M54

Moderator
  • Content Count

    410
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by M54

  1. Evo da dam moja "dva centa" a ujedno se odnosi i na pitanje koje je postavio Lukic pre tebe, sa zakasnjenjem...

    Kažeš nećeš da pališ gume ali voliš da nagaziš pa ti treba za bolja ubrzanja, a ja ti kažem pošto znam kako ide 320d i koliko mu je 150 Ks i 330 Nm i više nego dovoljno da ubrzava kao blesav i u "stock" varijanti, tako da tih dodatnih 40-50 Nm i 15-20 KS više teško da će da naprave "revoluciju". Tim pre što, ponavljam, taj auto već ide sasvim lepo i ubrzava i više nego dobro za svoju kubikažu.

    Sa druge strane, moderni common rail motori su do te mere već napregnuti i pod ogromnim stresom da im dodatno opterećenje sigurno neće ni malo prijati, pa ako ti je motor u baš "perfektnom" stanju moj ti je savet da ga očuvaš takvim. Mimo toga, ono što će prvo biti na udaru je plivajući zamajac koji je već ionako slaba tačka naročito kod modernih 4-cilindričnih dizelaša zbog visokih udarnih impulsa motora, a mislim da je svima ovde poznata okvirna cena za njegovu zamenu...

    Vozi auto takav kakav je i ne "čačkaj mečku"... Da ne znam kako 320d ide pa da te razumem i podržim, ovako rekao bih da bacaš pare na kratkotrajno zadovoljstvo koje ćeš osetiti (kao neku razliku) jedva i retko, ali zato eventualne posledice ćeš osetiti jako i nezgodno, po svoj džep ali i duševni mir :lol:

    Ponavljam, moja dva centa, tvoj auto, tvoj novac, tvoja volja ;)

    Pozz

  2. Hvala Casperu na odgovoru, na prvom linku imaš svu proceduru i slike, dijagrame... kao što sam i napisao u prvom postu.

    Odgovor na ovo tvoje poslednje pitanje je da ne možeš da povežeš "drugačije" check control opciju osim na check control modul, ako ga nema, ne znam na šta misliš da povežeš?

    Ono što jeste moguće ako ti je toliko stalo do funkcionalnijeg obc-a od digitalnog sata i temperature, a to je da se "vratiš" na one linkove koje sam okačio, nabaviš šta ti treba i napraviš "upgrade" pa čak ako žeiš i hoćeš i da postaviš obc sa 18 dugmića gde ćeš osim check control imati pune bord computer opcije.

    Pitanje je samo koliko si spreman da se angažuješ, vremenski a i finansijski...

    Pozz

  3. Prostudiraj dobro DIY (uradi sam) uputstva na sledećim linkovima, iako se uglavnom odnose na verziju sa 18 dugmića princip je isti, a naročito su ti bitne šeme koje bi trebalo da ištampaš i imaš sa sobom dok radiš. Bez njih je praktično besmisleno pričati šta i kako trebaš da radiš, ako se malo razumeš u elektroniku i zdravu logiku provalićeš šta treba da radiš.

    http://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1062154-Ultimate-DIY-for-18-Button-OBC-Upgrade-from-7-or-11-Button-OBC-Made-Easy-w-Pictures!

    http://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?87693-FULL-OBC-Conversion-DIRECTIONS-HOW-TO&s=&highlight=obc*%20conversion

    http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f92/e36-analogue-clock-18-button-obc-retrofit-guide-t40098/

    http://bretrof.blogspot.com/2012/03/bmw-e36-obc-check-control-retrofit.html

    Srećno ;)

  4. Kupio sam skoro e46, 320d,110kw. Juče sednem u drugov e46 320d ali 100 kw, i volan kao pero motati, par puta umalo nisam sleteo sa puta koliko se lako mota a ja po navici na mom moram malo da zapne. Problem je što se u poređenju sa drugovim značajno teže mota i tek sam sad postao svestan problema :) Inače ne čuje se servo pumpa, iskreno da nisam seo u taj drugi e46 ne bih znao da treba da bude tako lak za motanje. Jeste li imali sličnih problema?

    Kakvih problema? :D

    Ukoliko si već, kao što kažeš, proverio nivo ulja i auto terao kod dotičnog pouzdanog majstora a on nije imao nikakvih primedbi, onda problema verovatno da i nema. Ono što bi još moglo da pravi problem su gume, odnosno dimenzije istih, ali da bi se tu primetila razlika trebalo bi da su širine preko 215 ili 225 pa da primetno otežavaju posao servo pumpi. Mimo toga, zglobovi na krajevima viljuške mogu da izazivaju probleme sa upravljanjem i daju simptome koji bi se mogli asocirati sa "otežanim motanjem", ali u tom slučaju auto se generalno ponaša čudno i bez motanja volana, na primer na jačem kočenju "beži" u stranu i sl. Ako ništa od ovoga nije prisutno kod tebe, onda je problem koji si naveo samo "problem" sa ličnom percepcijom i doživljajem vožnje za volanom dva "ista" auta, koja baš i nisu ista.

    Naime, BMW je seriju E46 originalno predstavio sa jednim "setup-om" kad je u pitanju letva volana/puž/servo pumpa, ali su nakon par godina proizvodnje vozači naviknuti na E36 imali puno primedbi na taj setup, kvalifikovali ga kao premekan, bezosećajan, bez povratne reakcije i sl. Onda je BMW 2000. godine promenio setup i vratio nešto od onog osećaja direktnosti koji je imao E36, smanjio servo asistenciju i povećao povratnu informaciju. Opet, nakon facelifta je ponovo bilo izmena po pitanju letve volana i servo pumpe, i to za pojedina tržišta, tako da je jako teško na osnovu samo modela znati koji je konkretan "setup" u pitanju, koja servo pumpa, i koji "ajnšlag" ima dati model. Isti taj auto, sa potpuno istom veličinom točka i gume, u tri svoje "revizije" će na poligonu imati tri različite vrednosti za prečnik polukružnog manevra, a do zbrke tek dolazi ako ta tri "ista" auta imaju različite dimenzije točka i gume. Zato i kažem, vozio si dva "ista" auta, koja baš i nisu ista.

    Inače kod revizije M47N u odnosu na M47 (tvoj vs. ortakov 320d) je u pogledu serva najveća razlika da je servo pumpa potpuno promenjena, i da servo pumpu sa tvog 320d nije moguće ugraditi u ortakov 320d i obratno, jer je razlika ne samo u proizvodjaču nego i pritisku koji pumpa "gura", prečniku creva, pa i samom servo ulju. Otuda i tvoji drastično različiti utisci u vožnji dva "ista" 320d modela, i ponavljam da će razliku u utisku dodatno pojačati razlika u veličini točka/gume na ta dva auta.

