zagrejan motor trokira i gubi gas


Recommended Posts

znam da nije pitanje za ovaj forum ali strucnjaci ste i mislim da nisam pogresio.

drug moj imam veliki problem za autom marke

daewu nexia

1.5 16v

96 god

66kw

br sasije: klatf68v1vb105628

e sad o problemu: kad se motor zagreje pocne da trokira i gubi gas, gas jednostavno propadne. na dijagnostici je pokazao gresku na nekom kao mat senzoru i to crevo je zmaenjeno ali isto se desava i dalje..drtugar je inace iz herceg novog i niko ne zna da mu resi problem..toliko o volji i znanju majstora u tom kraju, cisto da znate.

imate li neki predlog jel su mu na kraju rekli kad vise nisu znali sta ce da mu je prso racunar..sta vi mislite, predlazete...

da se zahvalim odma na pocetku, jer ce mozda tema biti obrisana, ali ja stvarno en znam kome da se obratim

Link to post
Share on other sites

Nexia je proizvodjena na platformi Kadeta, pošto je Daewoo u to vreme koristio GM-ove konstrukcije i dosta mehanike. Uostalom, i sam taj motor u Nexii je zapravo GM-ov motor, isti onaj koji se ugradjivao u neke Opelove modele tog vremena. Zato bi trebalo da posavetuješ prijatelja da odveze auto u neki proveren Opelov servis jer će oni možda bolje rešiti problem iako je u pitanju drugi proizvodjač automobila.

Inače MAT senzor zaista ne znam šta bi moglo da bude, možda ti je prijatelj pogrešno čuo ili je došlo do greške u kucanju, može da bude MAF (mass air flow) ili MAP (mass air pressure) senzor, u svakom slučaju jedna te ista stvar (MAP je napredniji) koja se u slobodnom prevodu naziva "protokomerom". Ako su prijatelju zamenili kako si napisao "crevo" onda teško da su rešili problem, jer MAF/MAP senzor nije crevo niti se nalazi u nekom crevu da bi se tako menjao. Sve mi to zvuči na neki neozbiljan servis i reci prijatelju da promeni majstora.

U svakom slučaju neki senzor je u pitanju, moguće i senzor temperature motora da ne daje tačan podatak a ukoliko taj motor ima senzor bregaste može i on da pravi problem jer to se kod njih uglavnom dešava sa radno zagrejanim motorom. Ipak neka prijatelj pre svega proveri prvo "protokomer", tj. neka odveze auto u neki Opelov servis gde imaju dijagnostiku za Opelova vozila/motore i verujem da će rešiti problem.

Pozz

Link to post
Share on other sites

Tesko ce to resiti bez nekog specijalizovanog servisa za daewoo ili cije vec motore ugradjuju

Treba proveriti senzore najverovatnije

Lambda sondu, mozda da proba da je otkaci

Senzore temperature

Protokomer

edit: a evo M54 vec odgovorio :)

Link to post
Share on other sites