vanredni tehnicki?!


Recommended Posts

mrzi me da kopam po netu, pa ako neko zna, a verujem da znate... pitanje je sledece...

koja je fora sa vanrednim, jel mogu da vode na isti znog buke,navodno...

jel imaju kako to da mere i koja je procedura?!?!

Link to post
Share on other sites

Ako naletis na nekog zadrtog,moze..Mada to se skoro nikad ne radi..

Na tehnickom imaju uredjaj kojim mere buku vozila na otvorenom.

Link to post
Share on other sites

Члан 81.

Највише границе дозвољене спољне буке коју поједине категорије возила смеју производити јесу:

1 . за возила на два точка, и то за:

1.1. L1 - 81 dB (А);

1.2. L3, са двотактним мотором радне запремине до 125 cm3 - 85 dB (А), а за L3 радне запремине мотора преко 125 cm3 - 87 dB (А);

1.3. L3 са четворотактним мотором радне запремине до 125 cm3 - 85 dB (А), запремине од 125 cm3 до 500 cm3 - 87 dB (А), а запремине преко 500 cm3 - 89 dB (А);

2. возила са три точка L2, L4, L5 - 88 dB (А);

3. за моторна возила на четири или више точкова, и то за:

3.1. М1, L6 и L7 - 87 dB (А);

3.2. М2 и N1 - 88 dB (А), М3, N2 и N3 и са мотором снаге до 147 kW - 92 dB (А), а са мотором снаге преко 147 kW - 95 dB (А).

Спољна бука се мери према методи мерења буке стационарног возила (возила у употреби) назначеним у једнообразним техничким условима.

Link to post
Share on other sites

Kao što Casper reče, postoji zakon i za buku. I to nije samo kod nas, i u svim ostalim zemljama postoji, u nekima i znatno strožiji nego kod nas, pa nemoj da se ljutiš.

Elem, imamo zakone za sve i svašta, ali se oni retko sprovode... Ali omogućavaju pandurima da te maltretiraju kada požele.

Na primer, na tehničkim bi trebalo da mere i izduvne gasove, ali kada bi to strogo primenjivali pola voznig parka Srbije bi ostalo neregistrovano a ljudi pred zgradom Vlade, a to sigurno niko na vlasti ne želi. Neka moja logika je da ako postoji zakon koga ne žele da sprovode ili koji je nesprovodiv u današnjim okolnostima, treba da sklone taj zakon, a ne ovako, da ostaje na samovolji nekima da ga koriste kako im i kada odgovara, selektivno. One zakone koji su dobri i sprovodivi, treba da važe isto, za sve i da se dosledno sprovode i tačka.

Sve u svemu, puno sreće.

Link to post
Share on other sites

Pa EURO standard je izmedju ostalog i nivo buke koju automobil proizvodi.

JA sam platio kaznu pre 15 godina za sirenu u naseljenom mestu,do duse napusavao sam pandura do koske,pa mi je pisao i za sirenu.

Link to post
Share on other sites

znaci mogu ako hoce...?

jasno mi je da postoje zakoni, ali ne vidim kako se to neki auto cuje preterano glasno...nije glasniji od motora, ili cak od ovih nasih Zastava sa rupcagama po celom izduvu,a i bez rupa...

cisto izdrkavanje i pretnje iskompleksiranih ljudi...

Link to post
Share on other sites

Čuo sam ga juče prva-druga do kraja, mislim da to nije glasno. Jedino je zeznuto ako te pošalju na vanredni tehnički zbog buke na primer, tamo nađu neku neispravnost recimo i zbog toga te obore - ne zbog buke.

Link to post
Share on other sites