    Nadam se da je sad "misterija" malo jasnija. :)

  5. Osim folije u sedištu (zapravo senzora pritiska) mogući uzrok može da bude i konektor u zatezaču pojasa, uglavnom na vozačkom sedištu jer se više koristi. Kontakt zna da popusti i kad sistem registruje da u slučaju potrebe (ne dao Bog, nezgode) neće doći do aktivacije zatezača pojasa onda isto pali lampicu za airbag iako je u suštini u tom slučaju airbag u funkciji.

    Kolege su dobro rekle, prvo dijagnostika pa onda rešenje problema.

  6. M43 motor je 1998. godine dosta izmenjen, promenena je glava, zapremina povećana na skoro 1900 ccm, promenjena geometrija klipnjača i naravno hod klipa, drugačija je elektronska upravljačka jedinica (BMS umesto Motronic 1.7.1) i još dosta detalja, snaga i obrtni moment su povećani a potrošnja smanjena u poredjenju sa M43 1,8 jedinicom koja se proizvodila od 1994. godine. Nova verzija M43 motora je dobila i novu oznaku - M43TU (Technical Upgrade), tako da se može reći da je sem bloka i nomenklature, to maltene potpuno nov motor.

    Sve u svemu, ne znam da li je moguće "zavrnuti" lambdu sa M43 na M43TU granu, ali i ako može to nema puno smisla zato što su parametri sa kojima radi M43 motor, kao i elektronika koja kontroliše njegov rad, drugačiji od elektronike i radnih parametara M43TU motora, pa shodno tome su i ulazni signali sa lambde drugačiji, što znači da bi elektronika dobijala pogrešne signale sa lambde i da bi ih pogrešno "interpretirala" u pogrešne korekcije smeše iako bi lambda zapravo radila potpuno ispravno.

  7. Moj BMW je 1999 god. 320 i E-46 , zanima me koja je njegova oznaka motora ( M-52 , M-54 ) imam dupli vanos usisna grana mi nije " ispupčena " već ima " kanale " verovatno kontate o čemu pričam jbg. vi vaše ljubimce imate duže vremena od mene ja još imam dosta da učim o njemu !

    Hvala, pozz !

    M52TU

  8. drugari jel mozete da mi kazete nesto o ovom modelu i njegovim motorom .......kako se pokazao jel vredi ima li mana........posto ste mi odogovrili na par mojih pitanja i razjasnili nedoumice a samim time i pomogli da ne uletim u neki model koji je problematican molim misljenje i za ovaj model sa interneta oglasa jer mi se dopao

    hvala!

    http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/1032026_BMW_320__2001_god

    U pitanju je isto M54 motor, 2171 kubik, 125 kW, 170 KS, 210 Nm, potrošnja na otvorenom od 6 do 7, u gradu oko 10, Euro 4 motor, šestak, elastičan, dobre performanse, mali potrošač za kategoriju, kao niskofrikcioni pije ulje po malo, nikasil košuljice, alu blok, dupli Vanos, elektronksa kontrola klapne (bez sajle), naravno lanac (dupli) za razvod ventila, dosta dobra mašina koja može da radi dugo ali treba voditi računa o rashladnom sistemu koji je ubica ovih motora, koji inače ne trpe skokove temperature pa čak i kratak skok može da izvitoperi glavu ili sam blok. Znači kontrola rashladnog sistema je OBAVEZA za ove motore, i tu nema zezanja i improvizovanja, jer time čuvate mnogo veće štete i skuplje popravke. Koristi 5w-30 ulje kao prvi izbor, samo kvalitetno i naravno da zadovoljava minimum LL01 preporuke i to je to...

    Za detaljnije imaš opis mog auta, isti je motor u pitanju. Imaš tamo i na šta treba obratiti pažnju, šta prokontrolisati itd itd...

    Pozz

  9. Extra , sa tim mozes 50 000 km bez problema .

    Nemoj da ga izazivaš. :lol:

    Inače muva se sa svim i svačim, fušari se sve i svašta, pa tako i Castrol. Ali zato ko se potrudi bez problema može da dodje do originalnog Castrolovog ulja. Evo kod Nina sa foruma je 100 % originalno, iz Delte, sa deklaracijom i originalnom ambalažom, izgleda 100 % isto (sem deklaracije) kao ono koje se prodaje u Nemačkoj npr. Cena mu je takva kakva je (jedno od skupljih na tržištu) i ima kvalitetnih a povoljnijih alternativa tako da se naravno ne mora držati Castrola k`o pijan plota. Samo eto napominjem da nije beš nemoguće doći do originalnog Castrolovog ulja, čak i van Beograda ili većih gradova, dok je po većim centrima situacija takva da sve što treba je otići u Deltin servis i spremiti po nekih 15-ak evra po litru...

  10. Što može prosto kad može komplikovano :)

    Izvinjavam se što ne učestvujem aktivnije na forumu, naročito na ovakvim temama koje su (bar meni) jako interesantne ali obaveze mi ne dozvoljavaju :(

    Osvrt na par komentara nakon onog mog odgovora Simi...

    cek cek polako zemljace, zar se gradacija ne bira po tome u kojim temperaturnim uslovima motor radi? hoces li u dubaiju da sipas 5w-30 ili nesto voskoznije? Covek je lepo napisao sipaj LL koje preporucuje fabrika, u ovom slucaju to je LL-04 a u toj specifikaciji postoje tri gradacije. 0-40, 0-30 i 5-30 za evropsko trziste. sta je tu greska ili losa preporuka ?

    i moram nesto da primetim, postovi su mnogo cak i previse poceli da ti lice na 206-icine. budi malo originalniji, umes ti to kad oces.

    Bold1: Zverko zemljače, upravo sam napisao to što si ti, čak si napisao dve rečenice koje ne idu jedna sa drugom, da ne kažem kontradiktorne su. Napisao sam da je prvo i osnovno poštovanje propisane gradacije, upravo to što ti kažeš da je bitno GDE se automobil vozi, Dubai ili Toronto, u svakom slučaju vlasnik treba da postupi po preporuci, zavisno već od toga da li živi u sredini gde je prosek 5 ili 35 stepeni C godišnje. Dakle, zdrava logika... Zato i postoje specifikacije, kao sekundarno "usmeravanje" vlasnika ka izboru konkretnog ulja, jedna gradacija - više specifikacija, ovo prvo je OBAVEZNO, a ovo drugo je sekundarno i zavisno od radnih okolnosti. Zato sam napisao da je loš savet napisati nekome da samo juri neku specifikaciju a da je u tom slučaju gradacija "nebitna". Prvo uslovljava drugo, a ne obrnuto. Izbor gradacije uslovljava specifikacije, a ne obrnuto.

