Recommended Posts

Ako neko zna,interesujeme isplativost ugradnje lcs na bmw 520i m20 tacnije dali ce manje da trosi u gradu i za koji procenat i koliko to kosta.Dajte savete i iskustva,auto inace ima ugradjen lovato plin.

Link to post
Share on other sites

Pravilno i profesionalno ugradjen plinski uredjaj troši do 10 % više plina nego benzina u istim okolnostima i uslovima saobraćaja. Za taj motor u mešanom režimu otprilike bi trebalo da troši litar do litar i po' više plina od benzina. Ovo je pravilo kod sekvent uredjaja, ali profesionalno odradjen (i kvalitetan) i venturi tj. vakuumski sistem sa lambda kontrolom može takodje da se ponaša na isti način po pitanju potrošnje, mada je u ovom slučaju malo primetniji gubitak performansi i postoje odredjeni kompromisi u vožnji i svakodnevnoj praksi kojih nema kod sekvent uredjaja.

Običan venturi uredjaj, bez lambda kontrole, nema nikakav "kontrolni mehanizam" kojim može da raguje na promene uslova vožnje, i nema načina da u realnom vremenu tako fino i precizno podešava smešu jer nema povratnih informacija (sa lambda kontrole) o kvalitetu smeše, tako da u principu samo "naliva" plina djuture, a jedini način podešavanja smeše je preko one slavine pod haubom. Posledice ovakvog načina rada su prevelika potrošnja plina koja zna da bude i dupla u odnosu na potrošnju benzina u identičnim uslovima vožnje. Sem toga, sistem sa lambda kontrolom daleko preciznije reaguje na uslove u vožnji i daleko preciznije dozira količinu plina u motor, pa su i performanse bolje. U principu, zbog niže potrošnje itekako se isplati ugraditi lambda kontrolu jer je to investicija koja se vrlo brzo isplati. Da ne pričam što se u medjuvremenu auto ponaša daleko bolje u vožnji i što je kompletan vozački utisak daleko, daleko bolji.

Dakle, ako imaš sredstava savetujem ti da ugradiš lambda kontrol sistem na postojeću plinsku instalaciju, nećeš pogrešiti. Problem je gde ćeš to uraditi. Ne znam za tvoj region ali u Beogradu sam o AC Rašić čuo samo dobre reči, a i video sam nekoliko instalacija koje je ugradio čovek i to je bilo perfektno odradjeno. Taj centar je vidim i na listi prijatelja ovog foruma, tako da možeš da kontaktiraš ljude u servisu i raspitaš se oko cene.

Pozdrav i javljaj šta si uradio :)

Link to post
Share on other sites

da ali nema nista pouzdanije i bolje od ljepog venturija bez ikakvih kuraca palaca,dobro podesenog a ne samo da ispadne iz ruku....meni otvorene trosi litar vise,imam gljivu,palim na plin..al na cvoku bukvalno...ko nevjeruje lako snimim,pumpa benzina mi neradi od 11 mjeseca....relej je isto izvađen od tada.... auto zakucava 4 brzinu u crveno,5 nisam probo nemam gdje :)

Link to post
Share on other sites

Startovati nezagrejan motor direktno na plin nije preporučljivo iz više razloga. Probleme možda ne osećaš sada, ali budi uveren da takva praksa itekako ostavlja posledice koje će se kad-tad manifestovati.

A to da li ima nešta bolje od venturija... Pronadji mi jedan turbak gde kako kažeš: "venturi bez ikakvih kuraca palaca" radi dobro. Voleo bih da vidim taj auto :) Znaš li za neki slučaj gde jedan auto sa 180 ili 200+ KS radi bez problema sa običnim venturijem, i ako znaš podeli sa nama iskustvo i par slika? Vozio sam se u E46 M3 sa ugradjenim sekventom koji je kidao bolje nego na benzinu. Znaš kad bi onako M3 radio na običnom venturiju "bez kuraca i palaca"?

Nikad :hi:

Link to post
Share on other sites
Startovati nezagrejan motor direktno na plin nije preporučljivo iz više razloga. Probleme možda ne osećaš sada, ali budi uveren da takva praksa itekako ostavlja posledice koje će se kad-tad manifestovati.

A posledice su?

Link to post
Share on other sites
Ako neko zna,interesujeme isplativost ugradnje lcs na bmw 520i m20 tacnije dali ce manje da trosi u gradu i za koji procenat i koliko to kosta.Dajte savete i iskustva,auto inace ima ugradjen lovato plin.

Imas i varijantu Zavoli LCS, koji mozes da stavis i rucno nastelujes, ne treba ti komp, ne treba interfejs. A i povoljno je.

Link to post
Share on other sites
A posledice su?

