bmw e39 523 velika potrosnja ulja


Recommended Posts

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pa reko sam ti, pitaj onog magarca koji sve delovi tipa ccv i drugi( znaci ne u samom motoru,gumice, karike i sl.), mogu da uticu na dim i potrosnju ulja i onda sve to poskidas,proveris operes i sklopis. Kad to uradis istestiras pa napisi ovde kaj se desava.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Pozdrav nije me bilo neko vreme malo sam zauzet.

Ukapirao sam jednu stvar a to da mi auto zadimi hladan ili ponekad kada je vruc samo kad mu fali ulje, cim dospem neko vreme nema dima dog ga ne potrosi.

Da li to ima veze sa gumicama ili karikama? i jos nesto cuo sam za neke aditive koji navodno produze vek motora tj odlaze generalnu, da li je to nekom pomoglo?

Link to post
Share on other sites

Brate, ne znam, zbog gumica auto moze da ti trosi plafon 200-300 grama/1000 km, ja mislim da imas lose uljne karike.

Ne znam zasto ne kontaktiras Klinika, ides kod njega i nece biti problema.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

E pa ovako drugari, da ne otvaram novu temu imam isti model bmw e39 523i sa kojim nisam imao nekih problema osi m u poslednjih mesec dana sto mi je trosio nenormalno mnogo motornog ulja. obisao sam mnogo majstora ali niko nije znao sta je vec su svi predlagali otvaranje motora. Ja to nisam hteo jer mi je nelogicno da je motor gotov jer auto nije duvao, potpuno normalno palio...

trazeci po internetu resenje naleteo sam na ovu temu iz inje doneo zakljucak da je kod mene otkazao ccv. Skinuo sam po instrukcijama filter za vazduh i video da ima ulja pored ccv. Odmah smo ga skinuli i utvrdili da nije ispravan. Narucili drugi 7000 dinara, namestili i odmah napravili kilometrazu od 500km na kojoj je ranije trossio 2-3 litara ulja. Sada je po sipki sa novim ccv-om nije potrosio ni gram ulja.

Za ovo sam zahvalan svim ljudima koji su ucestvovali u ovoj temi jer da nije bilo ove teme ja bih verovatno otvarao motor i dao brdo para nepotrebno

e sad neznam dali je to dobro ili ne ali bolje da pitam. motor samo na leru lagano zvizdi, cim se odvrne cep za ulje i odvoji motor ne menja zvuk ali se to zvidanje gubi. Sta bi to moglo biti?

Link to post
Share on other sites

Jel ste menjali i creva ccv-a?

Proveri ih. Pre svega ono prvo plasticno puca ko od sale a i ovo sto ide na merac isto takodje...

Ili niste lepo navukli ccv na usisnu...

Posto logicno zvizdi jer uvlaci negde fals vazduh , kad odvrnes cep treba da promeni rad motor, maltene da se ugasi ali posto vec uvlaci vazduh ne oseti se razlika...

Link to post
Share on other sites

Sicko mislim da gresis, koliko sam ja razumeo ccv je ispravan kada nema nikakve promene prilikom skidanja cepa za ulje. Jer pre nego sto sam zamenio ccv motor je pri skidanju cepa za ulje obavezno smanjio broj obrtaja a ponekad se i ugasio. Ako gresim neka me neko ispravi.

Link to post
Share on other sites

Sicko mislim da gresis, koliko sam ja razumeo ccv je ispravan kada nema nikakve promene prilikom skidanja cepa za ulje.

Ne greši. Da pojasnim i zašto, možda je nekima interesantna tema.

