Recommended Posts

U principu, ako šalta i radi kao nov, ništa ne diraj... Ja sam moj evo promenio na 10-tu godišnjicu auta i 180.000km, više preventive radi.

Ako menjaš ulje u automatskom menjaču, bitno je da koristiš ulje proizvođačkih specifikacija. Razni automatski menjači imaju pomalo različite specifikacije ulja. Proveri preko VIN-a ili pogledaj sam ispod auta koji tačno menjač imaš (verovatno ZF 6HP26), pa onda potraži koje ulje je specificirano za njega.

Ipak je to jedan od najskupljih delova auta da bi se igrao sa uljima nepoznatih kvaliteta i specifikacija.

Link to post
Share on other sites

Uputstvo od ZF-a kako se proverava i menja ulje u automatskom menjaču 6HP26

http://www.zf.com/media/media/document/brands_3/service_information/service_information_zf/fluidlevelchecking/bmw_17/englisch_1/ZF_SI_BMW_6HP26x_-_Transmission_fluid_level_procedures_Ste.pdf

BTW. ZF preporučuje zamenu ulja na 100.000km (zavisno od upotrebe) ili 5 godina. BMW kaže doživotno...

Link to post
Share on other sites

ne diraj nista, jer ako promenis cackas djavola, pravi ovlasteni servis tipa u nemackoj ce ti reci da ne diras, naravno ovi ovde ce ti reci da trebas da promenis da ti uzmu pare i dace ti `garanciju` koja nema veze, BMW kaze da se ulje ne menja vec samo da se proverava, ako auto salta kako treba ako ti radi manuelni mod kako treba ne diraj nista.

Nivo ulja mozes proveriti na sledeci nacin,

stani negde uzbrdo, prebaci u P drzi kocnicu, prebacis u D lagano pustas kocnicu ako auto odmah krene onda je OK, ako stoji ili krene u rikverc fali ti ulje, tako mi rece momak koji radi u servisu u nemackoj.

PS ovi ovde ce ti promenu naplatiti fino racunaj sigurno 250 eura sa filterom a nemas potrebe za tim jer suludo je menjati fabricko ulje ;)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Na BMW automatskim menjacima su lepljene nalepnice da nije potrebno menjati ulje, tj. da je punjenje za ceo vek vozila. To je naravno marketinski trik, jer je menjac, bilo ZF, bilo GM koji je montiran na dosta BMW modela hidraulicni automatski menjac koji poseduje mnostvo precizno izradjenih elemenata koje treba da funkcionisu sa tacno odredjenim zazorima. Kada se ulje vremenom zasiti necistocama (delovi frikcionih obloga, metalne cestice razlicitih velicina koje su normalan produkt rada menjaca, trenja elemenata) i promena temperatura odradi svoje ulje gubi svojstva, i sto je vrlo lose po ispravan rad menjaca elektromagnetni ventili (solenoidi) na komandnoj ploci menjaca se pune mikronskim cesticama koje ulje raznosi. Kada se ventili napune do odredjene mere vise ne mogu da obavljaju u potpunosti zadate komande propustanja fluida i dolazi do poremecaja u radu. Naravno, ovo je samo jedna od negativnih posledica ne menjanja ulja, a ima ih jos, recimo gomilanje naslaga na rashladnom sistemu menjaca, gomilanje naslaga u konverteru (turbini menjaca, torque converter na eng.). Noviji BMW modeli sa ZF menjacima imaju plasticni karter sa integrisanim filterom koji kod Radulovica kosta ~200 eura. Savet svima sa BMW automaticima da obavezno menjaju fluid u menjacima, ako nista drugo na oko 50kkm, servis nije jeftin, uzevsi u obzir da za novije menjace ide ulje specifikacije M1375 koje kosta oko 20 eura po litri + karter filter + ruke, sto mu dodje 300+ eura za servis, sto je opet daleko jeftinije od reparacije menjaca. Ima i vrlo dobrih samostalnih servisa koji rade odrzavanje, reparacije i servis automatika po Srbiji.

Link to post
Share on other sites

Ja sam baš nedavno u Delti odradio zamenju filtera i ulja u automatskom menjaču (8L ulja i filter), sve zajedno sa radovima oko 22k din (sa 20% popusta pošto je vozilo starije od 6god) i garancijom.

Dakle nije strašno, u poređenju sa štetom koju sebi možete napraviti pokušavajući da na ovom uštedite.

Link to post
Share on other sites