    Bold2: Još samo automobili da počne da mi liče na njegove... :pilot: PS. Pokušaću, obeaćavam... :D

    Castrol EGDE Sport 0w-40 je takodje LL-04. Ne zameri, M54 (AKA overspeed@cbc) voli on tako malo da se puva, ipak je on jedna od perjanica CBC-a :)

    Bold: Perjanica, prejaka reč. :P Bio sam, to možda... Nema me tamo odavno, čujem nema mnogih "iz prve postave". Šteta, trabalo i moralo je da se održi ono, ali je u jednom trenutku menadžment popustio, standardni pali, a dobronamerni saveti i asistencije nisu bili slušani. Bilo je lepo dok je trajalo. Ja sam se nekako "ohladio" od svega, nije bilo "loše krvi" niti nesporazuma. Jednostavno, previše je sve počelo da liči na neke druge forume i... Nego, ja se zapričao. Sorry na off-u...

    M54. Cenim tvoj stav i on nije nimalo netacan. Naprotiv. To je upravo tako, i to niko ne spori.

    Ali motor nije tempirana bomba pa da eksplodira na 20.001-om kilometru jer je predvidjeno da se ulje zameni na 20.000. Otkud tako katastroficna scenarija u glavama ljudi pobogu?

    Ko sme da se kladi sa mnom da se apsolutno nista lose nece dogoditi motoru, ako covek promeni to ulje posle 25.000KM!

    U jagnjetinu kod M54 u Pazaru.

    Ajde još jednom i da završim na ovu temu. Da budem krajnje "plastičan".

    Uzmimo na primer da se vozim nekom nedodjijom, i upali mi se na tabli žuta lampica za nizak nivo ulja. Nemam sa sobom ono koje inače koristim, stajem u neku prodavnicu auto-delova, nemaju to ulje, ali imaju na policama:

    1. Neko (kvalitetno) ulje gradacije 5W-30 koje ne zadovoljvava BMW LL01 specifikacije.

    2. Castrolovo ulje koje zadovoljava LL01 specifikacije, ali nije preporučeno za motor u mom autu.

    Šta ja radim, biram ovo drugo zato što ispunjava LL01 specifikacije a ne ispunjava propisanu gradaciju za moj motor? NE!!!

    Ja kupujem prvo ulje, iako ne ispunjava LL01 specifikacije, otvaram haubu i bez razmišljanja ga sipam u karter, zatvaram haubu i bez trenutka straha ili strepnje vozim dalje.

    Gradacija, pa specifikacije ljudi. Glava pa rep. Temelj pa krov. Taj rad... ;)

    Ko sme da se kladi sa mnom da se apsolutno nista lose nece dogoditi motoru, ako covek promeni to ulje posle 25.000KM!

    U jagnjetinu kod M54 u Pazaru.

    Pazi, o tome kad i kako treba raditi servise, šta je najbitnije u izboru tog intervala, o tome sam pisao na prethodnim stranicama. Nigde ja nisam napisao da će motor da se raspadne ako se ulje promeni na 21000 km, zato što JA PRVI menjam ulje na 20k km, čak par puta i na 25k km, bez ikakvih posledica. ALI, tu postoji jedna kvaka, koja menja sve. Ja živim u takvom gradu gde ti auto nije potreban za dnevne aktivnosti, posao i sl. U poslednjih par godina automobil u 9 od 10 slučaja palim za "medjugradske" ture od kojih je najkraća 80-ak kilometara, uglavnom mnogo preko toga, tipa 350+ km u "cugu". Sa TAKVIM režimom, jako malo hladnih startova mesečno, dugim turama, gde motor maltene sve vreme radi na radnoj temperaturi a ulje je uvek u optimalnim radnim parametrima, kvalitetno ulje kao što je BMW 5W-30 koje i sipam u svoj motor bez problema prelazi 25k km nakon čega pri istakanju iz kartera i dalje ima onu karakterističnu, zlatnu nijansu pa čak i očuvan karakterističan miris.

    ALI, to je ulje koje je od tih 20k km, nekih 18k km voženo u idealnim radnim okolnostima, na idealnoj temepraturi na kojoj je i formulisano i projektovano da radi, sa idealnim hladjenjem motora, i relativno niskim opterećenjem istog u radu. JEDINO ZATO ja menjam ulje na tih 20+k km, ali ako misliš da bih se usudio da radim isto a da živim u Bgd ili NS ili uopšte u većem gradu gde se vozi kreni-stani, gde je velika kontaminacija vazduha, gde je motor strašno opterećen naročito u ovim paklenim uslovima na 40 stepeni C, bez prirodnog hladjenja (strujanjem vazduha), i na sve to da taj motor ima 100+ hladnih startova mesečno što svaki prosečan vozač napravi, grdno se varaš.

    Ja sam se za ovu svoju praksu konsultovao sa verovatno najboljim stručnjakom u zemlji Srbiji što se automobilskih ulja i uopšte ove tematike tiče, a to verovatno može da potvrdi i Zverko jer je na cbc forumu učestvovao u toj temi i pratio je, pa verujem da se seća i mog pitanja i odgovora. Čoveku sam tačno i koncizno izneo svoju praksu i svoje vozačke navike, koje ulje koristim, koliko hladnih startova, koliko gradske i koliko vožnje "na otvorenom", i tek nakon što mi je on "aminovao" takvu praksu ja sam i počeo da je se pridržavam. Da nisam verovao i pretpostavljao da to mogu slobodno da radim, upravo zbog prakse takva kakva je, ja mu se ne bih ni obraćao da me ne ismeje čovek, jer je apsolutno protiv produženih servisnih intervala za svakog tipičnog i prosečnog vozača. Medjutim, ja nisam taj "tipičan" vozač i auto mi je uglavnom "medjugradski" prevoz, i u mom slučaju se on maltene složio samnom da smem da imam toliki interval zamene a da su bezbednosne margine ipak tu. I bio je u pravu, da ne kažem bili smo u pravu. Ali, ko još ovde vozi auto 80-90 % vremena na otvorenom sa turama u proseku 200+ km, neka se javi pa ću JA PRVI da mu preporučim produženi servisni interval, pod uslovom da koristi propisano, kvalitetno i originalno ulje kao što ga ja koristim, i glava neće da ga boli.

