Pomoć pri kupovini BMW E46


Recommended Posts

Pozdrav svima još jednom.

Pre nekoliko dana, prodao sam auto, i evo krenuo u potragu za novim. Vozio sam Opel Astru G 1.6 Twinport. Imao sam iskustva i sa još dosta raznih marki i modela. To iskustvo me je navelo da često menjam mišljenje o pojedinim markama i o tome koja je marka bolja o druge. Ali prekretnica svemu tome je bila kad sam jednog dana provozao BMW E46 316 sa M44 motorom. Iskreno, imao sam iskustva i sa još nekim BMW automobilima i to mnogo snažnijim i novijim u odnosu na ovaj koji sam naveo, ali E46 je na mene ostavio, necu da preteram, ali jako dobar utisak, da ne kažem da sam se oduševio.

Nisam mogao da verujem da auto koji je presato da se proizvodi pre sedam godina moze da bude bolji od mnogih danas novijih modela, pa čak, što je paradoksalno, i od nekih modela Mercedesa i Audi-a koji se i dalje proizvode. Da dočaram: Pre tri godine vozio sam Mercedes C 220 cdi W204 2008. godište, a pre mesec dana sam imao iskustvo i sa modelom Audi A4 2.0 TDI B8, verujte mi na reč ne mogu da pridju BMW-u E46. Ja ovo vrlo objektivno kažem, da neko ne pomisli da sam pristrasan, jer dok nisam provozao seriju 3 i nisam bio neki ljubitelj BMW automobila. Uvek sam više poklanjao pažnju njegovim večitim rivalima. Oduševio me je kod BMW-a kvalitet vožnje pre svega. Tiha kabina, gotovo da se ništa ne čuje. Kvalitet upotrebljenih materijala kod enterijera. Kvalitet delova upotrebljenih na automobilu u globalu. Kvalitetan zvuk zatvaranja vrata. Specifičan zvuk motora kad ste u automobili. Npr. ovaj auto koji sam vozio ima motor od 1.9 litra, imao sam utisak kao da ima bar duplo više kubika. Samo zbog tog kvalitetnog, prigušenog, zvuka motora koji se kod Mercedesa i Audi modela uopste ne oseća. U kabini ništa ne cvrči, ništa ne šušti, nema nikakvih iritirajućih zvukova. Što sam osetio s druge strane vozeći rivalske modele.

Namera s kojom vam ja ovo pišem nije da vam kažem kako su BMW automobili jako dobri, što vi sigurno znate, niti da se pohvalim da sam vozio neke automobile, već su namera i razlog drugi. Kao što sam naveo i na počtku teksta rešio sam da kupim BMW. I pažnju sam najviše usmerio na modele 316i i 318i sa N42 motorom, znači da budu restajling.

Pa mi, molim vas, zbog toga recite, kako bih skupio dovoljno informacija, na šta treba da obratim pažnju kada su u pitanju ovi modeli. Jer bih voleo da kupim neki koji je u dobrom stanju i da nije puno prešao oko 100 000km ili do 100 000km. Recite mi šta se kod njih brzo haba kad je u pitanju i unutršnjost i spoljašnost, odnosno mehanika? Šta bi trebalo prvo da mi sugeriše da je auto prešao puno, a s druge strane da nije? Jer postoje neki delovi koji obavezno moraju da se promene kad auto predje 100 000km? Primetio sam npr. da rukohvati na tapacirungu vrata imaju tendenciju da se uližu tj. da postanu glatki. Da volan npr. i posle 100 000km ako nije od kože i dalje zadržava onu svoju reljefnu površinu odnosno ne postaje glatak. Primetio sam i da sa lajsni hoće da se skine ona površina kojom su presvučene, kao i sa vratanaca od onih pregrada kod menjača. Dajte mi s toga tako neke informacije koje bi me asocirale na stanje automobila? Naravno kao što sam i rekao i kad je unutrašsnjost u pitanja a naravno i spoljašnost i mehanika. Gde ne sme da se hvata korozija i da li uopšte sme da postoji negde? Na šta treba da obratim pažnju kad je u pitanju ogibljenje, kompletan donji postroj od motora do auspuha?

