo provjerio i sve je bilo u redu. Kada smo izmjerili pritisak goriva dobili smo više nego očajan rezultat - čitavih 0,5 bara u leru sa vakuumom!!! Pumpa poprilično zviždi (zviždala je i prije) i daje pritisak od 2,8 bara, tako da smo došli do zaključka da je u pitanju regulator pritiska (2,5 bara) koji čekam da dođe iz Hamburga od jednog mog prijatelja koji tamo radi sa BMW vozilicama i ima sve dijelove. Uzeo sam obični ručni ventil i stavio ga iza regulatora, te ga zavrnuo da pojačam pritisak, preštelovao ventile i auto u leru radi perektno, samo što sad ide extra kad je hladan (prvih 20-30 minuta-dakle nije pod saugom), ali kad se ugrije na normalnu temperaturu opet počesto izgubi na snazi - nema prvog gasa - kao da propadne pa oživi! Trenutno ide za 12 sec na 100 km/h (sve je ostalo isto; gume, felge, trap...), a prije je išao za 10 (i trošio kilu ulja na 500 km), tako da ja nisam zadovoljan njegovim performansama. Max brzina je oko 200 (prvi i drugi put 202, a sad oko 190-195) km/h. Ima li neko još neku ideju jer se nekako bojim da mi regulator pritiska baš i neće pomoći da sve bude kao prije???

Link to post
Share on other sites

nazalost u pravu si , to te nece oziveti , nema ideja , jednostavno taj majstor je ostavio posledice po motor , moj savet ti je da uzmes stranac motor , ocarinis i ostaje ti taj za delove

Link to post
Share on other sites

Ovaj motor ide na daljnje tuniranje, najvjerovatnije stavljam turbo, a mozda i druge klipove da malo povecam zapreminu, te diferencijal od 316i da ima sto bolji start. Kada stavim ovaj regulator, javit cu sta sam dobio, a sto se majstora tice, on je samo zasarafio glavu, navukao remenje, stavio termostat i to je to. Sve (osim glave) to i vise sam poslije uradio ja sam, kompresija bas i nije kao sto bi trebala biti; 8,5 8,5 9 9,2 8,9 9,3 a bloka nisam dirao sad. Imam jos jednu ideju ako ovo ne bude u granicama koje sam zacrtao. Skinut cu usisnu granu i napraviti novu pa staviti weber karbas ili mozda 2 komada, ugasiti nepotrebne senzore i bit ce sigurno bolji.

Zaboravih napomenuti jos jednu stvar. Dakle, kad je auto hladan (pokazivac temperature je oko prve crtice iza plavog polja) sve je kao prije, brz odgovor na gas, ne gusi se, ima snagu, a kad se ugrije na normalnu radnu temperaturu sve je to nekako drugacije. Kad sam kupio auto u njemu je blokiran termostat, tako da je cijeli sistem bio aktivan i nikad se nije grijao od pomenute vrijednosti, pa me zanima na koji nacin bi tako hladan motor mogao da radi puno bolje nego kad se ugrije? Znam fazon sa vise molekula zraka i sa hladnim zrakom, ali i to je temperatura od oko 40-50 celzija tako da mi to bas i nije jasno!

Link to post
Share on other sites