    Problem je kad se to preporučuje SVAKOME, a to je upravo ono što rade i proizvodjači. To je jeftina demagogija i korporativni marketing, brz put do ubijanja motora. Ja sad menjam ulje tako kako menjam zato što su mi životne okolnosti i potrebe takve kakve su. Pre ovog auta sam vozio E36 na kojem sam male servise radio na 8-10 k km, što mi je bila praksa i sa ostalim automobilima pre njega. Ali, tada sam imao mnogo više "cimanja" autom svakodnevno, palio auto po 5-6 puta na dan, često završavao put a da se motor nije ni ugrejao, imao "milion" hladnih startova mesečno... U tome je suština, ne postoji ništa uklesano u kamenu, već se treba ophoditi prema ličnoj praksi i vozačkim navikama i okolnostima. Pridržavati se maksimalnog dozvoljenog raspona samo zato što ga BMW preporučuje, to je loša navika jer je to slučaj u idealnim okolnostima, a takve su retke. Slično je i sa prosečnom potrošnjom koju navode proizvodjači, ona je uvek manja nego u realnom svetu zato što je izmerena tako kako je izmerena, u idealnim okolnostima, sa menjanjem brzina na 3k rpm, ne prelazeći 90 km/h, sa tek 30% vožnje u gradsnik okolnostima... Koliko vas vozi auto tako? E, toliko će vas i ostvariti tu deklarisanu potrošnju. Ostavi se ti toga šta fabrika govori, praksa je nešto sasvim drugo. Govorim ti za tvoje dobro i dobro onih koji ovo čitaju i ovde traže možda neki savet. Što se mene tiče, menjaj ulje i na 100k km ako hoćeš, tvoja stvar. I tvoj džep :)

    Bold: Nije Pazar u pitanju, malo južnije. Al` možemo i do Pazara da skoknemo, čas posla... ;)

    @M54

    Sto ne zabranite onom matorom prdonji Dori da maltretira forumase po CBC-u. lik je puko nacisto.

    O Dori imam lepo mišljenje iako se u nekim stvarima nisam slagao što se administracije foruma tiče. Može da priča ko šta hoće, ali je čovek veliki majstor svog zanata i lik na mestu. Svi mi imamo žute minute i probleme sa sujetom, ponosom, ponekad i kurtzoboljom, ali čovek se ne procenjuje na osnovu jednog poteza ili jednog postupka. Nemam nikakvih dodirnih tačaka sa njim, niti smo u istom poslu, niti sam ikada "poslovao" sa njim, tako da nemam potreba da mu izigravam advokata. Ali ono što smatram ispravnim i pravednim, osećam potrebu da kažem. Dobar je to majstor i lik, ali voditi onoliki forum i držati uzde stotina članova sa sve više trolova svakog dana, i još plaćati za to iz svog džepa (za hosting), pokušaj ti to da radiš pa da vidimo koliko bi imao strpljenja ;)

    Sorry na dužini komentara, sad sam nahvatao malo slobodnog vremena...

    Pozz

  11. Kupi slobodno ali kupi to na kojem pise BMW LL04 i ne mozes da omanes. Ako to kupis, nebitna je gradacija

    :o

    PRVA I OSNOVNA stvar kod izbora motornog ulja je da zadovoljava proizvodjačke preporuke po pitanju gradacije. Motor kao kompleksan mašinski sklop se projektuje uz neke unapred usvojene vrednosti, mere, radne specifikacije, medju čime spada i motorno ulje koje će podmazivati sklopove koji se projektuju UPRAVO prema unapred izabranom motornom ulju koje će biti korišteno u datom motoru. Jedino sa tim uljem, taj motor će biti u optimalnom radnom balansu, jedino će tad efekti hladnog starta biti najmanji, jedino će tad habanje biti svedeno na minimum, jedino će tad motor pružati optimalne performanse i imati minimum projektovani radni vek, uglavnom i mnogo preko toga.

    Izjaviti ili savetovati nekoga da kupi XYZ ulje a da je gradacija "nebitna", je vrlo, vrlo neozbiljno i možda nije namerno, ali je vrlo loš savet u pitanju.

    Specifikacije, količina i sastav aditiva, količina suvog ostatka, i ostale fizičko hemijske karakteristike motornog ulja su vrlo važne, ali one su od sekundarne važnosti u ovom pogledu. Da, BMW preporučuje LL specifikacije ali tu se podrazumeva da se PRVO bira odgovarajuća gradacija, a ne da se "juri" LL specifikacija a da se gradacija smatra "nebitnom".

    Ne bih nikome preporučio da se pridržava te prakse, a niti želim niti imam volje da bilo koga ubedjujem zašto i kako. Tema je obimna, terminologija i tematika kompleksna, a ja imam malo vremena :D

    Miran si bar 25.000 Km

    Nakon što sam u prethodnim komentarima u ovoj temi poprilično detaljno objasnio i pružio argumente zašto se ne treba pridržavati produženih servisnih intervala koje ti pominješ, ti opet deliš savete da ljudi to rade. Da si pružio argumente zašto misliš da je tako i gde ja grešim, imalo bi smisla, ali opet da navodiš ljude da se pridržavaju poprilično loše prakse i svesno, "sa predumišljajem" skraćuju radni vek motora u svom autu, pa gde ti je tu smisao čoveče? :unsure:

    Ponavljam, ko misli da je 30, 40 ili 50k sasvim preporučljiv servisni interval, ovo što podržava i zagovara "Cika Sima", ja mogu samo da ponovim, ukucajte u Google "BMW oil sludge" pa ćete videti kako su prošli oni koji su mislili da motorno ulje može da radi bez problema i posledica 40 ili 50 k km.

    Da stvar bude još gora, u pitanju su automobili po inostranstvu, gde je gorivo daleko boljeg kvaliteta (čistije), gde su servisi daleko stručniji i gde je uopšte kvalitet rezervnih delova i potrošnog materijala na jednom višem nivou, a sami automobili su daleko mladji od ovih koji se u proseku voze po Srbiji. Ako su ONI tamo, sa boljim gorivom, boljim servisima, boljim motornim uljima, i novijim automobilima (motorima koji su prešli 2-3 puta manje nego u proseku ovi kod nas) imali tih i takvih problema, da li je realno očekivati da će ista praksa u našim uslovima proizvesti bolje ili blaže efekte?

