Valvetronic??


Recommended Posts

Zdravo Svima.

Ocekujem prinovu na prolece. Neka 318 - ca E46.

Od 2002 BMW je poceo da ugradjuje nove Valvetronic motore. Citao sam o tome na netu, ali bi hteo da cujem i o iskustvima.

Na pr. snaga, potrosnja, kako podnosi tng ... Interuju me jos troskovi orzavanja Valvetronic vs. 318i iz 2001 i tako to.

Unapred zahvalan

Steva

Link to post
Share on other sites

Odrzavanje ti je kao i za svaki drugi BMW ako se odrzava kvalitetno uvek ce ti uzvratiti kvalitetno...

Snaga je vise nego dobra, mislim da je cak jedan od najboljih 2.0 motora na svetu osim naravno ovih novijih Valvetronica.

Vuce iz niskih obrtaja skoro kao dizel...Imao sam priliku da vozim 320d 150ks i za nijansu je sporiji od njega u pocetku, posle 100 mislim da su isti...Mada je to tesko oceniti, znaci skoro da nema razlike.....

Valvetronic ima mnogo vise senzora nego stari 318 i mislim da bi bila problematicna ugradnja gasa, takodje nema ni leptir na usisu nego sam valvetronic odredjuje koliko vazduha pusta u motor...Moguce je ugraditi gas ali sumnjam da bi to bio pametan potez...

Mnogi ljudi kada kazem koliko trosi ne veruju i prilicno su skreticni...U gradu potrosnja mi ne ide vise od 9, 9.5l, auto put ide oko 8, 8,5 (140,150) otvoren put oko 6 l...

Evo jedne fotke koju sam licno napravio

09022011022.jpg

Link to post
Share on other sites

....

Moj savet, izbegavaj 316i naročito ako se radi o motoru M43 jer je tih 105 KS neprihvatljivo malo za karoseriju E46-ice tešku sa putnicima tonu i po`. Svaki G2 sa 1,6 motorom ima da te "pegla" kako hoće :) Verzija sa N42 Valvetronic motorom je malo bolja opcija, jer je to daleko moderniji agregat koji ako ništa drugo a ono troši dosta manje, ali po pitanju je snage je unapredjenje malo, iako se radi zapravo o zapremini 1800 ccm snaga je 115 KS što se doduše oseća, ali je i dalje ubrzanje od preko 11 sekundi više za neki Hyundai nego za BMW :unsure: Plus što je taj motor često u visokim obrtajima jer jedino tad ide kako treba, a to je veliki stres i takvi motori ne mogu da se pohlave dugovečnošću.

Slično važi i za 318i, ali za onu verziju sa M43 motorom (1900 ccm) jer je 117 KS i dalje slabo a taj motor po današnjim standardima dosta troši za svoje performanse.

Ako razmatraš 318i, moj ti je savet da to bude samo onaj sa motorom N42, koji je iako dvolitraš po zapremini označen kao 318i, isto Valvetronic motor, vrlo ekonomičan ali i dinamičan, 143 KS i ravno 200 Nm, što je vrlo interesantan podatak obzirom da su iz atmosferca izvadili 100 Nm po litru radne zapremine, a što nije nimalo lako odraditi. BMW je sa ovim motorom definitivno svojevremeno postavio standarde u zapremini do 2 litra, tehnološki vrlo napredan agregat, elastičan, mali potrošač za svoju snagu i performanse, mala emisija CO2, zadovoljava Euro4 standarde. Radi se o dvolitrašu kao što rekoh ali "četvercu" koji zbog obrtnog momenta ide podjednako dobro kao i M52 320i jer ima 7 KS manje ali zato 10 Nm više, što dovoljno govori koliko je to dobar agregat kad su iz 4 cilindra izvukli više "vučne sile" nego iz ranijeg šestaka. Jedino mu nedostaje zvuk šestaka, ali zato je i jeftiniji za održavanje oko 30 % od šestaka. Vrlo dobar agregat i od mene preporuka.

Što se 320i tiče, nema se šta puno komentarisati... Šestak je šestak, razvoj snage linearan, lako povlači sa niskih obrtaja, na otvorenom radi na niskim obrtajima pa jako malo troši u medjugradskoj, a sirovu snagu počne da oslobadja nakon 3000 rpm, dok je preko 4000 rpm milina slušati njegov zvuk :) Prva verzija ima M52 motor od dva litra, a kasnije je ugradjivan M54 sa 2,2 litra koji je slobodno mogu reći sveukupno gledano jedno 30 % bolji agregat od M52, ali je problem što se "probija" granica za osiguranje tj. zbog kubikaže se plaća maltene duplo veći porez za modele sa tim motorom :angry: Medjutim, njegovih 20 KS više, 20 Nm više kao i linearniji razvoj snage i bolje mape u svim režimima rada se itekako osećaju u poredjenju sa M52 320i, tako da ako ti 200 evra skuplje osiguranje nije problem ja ti iskreno preporučujem baš model sa M54 motorom, ali ako ideš u tu kategoriju onda slobodno idi do 325i :D Ja imam baš M54 2,2 u svom autu i nijednom se nisam pokajao što sam uzeo taj auto, a razliku u ceni registracije taj motor itekako zna da "obešteti" i "kompenzira" na putu, jer stvarno ide primetno bolje od M52. Medjutim, ako biraš šestaka, bilo kog, računaj da će troškovi održavanja biti nekih 30 % veći, mislim na redovne servise. Što se potrošnje tiče, na otvorenom će trošiti maltene isto kao i 318i, ali po gradu će 318i naročito ovaj N42 zbog bolje elektronske upravljačke jedinice, naprednije kontrole sagorevanja i bolje reciklaže gasova, trošiti do 2 litra manje. Kad se nagaze, troši svaki bez problema 15 litara.

Što se opreme tiče, nema pravila. Naći ćeš modele 316i sa kožom i tempomatom, a isto tako i 325i bez šibera i zadnjih podizača prozora. Sve je bilo prilagodjeno kupcu i individualnim potrebama, pa je tako i moguće natrčati na sve i svašta, već kako je kome odgovaralo i kako je naručivano iz fabrike. Ako možeš finansijski, preporučujem ti da obavezno uzmeš "Premium selection" primerak, jer su to bukvalno do temelja ispitani modeli od strane BMW-a i njegovih prodajnih centara gde su ti modeli otkupljeni od vlasnika po principu staro za novo, ali se radi o redovno održavanim modelima, sa besprekornom servisnom istorijom i u maltene fabričkom stanju. Jesu skuplji u startu, ali kad vidiš na nekom primerku u auto salonu ceduljicu "Premium selection" (a tu "presudu" nakon ispitivanja daje upravo BMW) onda znaš šta kupuješ i bukvalno ne moraš ni haubu da podigneš jer su ti automobili do te mere spremljeni da su im čak do vrha dopunjene i boce za tečnost za pranje vetrobrana.

Jbt opet sam smorio :angry: Valjda ti bar malo bude od pomoći...

Srećno u kupovini i čekamo slike novog ljubimca :hi:

Link to post
Share on other sites