Da li misliš na posledice koje takva praksa ostavlja na sam plinski uredjaj ili na posledice koje to ostavlja na motor sa elektronski kontrolisanim ubrizgavanjem goriva?

Kad je reč o karburatorskim motorima onda ovo i može da prodje, ali kod injection motora paljenje direktno na plin jednostavno nije preporučljivo i svaki kršteni servis koji ugradjuje TNG će vam uraditi instalaciju tako da vi MORATE uvek da palite auto na benzin. Naročito kod sekvencijalnih uredjaja, gde je praktično nemoguće ni startovati motor na plin nego elektronika sve kontroliše i omogućava korišćenje plina kao pogonskog goriva tek kad se ispune odredjeni uslovi. Zar mislite da ne postoji razlog što je to tako? Naravno da postoji.

Da bi plin iz tečne faze u kojoj se nalazi dok je uskladišten u rezervoaru pod pritiskom zapravo ispario i prešao u gasovito stanje potrebna mu je energija spolja. Tu energiju dobija iz rashladnog sistema automobila, odnosno temperatura rashladne tečnosti se koristi da zagreje isparivač i tako omogući lako i bezbedno isparavanje plina iz tečnog u gasovito stanje. Poznato je da širenje gasa pod pritiskom neminovno sa padom pritiska podrazumeva i pad temperature, i to treba imati na umu kad plin iz boce u kojoj je pod visokim pritiskom prelazi na atmosferski pritisak - znači jako brzo se hladi i tu nastaje problem njegove primene u modernom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Naime, ukoliko nema dovedene toplote spolja, plin usled naglog oduzimanja toplote prilikom isparavanja može veoma lako da smrzne, pri čemu se smrzne i kompletan isparivač sa sve membranom.

Ovo sve je naročito bitno tokom zimskih meseci i niskih temperatura, jer to naravno dodatno otežava isparavanje plina u gasnu fazu plus što je samom motoru dodatno neophodno duže vreme da se zagreje na radnu temperaturu.

Iz ovoga proizilazi zaključak koje su to štetne posledice startovanja direktno na plin kod injection motora:

Kod startovanja sa hladnim motorom, dolazi do naglog pada temperature plina do te mere da može da zamrzne i zaledi kompletan isparivač. Ako se to desi, potencijalne opasnosti su membrana koja će morati da se zameni a video sam i težih posledica pri takvim slučajevima, kad je ceo isparivač morao da se menja jer je usled naglog smrzavanja došlo do strukturalnih oštećenja pa čak i naprslina u najekstremnijim slučajevima. Tu naravno velikog udela ima i kvalitet komponenata plinskog uredjaja, ali je to svakako potencijalna opasnost za svaki uredjaj instaliran na modernim automobilima sa efi motorima. Sem toga, creva koja su ionako hladna sa naglim izuzetno hladnim plinom koji prostruji njima vrlo lako pucaju što je takodje potencijalno moguće pri svakom startu na plin hladnog motora.

Sa druge strane, direktno startovanje hladnog motora na plin, koji je još hladniji od samog motora isto tako ima negativne posledice po komponente automobila koje nemaju direktne veze sa plinskom instalacijom. Kao prvo, pri niskim spoljašnjim temperaturama a naročito zimi, potrebno je malo duže verglanje da bi motor uopšte startovao pod tim okolnostima. Time se opterećuje anlaser ali i akumulator koji ionako kod benzinaca niti je velikog kapaciteta niti snage. Sve i kad motor upali direktno na plin, zbog nemogućnosti i nepostojanja uslova da potpuno ispari, može se desiti da plin stigne do usisne odnosno do same komore za sagorevanje u još uvek tečnom stanju, a to može da ima jako loše, čak katastrofalne posledice po sam motor. U najboljem slučaju, ono što se dešava svaki put kad se motor direktno startuje na plin je to da nekoliko minuta, dok se antifriz ne ugreje i počne da zagreva isparivač, motor radi na vrlo hladnom gasu, a može se desiti da gas zbog nemogućnosti da potpuno ispari stigne do samog motora u tečnom stanju, a sve ima negativnog uticaja na moderne motore sa elektronski kontrolisanim ubrizgavanjem. Sem toga, direktnim startovanem na plin moguće su detonacije koje opet mogu da izazovu oštećenja na usisnoj grani ili crevima, što je naravno potencijalno moguće pri svakom startu na plin hladnog motora. Da dodam i to da pri konstantnom korišćenju plina kao jedinog pogonskog goriva neizbežno dolazi vrlo brzo do stradanja pumpe za benzin odnosno benzinskih brizgaljki, a oni će ostati "čitavi" samo ako se auto sa ugradjenim plinom vozi i koristi onako kako će svaki profesionalan i dobronameran serviser to i preporučiti - startovanje na benzin do postizanja neophodne temperature rashladne tečnosti, koja će se potom koristiti za zagrevanje isparivača, nakon čega se može preći na sagorevanje plina potpuno bezbedno i bez ikakvih potencijalnih opasnosti po sam plinski uredjaj ili motor automobila.