    Neka svako stavi prst na čelo kad je u pitanju njegov auto, koji je teškom mukom kupio i zbog kojeg odvaja od mnogo čega. Neka svako odluči sam za sebe na kraju, naše (forumaša) je da ovde razmenimo mišljenja i savetujemo ali dobrim a ne lošim ili pogrešnim savetima. Lako je napisati nešto tako neodgovorno, kad je u pitanju tudj automobil. Ali šta ako neko psoluša takav "savet" i napravi problem na svom motoru, da li će "savetnik" da učestvuje u popravci i sanaciji štete izazvane takvim savetom? Da budem malo bezobrazan, ali samo zbog citata naše narodne izreke koja kaže: "lako je tudjim ku*cem gloginje mlatiti" :lol:

    Molim ovom prilikom da obratiš pažnju na to šta i kako savetuješ, krajnje dobronamerno ti se obraćam jer ovo treba da je pre svega mesto dobrog druženja i razmene znanja, a ne mesto za merenje patke pa da uporno na svakoj stranici vadiš metar... Nije u redu, mnogi ljudi bukvalno shvate mnogo toga što pročitaju, treba imati malo više odgovornosti za izgovorenu ili napisanu reč.

    Pa ćeš na kraju preći na gradsko saobraćajno preduzeće :pilot: već ti je sve objašnjeno kako i zašto....

    Baš tako.

    Ponavljam opet sa onime čime sam završio komentar na ovu temu na prethodnoj stranici.

    Pitanje je samo hoćete li učiti na svojim, ili tudjim greškama.

    Pozz

  12. mislim da m52, 2496 ccm, 170ks koji se ugradjivao u ovaj model pod oznakom 323i nema dupli vanos vec jedan

    Dobro misliš :)

    Glavna, ili jedna od glavnih razlika izmedju M52 i njegovog naslednika M54, je upravo u činjenici da prvi ima jedan Vanos (na usisnoj) a drugi ima dupli (na usisnoj i izduvnoj bregastoj).

  13. Malopre sam pogledao i kod mene na B stubu ,ima cak opciju i 225/50/16 ;)

    Tema je bila o gumi o 225/55/16, tu dimenziju koju sad pominješ BMW preporučuje kao standardnu i to sam napisao već:

    ja sam lično vozio jedno vreme (auto kupljen sa takvim gumama) auto sa tom širinom felne ali je bila u pitanju guma 225/50/R16...

    Sve u svemu, moj poslednji komentar na ovoj temi, Slobodanu NE preporučujem da montira 225/55 na felnu 16" svoje E46-ice.

    Pozz

  14. Jace sleganje ? Da guma zakaci krilo ? Da moze ,ali pod jednim uslovom da su ti amortizeri ,stos gume ,i opruge u totalnom raspadu.

    205 ili 215 guma se izbacuje iz prozivodnje zbog nerentabilnosti i prodajne cene ,tako da guma 225 recimo ima istu ili identicnu proizvodnu cenu.

    Siroka guma tj neki standard od 225 ima negativnu posledicu? po pitanju performansi? tromosti? sporijeg ubrzavanja?

    Totalna neistina,siroka guma ima negativnu posledicu samo po pitanju leda,snega....

    Ne gubis ti prijatelju moj uopste na performansi,ubrzanju,samo da se razumemo pricamo o gumi 225/45/17 koju upravo ta fabrika isto preporucuje

    Nadam se da ovo niko neshvati licno

    Ja odavno ne shvatam lično ništa na ovom forumu, tako ni ovo. Mislim da smo dovoljno ozbiljni da neke stvari ne moraju da se razjašnjavaju ali evo da pojasnim zašto sam napisao to što sam napisao.

    Nije problem u 225, to nigde nisam napisao, problem je u onih 55 (% od širine gume) visine bočnog zida. Narodski rečeno, to su "balonke" za 16" i sa njima E46 nije pouzdan kako treba da bude, niti njegovo inače napredno multilink vešanje može da "pegla" put kako je predvidjeno konstruktivnim rešenjima, niti će stabilnost u oštrim manevrima da bude kakva treba jer auto ima previše "dive" odnosno previše lateralno i longitudinalno "tone" u manevrima, a i kočenje neće da bude kako treba jer je vešanje E46 tako projektovano da pri naglim kočenjima se auto ne "naginje" na prednju osovinu nego se cela šasija podjednako "spušta" i time se obezbedjuje bolje prianjanje zadnjih točkova, samim tim se postiže i veća efikasnost kočenja na zadnjoj osovini, čime se postiže kraći zaustavni put a kraći zaustavni put može da znači duži život i tako dalje i tako dalje...

    Elem, suština je u tome da BMW kao proizvodjač modela E46 ponoviću NIJE preporučio gumu dimenzija 225/55 za točak od 16" jer je visina bočnog zida iste PREVISOKA i ne obezbedjuje optimalne radne performanse. Može se montirati 225 na E46 bez problema i ja sam lično vozio jedno vreme (auto kupljen sa takvim gumama) auto sa tom širinom felne ali je bila u pitanju guma 225/50/R16 i osim što lepo izgleda ničim ne doprinosti drugo a povećava potrošnju, otežava manevrisanje naročito u gradu, kvari performanse tj. ubrzanje i strahovito opterećuje servo pumpu. To sam sve iskusio na ličnom primeru, i kod mene na autu sa motorom od 170 KS je auto "prodisao" kad sam mu skinuo 225 i montirao 205. Da se radi o modelu 330i, M3 i sl. pa onda da razumem ali montirati 225 na neke "standardne" verzije E46-ice za mene nema velikog smisla jer "kradu" dobrih 5-10 % snage pri ubrzavanju a dodaju toliko u potrošnji, sve zarad nekog boljeg ležanja u krivini koje ionako taj auto osim ako nije 330i, M3 i sl. može da "ispegla" bez problema i sa 215 ili 205... Ali to je već za neku drugu temu.

    Što se tiče oznaka na ( B ) stubu vozačevih vrata, znam odlično šta piše na nalepnici a ti pogledaj ima li tamo kao jedna od preporučenih dimenzija guma 225/55/16. Ako ima slikaj pa okači da vidimo ;)

    Uostalom, DejanNS objasnio... :good:

  15. Niti su navedena jotaža niti bočna visina zida predvidjene niti preporučene od strane proizvodjača za model E46. Što se jotaže tiče to i može da "prodje" jer neće uticati na vozne osobine i/ili stabilnost/bezbednost automobila, dok je naveden profil gume apsolutno nepreporučljiv za ugradnju na pomenutu trojku. Iako verovatno može da se "nabudži" jer E46 ima baš dosta prostora za točak ispod potkrila, mislim da bi na neko jače "sleganje" moglo da dodje do kačenja gume što bi moglo da se završi katastrofalno... NE preporučujem.