CCV funkcioniše tako što u bukvalnom smislu "provetrava" korito ili karter motora od uljnih isparenja i tragova izduvnih gasova koji tu dospeju u procesu koji se naziva "blow by", što je u principu konstantan prolazak (probijanje) vrlo malih količina izduvnih gasova nakon svakog radnog ciklusa iz komore za sagorevanje pored karika do kartera. Zbog toga je trebalo naći rešenje kojim bi se sprečilo da ova isparenja naprave visok pritisak u karteru, a takodje i iz razloga da se radi o veoma "agresivnim" reagensima i produktima sagorevanja koji imaju jako negativan efekat na samo ulje u karteru (razbijaju uljne lance i narušavaju njegove hemijske osobine) ali i na sam materijal od kojih se u moderno vreme prave blokovi motora, a to su uglavnom lake legure aluminijuma i magnezijuma. Ovo se moglo rešiti prostim "oduškom" iz kartera u spoljašnju atmosferu ali zbog pomenute činjenice da se radi o visoko agresivnim, naravno vrlo otrovnim gasovima i isparenjima, to nije dozvoljeno zbog ekologije te se morao pronaći način da se ta isparenja nekako "recikliraju" i da se ne izbacuju direktno u atmosferu. Tu dolazimo do CCV ventila ili separatora uljnih para, koji te izduvne gasove vraća u usisnu granu kako bi bili potpuno sagoreni u nekom sledećem radnom taktu, a naravno da ono što izadje iz motora i ode u izduv bude maksimalno "prečišćeno" od strane katalizatora. Tako je CCV rešio problem ventilacije uljnih para kartera motora, ali su i ispoštovani zahtevi ekologije zbog kojih je taj ventil i konstruisan.

Dakle, CCV koji funkcioniše kako treba omogućava "strujanje" gasova iz kartera u plenum tj. usisnu granu motora, ali nivo tj. intenzitet tog strujanja nije uvek isti i zavisi od trenutnih radnih parametara motora, odnosno od njegovog trenutnog opterećenja. Na malim opterećenjima i u leru, intenzitet tog strujanja je mali. Kad se dok motor radi u leru ukloni čep za dolivanje ulja dolazi do "usisavanja" dodatnih količina vazduha koje procirkulišu sistemom i onda budu vraćene u plenum kako bi se "reciklirale". Obzirom na činjenicu da je ovaj povratni vod lociran iza MAF senzora u sistemu toka vazduha od filtera ka motoru, MAF senzor ne može da "registruje" taj dodatni vazduh i "javi" upravljačkoj jedinici motora da koriguje tj. obogati smešu gorivom, pa zbog smeše siromašne gorivom dolazi do pada obrtaja motora.

Dakle, ako je CCV ispravan, dok motor radi u leru skidanje čepa za dolivanje goriva će dovesti do blagog pada obrtaja motora, a vraćanje čepa obrnuto, do povećanja odnosno normalizacije broja obrtaja motora. Kad je CCV nefukncionalan, ili kad su njegovi vodovi (creva) zapušeni, skidanje čepa neće praviti nikakvu razliku jer neće doći do promene smeše obzirom da CCV "ne radi" ili da vazduh jednostavno ne može da procirkuliše zapušenim crevima CCV ventila. Zbog toga pri uklanjanju čepa dok motor radi u leru na otvoru se oseća potpritisak odnosno usisavanje vazduha u motor, dok kod CCV-a koji ne radi zbog činjenice da ne cirkuliše vazduh kroz sistem, dolazi do akumuliranja gasova u glavi motora pa kod auta kojem CCV nije ispravan pri skidanju čepa zbog natpritiska dolazi do oslobadjanja pritiska i "duvanja" gasova kroz otvor kojom prilikom neoprezno lice koje izvodi test može biti i poprilično poprskano motornim uljem. :)

Nadam se da je sad jasno zašto je Sicko bio u pravu, i da će ovo rešiti neke nedoumice oko toga kako da dijagnostikujemo kvar CCV ventila.

Pozz

Link to post
Share on other sites

Ljudi ja sam sada tek zbunjen, dok nisam zamenio ccv, motor se ponekad i gasio, sada kada je zamenjen nema nikakvih desavanja osim sto cip se podigne cep prestaje onaj blagi zvizduk.

meni je bitno da vise nema onog ogromnog gubitka ulja, a mozda se ccv jos nije dobro razradio jer je tek 2 dana u autu i predjenih 500km

Link to post
Share on other sites

Ja nikad ne gresim ;) ...

