Niza carina za automobile!


Recommended Posts

Padaju carina na automobile iz EU

20. oktobar 2009. | 09:23 | Izvor: Novosti

Beograd -- Od Nove godine carina na automobile iz EU manje kubikaže biće umanjena sa deset na 8,8 odsto. Za snažnije automobile carinska stopa biće smanjena na 7,5 odsto.

Ovo umanjenje nastavak je liberalizacije trgovanja sa Evropskom unijom u okviru Prelaznog trgovinskog sporazuma. Srbija je Sporazum sa EU počela da primenjuje 1. februara ove godine, i tada su carine na automobile umanjene sa dvadeset na deset odsto, pišu Večernje Novosti.

Carinska stopa koja važi za uvoz iz zemalja van EU trenutno je 12,5 odsto. To je, prema Prelaznom trgovinskom sporazumom, i osnov za obračunavanje umanjenjenja stopa za kupovinu vozila iz EU.

Prema pisanju Novosti putnički automobili manje kubikaže nalaze se u grupi proizvoda čija će liberalizacija biti izvršena u narednih šest godina, počev od 2009."

U narednoj godini carina na ova vozila biće smanjena za 70 odsto, u 2011. godini za 55 odsto, u 2012. godini za 40 odsto, a u 2013. godini za 20 odsto. Ovom dinamikom stopu od nula odsto na uvoz manjih automobila iz EU dostići ćemo 2014. godine.

Kada su u pitanju vozila veće kubikaže, liberalizacija će biti sprovedena u narednih pet godina: od 2009. godine carina je umanjena na 80 odsto do tada važeće, 2010. godine na 60 odsto, 2011. godine na 40 odsto, 2012. godine na 20 odsto, da bi 2013. godine carinska stopa za vozila veće kubikaže bila nula.

Inače, uvoz drumskih vozila u Srbiju je u odnosu na prethodne godine umanjen, ali su automobili, autobusi i kamioni i dalje vrlo visoko kotirana stavka srpskog uvoza. Procene su da ćemo, ukoliko se sadašnji trend nastavi, godinu završiti sa kupljenim drumskim vozilima u vrednosti od milijardu i po dolara.

Analize govore da je osnovni razlog za to starost postojećeg voznog parka u Srbiji. Prethodne godine vozila na našim putevima imala su, u proseku, 17 godina, a sada su dve godine mlađa.

Link to post
Share on other sites