    Za E46 optimalno je za 16" jotaža 7 i ako mora data širina gume, da bude maksimalno 225/50. Ja bih svakako preporučio manju širinu gume, 205 ili 215 kao apsolutni maksimum. Jeste da ne izgleda lepo kao 225 ali isto tako ne troši kao 225, ne opterećuje servo pumpu kao 225, i mnogo lakše se manevriše nego 225. Sem toga, toliko široka guma ima jako negativne posledice po performanse pa auto deluje daleko tromije i sporije ubrzava, što vozača tera da gazi jače po gasu, posledica čega je i povećana potrošnja goriva.

  16. Ako je u pitanju senzor da li bi trebalo da se to pokaže na dijagnostici ? Kada sam radio servis auto je prikopčan na dijag. uređaj ali nije očitao ni jednu grešku .

    Ne prikazuje na dijagnostici zato što nije u pitanju senzor koji utiče na rad motora (kontrolu smeše) pa samim tim i ne može da dovede do paljenja "Check engine" lampice ili da na drugi način ECU "zna" da on ne radi. U pitanju je čisto senzor za kontrolu nivoa ulja u karteru čija je uloga da tako kažem epizodna jer se podrazumeva da vlasnik ili serviser treba da svakako reaguje na paljenje lampice za nizak nivo ulja, bez obzira kojim povodom se ona aktivira.

    U konkretnom slučaju, ako je nivo ulja po meraču dovoljan, a lampica se svakako pali ili nakon startovanja (10 sekundi i onda se ugasi) ili u toku vožnje (sporadično i sa različitim intervalima trajanja) onda je u pitanju oštećenje tj. nefunkcionalan senzor nivoa ulja. Isti se nalazi u karteru, sa donje strane, i na njemu se nalazi samo jedan konektor. Problem može biti ili prekid u kontaktu (oštećen konektor, prekid žica, zaprljani/zauljeni kontakt), ili mehaničko oštećenje samog senzora, koji je zbog svog položaja izložen spoljašnjim uticajima što atmosferskim što mehaničkim, tako da se lako može oštetiti.

    Zamena senzora nije teška, pristup je isto tako lagan (potrebno je auto podići na dizalicu ili parkirati na neki kanal, skinuti šuspleh i senzor je tu), loša stvar je da je nov prilično skup ali dobra stvar je da je identičan za sve benzinske i dizel motore koji su ugradjivani u to vreme u modele BMW-a, od trojke do sedmice, uljučujući i X i Z modele, pa se relativno lako može naći polovan.

  17. Lepa trojka, puno srećnih kilometara ;)

    Što se multifunkcionlanog volana tiče, dobra stvar je da se radi o "fly-by-wire" motoru (elektronska kontrola leptira gasa, bez klasične sajle), a loša da ima dosta posla ali se može odraditi (prijatelj odradio na svojoj 316i sa istim motorom). Pomoći radi evo ti link ka kojem je ceo proces detaljno objašnjen, sa svim skicama, dijagramima itd.:

    http://www.angelfire.com/myband2/ds/3543en.pdf

    Pozz

  18. Ako je u pitanju opklada, platićete ručak zajedno jer obojica ste u pravu :)

    Galvanizacija je proces protekcije rdjajućih metala, samim tim i čelika, zaštitnim, protektivnim slojem cinka. Proces se izvodi eletro-hemijskom ili termičko-hemijskom reakcijom, kao i potapanjem ili "kupanjem" čelika u posebno pripremljenoj "kupki" koja oblaže naelektrisani čelik česticama cinka naelektrisanim suprotnim polom, čime se hemijski rastvor praktično "lepi" za površinu metala i nakon sušenja stvara čvrstu vezu sa površinskim slojem metala.

    Dakle, galvanizacija nije ništa drugo do - pocinkovanje, sa tim da je ovaj drugi naziv domaći, dok je galvanizacija reč engleskog porekla, a u principu se radi o istom procesu.

    Dakle, nije šija nego vrat :)

    Prijatan ručak obojici ;)

  19. Kakva je procedura ugradnje sekventa u e39 525i, koliko otprilike kosta ugradnja i da li je sekvent najbolja varijanta sto se tice potrosnje i ostalog, nisam bas upoznat pogotovo za ovaj 525i motor.?

    Inace planiram da kupim ovaj model pa me zanima dosta toga, imal kakvih mana elektronika, motor u cjelini itd

    Imaš temu o Seriji 5, tamo su ti informacije i o E39 naravno... O motoru (M54) je isto tako dosta pisano, ja sam dosta elaborirao tema o njemu, njegovim slabim tačkama, prednostima i manama... Pronadji i teme generalno o benzincima, pisao sam na koje stvari treba obraćati pažnju kod tih modela, možda se govorilo o seriji 3 ali sve rečeno tamo o motorima važi i za seriju 5, da ne ponavljam sad jedno te isto, pretraži bazu.

    Sekvent nije najbolja, nego jedina moguća racionalna varijanta na taj motor. Kažem racionalna jer može da se ubudži sve na sve, samo je pitanje kako će to posle da radi i da li će biti veća šteta od koristi nakon ugradnje.

    Što se procedure ugradnje tiče, nema ti šta da razmišljaš o tome, tvoje je da spremiš novac i nadješ dobar servis za ugradnju, ostalo prepusti njima. Ovde je već pomenuto nekoliko dobrih auto-gas servisa, evo jedan baš pre nekoliko komentara, predlažem ti da odeš u neki takav i da se konsultuješ sa ljudima oko ugradnje, varijante, cene... Okvirno, za šestaka spremi minimum 700 evra, za malo kvalitetniji sistem svih 800 evra, ako hoćeš i toroidnu bocu (umesto rezervnog točka kako bi imao ceo gepek na raspolaganju) onda dodatnih 40-50 evra... To ti je okvirno, ponavljam, za tačne informacije odeš u jedan od "normalnih" servisa za ugradnju i saznaš sve na licu mesta.

    Ako ugradnju poveriš nekom priučenom "majstoru" u nameri da uštediš 100 ili 150 evra tako što nećeš poveriti posao nekome ko zna šta radi, onda ti je moj savet da ne krečiš džabe i da ne zabadaš trn u zdravu nogu. Dobro ugradjen, funkcionalan plinski uredjaj donosi mnogo beneficija vlasniku, i tek poneku brigu više (održavanje). Loše ugradjen plinski uredjaj je bacanje para i za ugradnju, i za naknadne, beskonačne prepravke, popravke, i ispravljanje "krivih Drina" koje se uglavnom nikad i ne isprave pa auto na kraju, po običaju, promeni vlasnika. Kod ugradnje plina, više nego kod bilo čega drugog, važi ona: ko ne plati na mostu - plati na ćupriji. Pamet u glavu... ;)

  20. @M54

    Postoji ulje koje se menja na 50k. Castrol EDGE 0w-30.

