Recommended Posts

Nakon čiščenja motora iznutra, m40 smeće je prodisalo...lakše prima gas, lijepše se razvija snaga, ima drugačiji, puniji zvuk, uglavnom zadovoljan sam poslom...

E sad, pati me to što sad na leru radi na 970 obrtaja, a prije čiščenja je radio na 650...

Kak da ga naštelam, znam di se štela, ali smijem li ja to sam radit ili ga moram vozit negdje na servis???

Link to post
Share on other sites

M40 se ne :pleasantry: šteluje :pleasantry:

Aaaali.........može se naštelovati gore na motoru gde je utaknuta sajla za gas. Ta se šteluje sa maticom s kojom je kraj sajle prišrafit.

Drugo što zna biti problem kod tih motora je Leerlaufregler, znači regulator štandgasa. Taj se može odšrafiti i očistiti i to sa sprejem za čiščenje kočnica. I kad smo već kod toga i ionako prljavi još se može očistiti i LMM i tako je onda vlasnik bmw-ja sa tim motorom za neko vreme opet miran.

Link to post
Share on other sites

Mislio sam da se kod AFM-a može štelat ler, ali ne nego samo CO...neću zasad ništa dirat, neda mi se, pun mi qrac više rastavljanja i šarafanja, sad se hoću vozit... :lol: :lol: btw kolega Pero, šta je LMM??

Link to post
Share on other sites

Luft Massen Messer ili kako sam ovde pročitao vi to zovete protokomjer.

To je taj uređaj koji mjeri protok mase usisanog zraka u motor in na osnovu tog podatka motorni kompjuter određuje koliko benzina treba pripremiti za ajnšpric. Mislim to je samo deo od podataka s kojim operira motorni kompjuter. Drugi deo podataka dolazi od lambda sonde. Ako se podaci na lambda sondi i protokomjeru slažu onda i motor radi kako treba. Kad lambda sonda crkne, onda protokomjer i dalje mjeri masu zraka ali lambda ne dobije podatatka i tako onda obrtaji počnu da njišu jer lambda nikad nije ravna crta nego je krivulja in jednom ide dole a drugi put gore jer dobije samo podatak iz protokomjera. A kad je previše zraka, motorni kompjuter obogati mješavinu zraka in benzina (doda više benzina) i kad vidi, da je previše ubrizgao benzina motorni kompjuter onda odmah ispravi i odredi manje benzina i tako stalno i zbog toga onda nišu obrtaji kad stojiš na semaforu od 600 rpm pa do 1200-1500 ovisi od modela. A kad je hladan sve je u redu. Zašto?

Zbog toga jer se mora i lambda sonda i katalizator prvo ugrijati na najmanje 62 stupnjeva i tek kat se ugrije dođe do opisanog fenomena. Noviji modeli več imaju ugrađene grijane lambdasonde pa se to primeti i kod hladnog motora.

Pametnjaković modus off :lol:

Link to post
Share on other sites