Recommended Posts

Ljudi ima li ko ideju šta da radim sa ler gasom. Malopre sam toliko poludeo da sam poželeo da motor eksplodira i da ga više nema!!! :bomb: Naime, motor 318is na kockici nije imao step motor. Kupio sam ga i odneo kod majstora da ga ugradi kako bi imao sauh i da ler gas, kada radi na benzin, ne bi varirao gore-dole. Ugradio ga je i kaže step ne radi. Odneo sam ga na pranje, opran je u ultrazvučnoj kadi i ugrađen je ponovo. Kad je ponovo proban kaže majstor da step sada radi. Kad sam uzeo auto od majstora imao je ler gas, ali ne onako kako bi trebao da ga ima kad je auto potpuno hladan, i da ga postepeno smanjuje kako se podiže temperatura. Čovek je ispitao instalaciju za njega i kaže da struja normalno dolazi do stepa i da se normalno smanjuje voltaža kako se auto zagreva. Inače, na plin kratko vreme isto nema ler gas ali kad kazaljka za temperaturu dođe negde na polovinu plave zone auto se više ne gasi i sa zagrevanjem povećava ler gas da bi na radnoj temperaturi imao oko 700 o/min. Malopre mi je nestao plin pa sam ga prebacio na benzin kako bi iz grada došao do kuće. Na oko 70 stepeni temperature nema ler gasa uopšte, gasi se auto. Znači lošije nego pre ugradnje stepa. Da napomenem samo da auto nema lambda sondu (mada mislim da ona nema veze sa ler gasom). Kad je totalno hladan radi kao traktor, trese se, katastrofa živa. Ima li neko ideju šta može da bude u pitanju? Počinjem više da ludim od njega, Boga oca para sam potrošio da ga dovedem u odlično stanje i ponovo loše? Ima li neko ko ima iskustva sa ovakvim stvarima? :(

Link to post
Share on other sites

Falš vazduh ne znam gde bi mogao da vuče. Senzor položaja klapne gasa je proveravao majstor i kaže da je ispravan. Što se tiče protokomera ne mogu da tvrdim ništa za ispravnost zato što sam imao detonacije kad radi na plin (plin nije sekvent nego običan BRC) pa su možda te detonacije zajebale protokomer. Čak je jednom izbio poklopac protokomera od siline eksplozije. Inače, kad pukne obično izbije ono malo crevo koje se ukuljučuje na onu sisu sa donje strane creva protokomera, ili uvrne sigurnosnu gumicu. Mislim da nije problem u protokomeru jer bi onda zezao i u vožnji, a auto u vožnji ide kao projektil!Od kako je pre par dana promenjen bendiks i automat alnasera, i ugrađen step nije imao pucanje. Ali je pre ugradnje stepa pucao i imao je ler gas kad se zagreje na nekih 50-60 stepeni i više, a sad nema uopšte. Što se tiče plina, nema sauh ali ler gas ima kad kazaljka za temp dođe negde na polovinu plave zone, a od 60-70 stepeni pa naviše ima normalan ler gas. Kaže čovek koji je popravljao auto da je ler gas na plinu loš dok je hladan zato što treba promeniti membrane, odnosno isparivač, i to je ok. Imam u planu to da odradim. Ali šta je sa radom na benzin i ne znam na osnovu čega je ustanovio da step motor radi posle ispiranja u ultrazvučnoj kadi?

Link to post
Share on other sites

Sto se benzina tice,proveri pritisak pumpe,regulator pritiska goriva,ako kazes da je ler ventil dobar mora da radi na leru, ako je sve to ok.

Sto se plina tice ako ne valjaju membrane nema lera i nemoze da se nasteluje,set membrana ti je 1500din,to prvo uradi,i jel ti je mesac plina pre ili posle protokomera??

Skini crevo sa njega i pogledaj klapnu,dali glavi.

Link to post
Share on other sites

Danas sam bio kod čoveka koji je promenio 3-4 bmw-a do sad, i pored toga još dosta vozila. Kaže da je protokomer ispravan, jer kad auto radi i otkačimo džek sa njega auto se gasi odmah. Ali step motor nema nikakve vibracije u toku rada i kada se skine džek sa njega auto apsolutno ne menja režim rada, što znači ipak da je možda do stepa. Ustanovili smo i da je jedan kabli koji ide do svećice loš, jer je malo napuko i bije povremeno varnica iz njega kada ga savijemo i stavimo prst do male pukotine. Pitanje je kakvi su i ostali, jer smo sve to pregledali na brzinu, čovek je bio u gužvi. Bilo kako bilo, zvaću čoveka koji mi je prodao step motorče da mi zameni nekim drugim, moraću da menjam kablove i svećice, filter za vazduh i da odradim servis plinskog uređaja. Reci mi o kakvom mešaču plina je reč (nemam baš nikakvo znanje o svemu tome, tek učim sve te stvari oko automobila pošto mi je ovo prvi auto), kako to izgleda, gde stoji? :unsure: Koliko sam do sad skapirao, plin nema veze sa protokomerom? Problem mi je i velika potrošnja. Naime, auto troši 20 lit plina u gradu. Doduše, jeste zima i ja ga ni malo ne štedim na papučici za gas, ali mislim da je to ipak previše. Kad budem sve to odradio videću kakva je onda potrošnja pa da kopam dalje da potrošnju dovedem u, koliko-toliko, normalne granice.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Stavljen je drugi step motor i sad ima ler gas i na plin i na benzin, međutim nema pravilan sauh kad je hladan da radi na 1000-1200o/min (koliko bi već trebalo, nemam pojma) nego radi na 500-600 i kako se greje on povećava. Slično radi i na plin ali su te oscilacije znatno manje. Kad je zagrejan na radnu temperaturu nekad radi normalno, a po nekad ler gas ide gore dole (varira). Nemam lamda sondu i znam da mi je loš 3. kabli za svećicu, a pitanje i ostali da li rade perfektno. Imam u planu da menjam kablove, svećice i filter vazduha ali me zanima, osim toga, šta još može da bude problem kad je u pitanju sauh i variranje ler gasa? I da li loša struja (pošto rekoh da je loš jedan kabli) može drastično da poveća potrošnju? U dosadašnjim uslovima je, u gradskoj vožnji, trošio 18-20 l plina na 100 km što mislim da je preterano mnogo!

Link to post
Share on other sites

Hvala puno :) ! Voziću ga kod majstora da proveri i to, ali moram prvo kablove i svećice da rešim da budem načisto da je to sređeno i da vidim kako će tad da se ponaša. Naravno, čim finansije to dozvole ;) .

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

ja kazem iz onoga sto sam video da sva ta creva moraju da se promene :) tek tad mozda bude nesto od ler gasa,opcija b je da ja lepo vratim fabricki motor u taj auto a to je m40 i da se lepo vozis,proveri molim te broj kompijutera kad si vec skinuo sajbnu i tablu,pa kad se cujemo reci ces mi koju oznaku nosi...

Link to post
Share on other sites