MK516

Members
 • Content Count

  39
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

3 Followers

About MK516

 • Rank
  bmw pocetnik
 • Birthday 03/23/1983

Contact Methods

Profile Information

 • Ime i prezime
  Mirza K.
 • Lokacija
  Sarajevo
 • Automobil
  E30 320i
 1. MK516

  Prazni akumulator

  Evo da javim sta sam uradio. Spojio sam Amprermetar i izmjerio kao i prije 0.26 A potrosnje sa ugasenim autom. Skidao redom osigurace i samo je broj 21 pokazao promjenu i to kad je iskljucen potrosnja je 0.25 A!!! Poslije otkopcavanja alternatora ustanovljeno isti ne prazni akumulator preko dioda i alternator je iskljucen kao uzrok prevelike potrosnje struje. Posto mi vise nista nije padalo na pamet poceo sam cupati unloader releje i evo ga! K5 relej bespotrebno vuce struju (0,14 A). Zamijnio sa drugim (12V 30A - nije isti, ali ovaj stari sto je krepao vec je mjenjan i to onim fus smecem) i potrosnja struje je sada 0.12 A!!! Mislim da sam donekle rijesio problem. Gdje vuce ovih 0.12 A ne mogu da nadjem, smrzao sam se skroz i ne da mi se sad oko toga zezati (sumnjam na relej modul za automatsko paljenje svjetala koji je neki velemajstor pravio, a koji sam ja u medjuvremenu iskljucio). Mjerio sam punjenje i sad bez potrosaca pokazuje 14.33 V, sa svim potrosacima opet pada na 12.22 - 12.35 V, sa svjetlima, CD-om, grijacem zadnje sajbe i ventilatorom na 2. brzini punjenje bez gasa je 13.77, a sa malo gasa oko 13.90 V. Jos mi ovo nije jasno zasto napon pod potrosacima toliko opada iako sam zamjenio regler. Ako neko moze da mi to malo pojasni i da neki savjet rado cu ga poslusati.
 2. MK516

  Prazni akumulator

  Ne znam druze zasto pada napon toliko iako je nov regler. Struje vuce 260 mA, ja ne znam koliki je opseg tacno mada sam odnekud procitao da je normalno do 300 mA. Ako je ovo previse potrosnje onda je 100% kvar na diodama, drugo je sve pod kontrolom i provjereno. Skinut cu alternator i provjeriti diode. Javim sta sam uradio... Hvala na pomoci.
 3. MK516

  Prazni akumulator

  Evo sinoc sam zamjenio regler, sada bez potrosaca daje 14.1 V, kad sve popalim opet padne na 12.2 V Ugasen vuce 0.26 A - sasvim normalno. Opet jutros ne mogu da upalim :(
 4. MK516

  Prazni akumulator

  Evo izmjerio sam vrijednosti: Napon akumulatora prije paljenja 12.40 V Struja bez potrošača 0.26 A Struja sa upaljenim kontaktom 1.66 A (kada ugasim kontakt prve dvije sekunde struja je 0.7 A, poslije je dvije sekunde 0.39 A i onda se vrati i zadrži 0.26 A) Punjenje bez potrošača (osim sata i display-a CDPlayer-a) 13.6 V Punjenje sa svim potrošačima (xenoni, duga svjetla, unutrašnje osvjetljenje, grijač zadnje šajbe, ventilator na 4-toj brzini i četriri žmigavca) varira od 12.99 do 13.24 V Punjenje sa svjetlima i muzikom 13.55 V Ima li neko neku ideju? Regler možda? :help: :cray:
 5. Prije nepunih godinu dana kupio sam Toplu 66Ah i evo nakon prvih minusane mogu da upalim. Mjerio sam punjenje i sve je ok (auto radi i bez akumulatora) napona se ne mogu sjetiti pa cu to danas svakako nanovo provjeriti. Kada sam pregledavao da li vuce struju cini mi se da je bilo oko 300 mA na ampermetru. Inače bez kontakta se rade 4 zmigavca, svjetlo u kabini, pozicija i obični sat. Kolika je normalna potrošnja struje da znam sta mi je ciniti?
 6. MK516

  Magljenje stakala

  Drug moj većina naših ljubimaca je 20+ godina stara tako da je apsurdno tražiti razlog zašto magli - ima ih na desetine. Ja mislim da je preče pokušati riješiti problem sa jeftinijom varijantom, a to je pjena za brijanje... :) Ja sam probao, ima efekta i to dosta dobrog, ali nekako mi stalka ostanu kao prljava poslije pa sad ne znam je li to treba baš dobro izbrisati (hoće li biti ikakvog efekta) ili treba ovako lagano kao što sam dosad radio?
 7. MK516

  Pozdrav iz Banjaluke

  Pozdrav i tebi i dobrodošao...
 8. MK516

  Pozdrav iz Sarajeva od Keme :)

  Ooooo komšija dobrodošao :rolleyes:
 9. MK516

  Pozdrav svima

  Dobrodošao........
 10. MK516

  Veliki pozdrav

  Pozdrav i dobrodosao...
 11. MK516

  Problem sa relejem, valjda

  Ne znam tacno koliko je to "pre nekog vremena" ali ima jedan fazon vezan za to neko vrijeme i vodu. Naime, kod mene na starom autu (M190) je doslo do ulaska vode u prostor sa relejima i osiguracima i dosta stvari je prestalo raditi - kupio sam auto takvo, nisu radila svjetla, unutrasnja elektronika komplet, centralna, siber itd. i logicno slijedila je provjera osiguraca i releja. Problem je bio sto niti jedan nije krepao! Svi su radili, ali je napon bio dosta slabiji. Da ne duljim, problem je bio na kontaktnim mjestima - stvorio se neki sloj kao kamenac pa sam npr. na kompresoru centralne brave imao napon 4.5 V umjesto 9. Sve sam lijepo povadio, ocistio i vratio na svoje mjesto i eto rjesenja - sve radilo kao sat...
 12. MK516

  Los rad na ler gasu

  Radio sam sa jednim prijateljem koji je ujedno elektricar i mehanicar. U citavoj BiH nisam naisao na nekog slicnog njemu. Zajedno smo dosli do istih zakljucaka i kasnije sam jos istrazivao i rijesio problem. Helem, ti potrazi nekoga (cak i ne mora biti mehanicar :)) ko ima manometar koji moze spojiti na crijeva benzina i procedura je jednostavna i brza. Za 10 minuta ces sve znati. Napisao sam ti gore kako ces mjeriti - to naravno prenesi majstoru iako ce se vjerovatno ljutiti kako ga ti ucis njegovom zanatu, ali sta te briga.
 13. MK516

  Los rad na ler gasu

  A zasto svega ti na svijetu jednostavno ne izmjeris taj ***eni pritisak benzina da znas na cemu si?! Napisao sam ti gore kako se to radi i ne treba ti puno vremena, a iskljucit ces dosta stvari kao uzrok problema (pritisak, regulator, pumpa, dizne itd.).