Pročitao sam puno postova na forumu, ali rekoh aj staviću i ja ovu temu, možda bi mi rekli još nešto sto niste pre nigde napisali.

Verujem da ćete mi pomoći i samtram da će ove informacije značiti i drugima. Unapred zahvalan svima!

Link to post
Share on other sites

E46-ce ces jako tesko naci sa kilometrazom manjom od 100.000km. Ne kazem da ih nema, ali su im cene u Evropi velike i krecu se negde, za dobre primerke, oko 9-10.000e.

Na motorima iz N42 serije treba malo cesce odrzavanje nego sto to BMW preporucuje. Zamena ulja bi trebala da se uradi izmedju 10-15.000km, dok BMW to preporucuje, zavisi od trzista, cak i do 30.000km, sto za nase pojmove, zbog loseg goriva i ostalih losih stvari, nikako ne dolazi u obzir. Dakle, trebao bi da gledas da auto ima redovne servise, narocito ako je vozen neko vreme kod nas. To sve i sam znas, tako da te necu smarati o tome, vec cu preci na konkretne stvari.

1. Citajuci po internetu, zakljucio sam da N42 motor ima problema sa spanerom lanca koji je na na ovom linku pod brojem 7. i 8. Taj spaner kod nas u Delti kosta oko 3700 dinara, dok je zamena istog oko 3500 dinara. Na te cene oduzes 20% ako ces delove kupiti i ugraditi kod njih. Prostom matematikom dobijamo cifru od oko 50e. Sve ovo za Deltu ti pricam iz prve ruke, jer sam bio kod njih da se raspitam o tom problemu i ceni popravke. Razgovarao sam cak i sa mehanicarem koji je potvrdio da kvar postoji i da se on ne pregleda prilikom redovnog servisa, ali da je BMW svojevremeno povlacio neke serije E46-ce(2002.-2004.god.) da bi zamenio taj deo. Kao sto si video na linku, taj spaner je pod 2 broja, od kojih je prvi, onaj problematicni, zamenjen sa drugim, tj. novijim i boljim. Razlika izmedju ta 2 spanera je samo u duzini i jacini opruge i tu razliku mozes videti na

Ako se taj deo ne zameni na vreme, moze se desiti da lanac prezupci i da napravi haos u motoru. Dakle, ako se taj deo cuje pri paljenju ili radu motora
onda se preporucuje zamena i sa 50e troskova, sprecavas trosak od 1500e, mozda cak i vise.

Zakljucak Br.1 : "Bolje spreciti, nego leciti." (Mada to kod nas u Srbiji skoro i ne vazi...)

2. Sledece na sta sam naleteo je problem sa SOLENOID VALVE-om (SOLV), tj. ventilom bregaste (ima ih 2 komada) koji mozes naci na ovom linku pod brojem 1. Kao sto vidis, taj deo takodje ima noviju verziju i sa tom novijom verzijom, kako kazu na internetu, je auto malo zivahniji na malim obrtajima. Simptomi su od prilike kao i kod spanera (ratlle), stim sato se ispravnost SOLV-a moze ispitati dijagnostikom ili na prostiji nacin sa

Kod nas u Delti taj deo kosta oko 9700 dinara po komadu,plus ugradnja, minus 20% na ukupnu cenu. Po recima mehanicara iz Delte, neispravnost SOLVE-a se oseti u voznji, jer auto slabije vuce, narocito na malim obrtajima.

Zakljucak Br.2 : Ako se motor pri paljenju i radu cuje kao sa

onda se preporucuje kontrola i eventualna zamena gore navedenih delova. Vazno je znati da se na N42 motorima, po recima nekih ljudi na internetu i mehanicara iz Delte, mora cuti taj "ratlle" zvuk (1-2 sekunde) prilikom startovanja.