Ako je ccv ostao zaglavljen u otvorenom polozaju onda mozes da ga "iztestiras" tako sto ces da stavis balon, rukavicu, kondom-nekoriscen :lol: (budi kreativan) na vrh cevcice gde ulazi merac nivoa ulja ako se naduvava ccv je riknuo. Motor zagrejan.

E ovo nisam probao i nisam siguran.

Slobomiha

Proveri creva i proveri kako si namotirao ccv na usisnu, ovo prvo crevo plasticno puca mnogo lako. Ako treba stavi Viktor reinz na gumu koja ulazi u granu jer se preporucuje zamena iste kod menjanja ccv-a, kao i menjanje creva.

Zakljucak:

Negde ti uvlaci fals vazduh otud pistanje i zbog toga nema promene rada kad otvoris cep jer jer vazduh vec ulazi na tu neku pukotinu, rupicu... I zbog toga kad otvoris cep prestane pistanje jer vazduh ulazi kroz otvor za sipanje ulja...

Link to post
Share on other sites

meni je bitno da vise nema onog ogromnog gubitka ulja, a mozda se ccv jos nije dobro razradio jer je tek 2 dana u autu i predjenih 500km

Nemoj da se brineš previše, ovaj citat ti je dokaz da ti je problem bio u neispravnom CCV ventilu, a što se tih tonova i šumova tiče iskontroliši ceo sistem zbog mogućeg falš vazduha, kao što ti je već Sicko napomenuo.

A sta ako je CCV zaglavio u skroz otvorenom polozaju?

Ako je CCV zaglavio u otvorenom položaju i tako se vozi neki prolongirani vremenski rok, neće biti potrebe za nikakvim "specijalnim" proverama i testovima jer u tom slučaju veće količine motornog ulja dospevaju u usis i bivaju sagorevane. Znači jedan od prvih znakova da je CCV moguće u problemu je povećana potrošnja ulja, često praćena poremećenim radom, neodgovarajućom smešom, paljenjem "check engine" lampice na instrument tabli... Sve ovo vozač jednostavno u nekom vremenskom periodu primeti i na to ne sme da ostane pasivan, već mora da odreaguje. Dakle, simptomi CCV-a koji je ostao skroz u otvorenom položaju ne moraju da se "traže", oni se sami javljaju vlasniku tj. vozaču. Ako se ne odreaguje na vreme, situacija se naravno pogoršava sve dok ne dodje do ozbiljne havarije na motoru prouzrokovane ili "presušivanjem" kartera tj. "zaribavanju" motora usled nedovoljnog podmazivanja, ili u jednom trenutku u usis a odatle u cilindar dospe količina ulja koja je veća od najmanje moguće zapremine cilindra (kad je klip u gornjoj mrtvoj tački). Pošto je tečnost nestišljiva, klip u tom slučaju ne može da izvrši svoje kretanje do krajnje pozicije (GMT) i tada dolazi do havarije poznate pod nazivom hidrolok (hydrolock) gde dolazi do pucanja klipnjače ili krivljenja iste, naprsnuća klipa, oštećenja ležajeva, pucanja glave ili bloka... Ovo se može desiti i pri naglom prelasku preko bare tj. kad veće količine vode dospeju u cilindar preko usisne grane.

O testiranjima i iskustvima sa CCV evo na ova dva linka ima jako puno toga pa ko voli...

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=534005

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1615517

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=445403

Pozz

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

ovako i kod mene su bili slicni simptomi kao kod ostalih prvo pomalo zadimi uz brdo pa sve dok najednom ne udari siv dim i morao sam ga odsljepati majstoru.on mi ustanovi da je CCV ventil ostao otvoren i isrkao mi 1L ulja za 15 min rada u auspuh.on ga je valjda zatvorio,zablokirao i narucio nov ali jos nije stigao.sad vec 10 dana vozam tako sve super osim sto mi upalio lampicu chek motor.i ponekada ujutru kad je ladan ja ga upalim super radi i vec kad mu se saug pocne vracati pocne da nekako neravnomjerno radi,cisto podrhtava.ja ga samo ugasim i upalim onda sve ok.e sad pitanje zbog cega sam sve ovo pisao,hehe je li problem vozati auto sa tim zacepljenim CCV om.

Link to post
Share on other sites