Da li laserski pištolj ume da laže?


Recommended Posts

Mozda ovo nije za ovu temu, ali postavljam ovde jer pod URADI SAM moze biti i neplacanje kazne.

Kako nas varaju policajci – podešavanje brzine na laserskom pištolju

Dugo sam razmišljao da li ovo da stavim na net, ali pošto sam za dve nedelje već dva puta ovo doživeo, smatram da treba da podelim ove informacije sa svima. Naime, nedavno sam imao bliski susret sa policajcem koji je tvrdio da me je upucao laserom na 93 km/h, a ja išao u drugoj oko 65 km/h i znao sam da laže. Sa pet metara mi pokazuje pištolj i gore zaista stoji 93. Ja kažem da to nije moja brzina, a on krene: „Je l' ti to tvrdiš da ja lažem?!“ Malo smo se navlačili i ja tražim da vidim brzinu, a ono pištolj već ugašen. Zato pitam: „I šta sad?“, a on kaže: „Čekajte da upalim zadnju izmerenu brzinu“, i pokaže mi da vidim. Na ekranu stoji 93 km/h, svetli lampica „limit“ i dole piše „limit adj“. Sve mi to izgleda krajnje sumnjivo, ali pošto je bilo u gradu tražim ja manju kaznu i kao, pošto sam pošten, spušta mi kaznu. Kako nisam imao para, odem do bankomata i usput okrenem prijatelja koji se razume u radare. On mi objasni šta znači ovo „limit“ na pištolju... Dakle, kada vam policajac izmeri brzinu pištolj mora da izgleda ovako:

izmerenoxj7.th.jpg

Znači:

• gore: brzina

• dole: udaljenost na kojoj vas je upucao, a na aparatu mora svetleti gornja zelena lampica pored opcije „meas“ (measure)

Došao ja nazad do policajca i pokazao mu da znam i ja da podesim da piše šta god želim, pa je počela priča da je od oka procenio moju brzinu i podesio pištolj jer nije stigao da me upuca i slično. Posle dve nedelje, opet me upuca drugi policajac, kao 71 km/h, a ja išao 55 km/h max. Pogledam pištolj, a ono isto namešteno. Kada sam mu rekao da znam šta je uradio, naglo menja temu i kaže da mogu da idem.

Da pojasnimo:

Ova druga opcija na pištolju „limit“ služi za to da policajac naštima limit na recimo 65 km/h, pa ukoliko je brzina veća pištolj se oglašava, a ako je ispod ne reaguje. Tako bez gledanja u ekran zna ko ide preko određene brzine.

Kada lampica pored natpisa limit svetli (na slici označeno brojem 1), onda gornja opcija meas ne svetli.

Pod brojem 2 je ekran na kome mora pisati udaljenost u metrima, a ako je u LIMIT modu, onda piše limit adj. (limit adjusment).

Broj 3 označava plus i minus tastere sa kojima se podešava željena brzina u „limit“ modu.

U slučaju da primetite da vam podvaljuju brzinu treba zvati internu policijsku kontrolu i sve prijaviti:

objasnjenjeks7.th.jpg

Evo, ovako NE SME da izgleda pištolj kada vas zaustave („limit“ mod):

namestenozp4.th.jpg

Link to post
Share on other sites

Gresite ljudi. Kod nas postoji nekoliko vrsta lasera a najmoderniji koji imaju kameru kojom vas slikaju koriste se na autoputu. U gradu se koriste ovakvi a kod vas ako ne isti onda slicni modeli.

Nebitno za pricu, bitno je samo to da bez obzira koji model kod vas koriste, svi rade na istom principu. Imaju limit koji podesavaju u zavisnosti od puta do puta.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...