U inostranstvu još odavno nećete naići na normalan servis gde će vam ugraditi plin a da nije sekvent, bez obzira da li je usisna grana plastična ili nije. Verovatno da ima i tamo kojekakvih "majstor Pera" kod kojih može sve, ali ja ih bar nisam video a i pretpostavljam da takvi jedino mogu da rade ilegalno jer jednostavno zakoni diktiraju sve a kad su ovakve stvari u pitanju bezbednost i opšti interes su na prvom mestu. Instalacija plina košta par hiljada evra, konkretno oko 2500 u Holandiji odnosno oko 2300 u Nemačkoj, lično sam video na licu mesta i ne navodim podatke napamet. Ali sve i da se nekako rešite da date tolike pare, jedino možete dobiti sekvent uredjaj koji će da radi upravo kako i treba, startovanje na benzin do ostvarivanja odredjenih uslova, kad elektronika prebaci na plin. Kod nas, iako su cene uredjaja sa lambda kontrolom, koji treba da je minimum na koji svako čak i ovde treba da pristane kao pametan kompromis, tolike kolike su, a cene kvalitetnih sekvent uredjaja 4 ili više puta niže nego u inostranstvu a da se opet ugrade u nekom "normalnom" servisu, nama je i to mnogo pa što narod kaže mi tražimo i preko 'leba pogaču B) pa izmišljamo neke tople vode...

Sad, da li je bolje u potpunosti preći na plin kao jedino gorivo i benzin ne koristiti uopšte, ili praktikovati preporučen način vožnje, ostaje na svakom da zaključi sam za sebe. Ne znam zašto je problem imati uvek malo benzina i uvek startovati na benzin, pa onda prebaciti na plin? Za tih par minuta koliko je potrebno da bi rashladno sredstvo dostiglo tih 30-40 stepeni C ćemo potrošiti par decilitara goriva, što je beznačajan trošak.

Sa druge strane, praksa da jedino i samo koristimo plin neminovno i brlo brzo dovodi do crkavanja benzinske pumpe i benzinskih brizgača. To je već popriličan trošak koji je sa takvom praksom neizbežan nakon bukvalno nekoliko meseci, pitanje je samo zbog čega? Dalje, takvim ponašanjem bukvalno pri svakom startovanju opterećujemo anlaser i akumulator, čime se brže zamaraju i troše, pitanje je zbog čega? Dalje, pri svakom hladnom startu izlažemo membrane u isparivaču i sam isparivač velikom stresu, membrana brže propada a svaki put može i da srmzne, u svakom slučaju kompletan isparivač dovodimo do granica izdržljivosti, i pitam se opet zbog čega? Plin u tako hladnom stanju ne stigne ni da ispari, pa može u tečnom stanju doći u usisnu ili u samu komoru, taj rizik je izvestan ali je pitanje zbog čega neki pristaju na njega? Dalje, detonacija koju može izazvati startovanje na plin može napraviti manju ili veću štetu, a može i "rasvetati" usisnu granu što sam imao prilike da vidim, i onda kad se to desi postavlja se pitanje zbog čega je to moralo da se desi? I tako dalje...

Dakle sa jedne strane imamo "normalnu" praksu kojom sami sebe lišavamo potencijalnih problema i izbegavamo moguće skupe havarije i preuranjenu i ubrzanu potrošnju i habanje mnogih delova na automobilu i plinskoj instalaciji, a sa druge imamo praksu da sve to zanemarimo i palimo auto direktno na plin bez obzira na sve realne i moguće potencijalne opanosti, kao i izvesne i sigurne štetne posledice koje to ima, i sve to zbog čega - odgovor je da bismo uštedeli onih par decilitara, ili 5-6 litara benzina mesečno? Koliko je to para, oko 600 dinara. Pitam se onda, koliko puta po toliko treba da zamenimo onu benzinsku pumpu i one dizne koji su u medjuvremenu crkle? I to ako imamo sreće, jer to je minimum troškova, a može i mnogo gore od toga da bude. I to sve zbog 500 ili 600 dinara?!? :hi: Izvinite, ali ja ne vidim nikakvog smisla u tome. Naravno, svako ima pravo da misli šta hoće i radi onako kako misli da je u njegovom najboljem interesu. :)

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Imas i varijantu Zavoli LCS, koji mozes da stavis i rucno nastelujes, ne treba ti komp, ne treba interfejs. A i povoljno je.

Gde se moze naci taj lcs zavoli i za koje pare?

Link to post
Share on other sites