Recommended Posts

Pošto mi je ulazila voda u kasetu odlučio sam da skunem celu komandnu tablu da rešim problem (i ujedno zamenim celu tablu, pošto je ispucala na par mesta napred kod šoferke). Kad sam video gde ulazi voda i rešio taj problem, namontirao sam novu tablu ali komp se nikako ne uklapa u nju i ne može da se ušrafi. Inače, kad sam skidao tablu komp je bio plastičnim šelnama vezan za cevi od ventilacije.Ostao je da visi u kaseti kad sam probao da upalim auto. Međutim, auto se gasi 2-3 sekunde posle startovanja. Pošto je jedna žica, koja je vezana za jedan od 3-4 releja koja se nalaze iza komp-a, bila otkačena sa metalnog poklopca na koji bi trebalo da se kači komp, smatrao sam da ima veze sa masom pa sam tu žicu vezao za pomenuti metalni deo. Kad sam upalio auto ponovo se ugasio, ali je kazaljka za obrtomer išla od 4 do 5000 o/min i čuje se neko zujanje. Okrenuo sam kontakt ponovo da probam da ga upalim ali ista priča, kazaljka i dalje skače. Šta može da bude u pitanju? Sve ostalo vezano je kao što je i bilo.

Link to post
Share on other sites

Nisam ništa od žica otkčivao kad sam demontirao tablu, osim pomenute žičice koja je verovatno masa od nečega. Nju sam morao da otkačim kako se ne bi otkidala dok komp visi. A što se tiče slika, probaću da okačim i klip na kome se vidi kako se ponaša kad je uključen kontakt. Inače, tako se ponaša i kad je pomenuta žica za masu otkačena sa metala.

Link to post
Share on other sites

Sklonio sam žicu sa mase i probao ponovo da upalim auto ali opet isto. Kazaljka obrtomera i dalje skače i opet se čuje isto zujanje. :unsure: :huh:

Link to post
Share on other sites

To su releji koji se nalaze iza kompjutera i sa kojih polazi žica koja je bila vezana na metalni deo za koji bi trebalo da se veže komp.

Link to post
Share on other sites

Moguće, jer kad okrenem kontakt konstantno zuji, kao kad pumpa povlači gorivo, par sekundi pre paljenja. Ali mi nije jasno zašto, kad okrenem kontakt, kazaljka obrtomera kreće da radi?

Link to post
Share on other sites