3. Informacije koje sam napisao mozete naci na OVDE i OVDE, dok je RESENJE PROBLEMA NA OVOM LINKU!!!

P.S. Danas sam bio u Delti da proverim cenu delova i ugradnje. Odlucio sam da prilikom sledeceg servisa, koji je za par hiljada kilometara, zamenim spaner i proverim ispravnost Solenoid valve-a (SOLVE). Bitna stvar je da kada ostavite automobil na servisu, pricam za Deltu, kazete da vam provere rad i ispravnost tog ventila, jer on ne spada pod redovnu inspekciju dijagnostikom.

Link to post
Share on other sites

Dragane, hvala ti puno na ovim savetima. Malo si me i zabrinuo s ovim SPANEROM i SOLENOID VENTILOM. Detaljno sam razmotrio sve sto si mi rekao i napisao. I malo si me doveo u nedoumicu da li cinim pravu stvar to sto hocu da kupim bas ovaj model koji nameravam, 316i ili 318i sa n42 motorom. Procitao sam tvoj post kad si ti kupio automobil, reako si da si bas ovaj model trazio sa N42 motorom. Nemam bas neku informaciju pa bih te pitao sad, a i ovo pitanje se odnosi i na ostale clanove na forumu, da li postoji neka sustinska razlika izmedju modela 316i i 318i jer i jedan i drugi imaju isti motor, osim sto 318i ima 27 konja vise i nekih 200 ccm3. Koji se model vise preporucuje ne gledano s aspekta snage i brzine vec istrajnosti motora?

Primetio sam na ovm video snimku sa

linka da motor bas dosta losije radi kad se podigne poklopac motora. Normalno, to je posledica problema koji je naveden gore, ali ako si primetio, malo i baca ulje. Sto nikako ne bi smelo, s obzirom da citajuci originalan post sa linka koji si mi postavio, a kako kaze sam vlasnik automobila da je njegov auto presao samo 37000km.

Kad je u pitanju cena automobila, verujem da su primerci koji su malo presli i koji su u dobrom stanju skupi. I to je normalno. Gledao sam cene i bas dosta istrazivao po internetu. Cene se na mobile.de za ove modele, godista od 2003-2004 sa kilometrazom do 100 000km ili oko 100 000km krecu od 6000 do 10 000 evra. Evo navescu par linkova automobila koje sam ja gledao, voleo bih da mi das svoje miljenje o o njima. (naravno sve su to samo slike, a drugo je kad se pogleda uzivo) Ali ipak bi mi zancila svaka sugestija , pa evo linkova:

Hteo bih da naglasim da se uz gotovo sve ove modele nudi garancija 1+1 godinu i svi imaju servisnu knjizicu.

BMW 316i Edition Lifestyle 1.Hand 38.995km Xenon

BMW 3er - 316 i;Klimaautomatik;LMF;Bordcomputer

BMW 318i 2.0 Edition, Alu, PDC, Klimaautom.

BMW 316i,orig.87Tkm,Scheckheft,GlasSchiebedach+Klima

BMW 316i

BMW 316i Edition Lifestyle (Klima Einparkhilfe)

Link to post
Share on other sites

1. Ne treba da se plasis prilikom kupovine N42 motora. Gledaj da kupis samo onaj koji je redovno odrzavan i koji ima malu i PRAVU kilometrazu. Ja bih ti preporucio da gledas 318i jer je jaci i zabavniji za voznju, plus sto mislim da i manje trosi jer je rastereceniji.

2. Na svako automobilu MORA da baca ulje kada se otvori cep, jer ako ne baca, onda nema ulja!

3. Na forumu imas clana Gadafi koji moze da ti u Svajcarskoj uzme automobil kakav trazis. Na ovom linku "Cars from Swiss" mozes da vidis o cemu ti pricam. Da ponovo kupujem, njega bih kontaktirao. ;)

Link to post
Share on other sites