    Naravno pitanje je da li ga i treba menjati na toliko Km. Sudeci po kvalitetu goriva kod nas, po uslovima eksplatacije (veoma hladne zime do -30 i vrela leta +40), itd,itd.. Takvo ulje verovatno tih 50K Km u Srbiji, u nekoj gradskoj stani kreni i pali gasi varijanti i ne moze da potraje.

    Mozda kada bi se odvozilo skoro svih 50K Km na radnoj temperaturi na autoputu u najvecoj brzini. Ja licno pri mom rezimu eksplatacije auta (pola grad pola otvoren), menjao bih ga na max 30k Km.

    To je moj stav, a ti kako hoces. :)

    Nemam puno vremena pa ću ovako paušalno... Voleo bih naširoko da odgovorim zašto ne treba ni pod tačkom razno razmišljati o tako produženim servisnim intervalima, probaću drugom prilikom... Najkonciznije što mogu a da bude sa nešto teorije...

    Intervali zamene ulja treba da budu pre svega obavljani zavisno od dva faktora: broja hladnih startova i predjene kilometraže, baš tim redosledom. Motorno ulje je napravljeno da radi na optimalnoj, radnoj temperaturi (motora), za ono što se dešava do tad po pitanju lubrifikacije ono uprošteno rečeno "premosti" (ne radi ni izbliza dobar posao kao na radnoj temperaturi), u čemu mu obilato koriste dodati aditivi. Jednom zagrejano na radnoj temperaturi, motorno ulje se nalazi u "idealnoj" radnoj atmosferi, sposobno da radi u istoj jako dugo bez prebrzog gubljenja svojih fizičko hemijskih svojstava, naravno zavisno i od drugih faktora (čistoće radne atmosfere, čitaj: brzine kontaminacije u radnoj sredini). Zato je kod automobila sa čestim "dugim" turama u cugu produženi interval zamene ulja bezbedan i ima smisla, jer ulje koje ogroman deo svog "radnog vremena" provodi u tim okolnostima (vožnje na otvorenom) može prilično dugo da potraje uz dovoljne bezbednosne margine u smislu protektivnih svojstava. Medjutim, pitanje je koliko ima ljudi, vozača automobila, koji svoj auto voze tako što mesečno imaju recimo 30 startova motora a predju recimo 3000 km? Pitanje je koliko je to dobra praksa za one koji naprave mesečno tih 3000 km ali imaju recimo 200 startova motora u tom periodu? Jesi li nekad izbrojao koliko ti imaš startova motora mesečno, da li je to 30 ili mnogo više? Pokušaj jednom da vodiš evidenciju makar nedelju dana, pa posle pomnoži sa 4, čisto testa radi. Iznenadićeš se rezultatom... ;)

    Sa velikim brojem hladnih startova, velikim radnim oscilacijama u pogledu temperature, pritiska, sa "kvalitetnim" gorivom kakvo je, jelte, ovo koje mi sipamo po našim pumpama sa viškom sumpora, fosfora, vode itd itd, sa generalno ubrzanim tempom kontaminacije, sa činjenicom da se radi uglavnom o motorima koji su već prevalili dobar deo od svog fabrički projektovanog radnog veka, sama pomisao nekoga da razmišlja o servisnom intervalu od 50000 km mi izaziva žmarce... To ne bih preporučio nikome na forumu ni da smo u državi standarda Nemačke ili Norveške, "sa sve" njihovim kvalitetom goriva. Samo ću opet da kažem da je najprijateljskiji moj savet da o tome niko ko želi dobro svom autu (motoru) ne razmišlja, i da za apsolutno maksimalan interval zamene uzme polovinu od te cifre i to samo pod uslovom da se auto vozi pretežno na otvorenom, sa malo hladnih startova. U suprotnom, samo ćete svom motoru drastično skratiti radni vek i život.

    Pošto je ovo BMW forum, koga interesuje neka izgugla "BMW oil sludge" i videće koliko ima motora upropašćenih samo zato što su njihovi vlasnici poštovali "extended oil service intervals". Malo engleskog i malo više vremena, i videćete zašto prosečan vozač (svako ko ne napravi onih 3000 km sa 30 startova mesečno) ne treba da praktikuje toliko duge servisne intervale zamene. Poznavanje engleskog i nije neopdhodno, slike sa pojedinih linkova dovoljno govore... :(

    To je istina i to je ono što se dešava ljudima u stvarnosti. Za sve ostalo - tu je korporativni marketing (čitaj jeftina demagogija proizvodjača automobila sa skupim posledicama po krajnjeg korisnika - vas). Pitanje je samo da li ćete učiti na tudjim, ili na svojim greškama ;)

  21. E ovako,uskoro mi se blizi zamena ulja,pa hocu da mu sipam nesto jako dobro i dugotrajno sa velikim intervalom zamene...Trenutno mi je u autu Castrol full sintetika 5v-30,i presao sam 13 hiljada,inace auto vozim samo na plin,i ulje je cisto kao i prvog dana kad sam ga sipao,ne trosi ga uopste bukvalno. Sad me interesuje vase misljenje o 0v-30 isto Castrol,posto sam citao da intervali zamene idu i do 50000km,pa me interesuje kako bi bilo da predjem na to,i da li je bolje nego 5v-30,i interesuje me sta mi vi preporucujete,znaci novac nije problem,na ulju nikada ne stedim!U pitanju je e32 730, motor je 3.0 138kw. Hvala unapred :)

    :ninja: :shok: :shout:

    Ne postoji komercijalno motorno ulje na kugli Zemaljskoj koje je sposobno da podmazuje 50000 km a da to ne ostavi ozbiljne posledice po motor. Osim naravno ako motor već ne troši ulje pa se za tih 50k dolije u medjuvremenu jedno 10 litara istog :)

    Zasto mislis da cu ga dolivati kantom? Ja vec duze vreme vozim na sintetiku i to na 5w-30,i nemam muke sa dosipanjem,cak sta vise ni ne dosipam, bukvalno :),pa me iteresuje koja bi to velika razlika bila izmedju 5w-30 i 0w-30?

    Pitanje koje uvek postavim sam sebi kad pročitam nešto ovako je šta je zapravo cilj? Šta ti ustvari pokušavaš postići, šta očekuješ da dobiješ, ostvariš, kakav progres, u pogledu performansi, finansija, šta?

    Fabrika je za taj motor propisala preporučeno ulje, ako se ne varam gradacije 5W-40 a obzirom ili bar pretpostavljam da je u pitanju ozbiljnija kilometraža, onda može slobodno da ide 10W-40 bez ikakvih strahova i razmišljanja. Ako je u pitanju Castrol, u prvom slučaju sipaš Edge i ne misliš, u drugom ako hoćeš da ideš na nijansu gušće ulje sipaj Magnatec tim pre što je odličan izbor za motore koji su prešli malo više, ima dobra protektivna svojstva na tarnim površinama, bogato je aditivima, i odlična svojstva u pogledu prevencije habanja kod hladnog starta. Sve što treba jednom motoru naročito ako je malo "umoran" da produži mladost i u zdravlju dočeka pozne godine :) Ako se bira alternativa, tu su Mobil 1 ili još bolje Motul ulja na bazi Estara sa isto tako, ako ne i boljim protektivnim svojstvima po motor, i nešto nižom maloprodajnom cenom. I rešen problem.

    Iskreno, ne razumem zašto i sad koristiš ulje radne gradacije 30 kad je tvom motoru definitivno potrebno 40, a tek ne razumem nameru da predješ na 0W-30. Taj motor razvija maksimalni obrtni moment na 3500 rpm a maksimalnu snagu na 5700 rpm, voziti ga preko 5800 rpm nema smisla jer ima takvu radnu krivu da od vrhunca ima oštar pad snage sa daljim porastom obrtaja. Sve u svemu, za motor koji je najoptimalnije voziti u rasponu 3300-5500 rpm a najbolje se "oseća" i najefikasniji je izmedju 3500-4000 rpm, ne vidim nikakvu svrhu koristiti tako "retko" ulje gradacije 0W-30. Dodaj tome i činjenicu da zbog plina motor razvija maksimalni obrt još niže od 3500 rpm na benzinu, i dobijamo jednu mašinu koja se relaksirano vozi u zoni 3500 +/- 300 rpm sa sasvim dovoljno rezervi snage. Šta će takvom motoru 0W-30, to je pravo pitanje ovde, a ne koja je razlika izmedju njega i 5W-30 :)

    Ako pak voziš malo žustrije i misliš da je fabrički propisano ulje 5W-40 ulje "demode" i da ne odgovara tvom stilu vožnje, samo ću ti reći da je istih godina, ulje iste gradacije fabrika propisala za jedan E36 M3 Evo, tako da budi uveren da ono može da istrpi šta ti god padne na pamet da mu radiš u svom 730i ;)

    Činjenica da ti motor ne troši to ulje govori da on nije pohaban, ali mu u procesu habanja motorno ulje redje od propisane gradacije nimalo neće pomoći, čak naprotiv! Zbog defekta koji su ti motori znali da imaju sa povratnim ventilom kućišta filtera ulja oni imaju mali problem sa "nabijanjem" radnog pritiska ulja na startu, a retko ulje će samo dodatno produžiti taj interval tokom kojeg će motor raditi nezaštićen na hladnom startu. Ne kažem da će to ulje "ubiti" motor za 20 ili 50 k km, ali budi uveren da sa njim taj motor neće potrajati onoliko dugo koliko bi sa propisanom gradacijom. Dakle, na polju prezervacije i protekcije motora, sa tim redjim uljem ne dobijaš ama baš ništa, čak suprotno.

    Što se performansi tiče, opet sa tim uljem nema nikakvih razlika i opet tu ne vidim beneficije od upotrebe istog umesto ulja koje je propisane gradacije. Nadam se da si upoznat sa činjenicom da se podizači na M30 motoru trebaju (po proizvodjačkim specifikacijama) štelovati svakih 30000 km, jer znaju da se rašteluju i samo odlična izolacija serije 7 sakriva za vozača i putnike simptome "zveckanja" kad do toga dodje. Opet, redje ulje tu nije od pomoći...

    Ostaje da mislim da je razlog ovog tvog postupka ekonomija... Napisao si u prvom postu da pare nisu problem i da na ulju ne žališ - što je odlična praksa i što treba da bude osnovno pravilo za sve vlasnike bavarca. BMW ne trpi fušeraj, poneko potkrilo, plastika i slično još i može da "prodje" ali sa motornim uljem nema igranja i tu treba poštovati preporuke proizvodjača kao sveto slovo - jer niko od njih ne zna bolje šta treba sipati u motor koji su upravo oni napravili i testirali milionima kilometara pre nego što su počeli da ga ugradjuju u svoje automobile. Pomenuo si da je ideja da predješ na neko "LongLife" ulje da bi uštedeo na servisnim intervalima, i onda naveo podatak od kojeg me je spopala blaga jeza - da si "čuo" da sa takvim uljem period zamene može da ide i do 50000 km. Najprijateljskiji moj savet ti je da ti ovo ni pod tačkom razno ne pada na pamet, jer ulje ma koliko dobro bilo jednostavno ne može da održi svoja fizičko-hemijska svojstva toliko dugo, niti aditivi kojima su obogaćena mogu da traju toliko dugo, niti će ulje biti sposobno da već na pola pomenute kilometraže radi upola dobar posao u pogledu podmazivanja i hladjenja koliko će to biti slučaj kad je ulje novo. Na to zaboravi i razlog zbog kojeg ti pišem ovo, iako nemam puno vremena u zadnje vreme i retko pišem ali na ovo sam morao da odreagujem, a to je upravo što sam hteo da ti "izbijem" tu ideju iz glave kako ne bi uništio motor u svom autu.

    Ako su već finansije u pitanju, iako si rekao da na uljima ne štediš, onda ne vidim smisao da sipaš neko 0W-30 Longlife ulje i da "rastegneš" intervale zamene na 50000 km, umesto da kupiš maltene 50 % jeftiniji Magnatec i menjaš ga na 20000 km. Kad podvučeš crtu, nakon prevezenih 50000 km, finansijski ćeš biti "tu negde", ko sipao jednom 6,2 litra (koliko ide u taj motor) skupog 0W-30 ulja, ko sipao dva puta upola jeftiniji Magnatec, bićeš na istom. Samo što će tvom motoru biti MNOGO bolje sa dve zamene ulja u medjuvremenu, i to ulja koje ga ionako mnogo bolje čuva i olakšava mu rad u ionako "ozbiljnim" godinama i nakon stotina hiljada kilometara koje je u medjuvremenu "izbrojao"...

    Moj prvi savet: sipaj Castrol Edge/Magnatec propisane gradacije ili neko Motul Ester based ulje isto tako propisane gradacije, izbor je tvoj.

    Moj drugi savet: ne veruj i ne upravljaj se raznim budalaštinama koje pročitaš na internetu.

    Drugarski pozdrav! :hi: