danmar

Members
  • Content Count

    22
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About danmar

  • Rank
    bmw pocetnik

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Interests
    Mrzim trokraku zvezdu ! ! !
  1. danmar

    Ubi me grad....

    E `eblo nanu što ga on izvuče sa vakumom. Vakumom se mogu izvući ulegnuća od primera radi ako se neko nasloni jače rukom na lim i ostavi udubljenje. Grad prouzrokuje udarce tipa kamenčića i to su bolne povrede za lim te bez noža i makaza ( čekića i šablona ) ne ide.
  2. Svakako da je tako i tu se i ja slažem. Ja sam ( na žalost ) od onih koji iskreno rečeno ne mogu da spavaju ako im auto nije fit i sređujem to na vreme, naravno, ako je pri ruci rezervni deo. Što se tiče protokomera reći ću da kod svih, bar kod svih, plinaša, strada mehanika a ne elektronika. Obično se prilikom detonacije deformiše leptir te se ne može usled toga ni izvršiti korekcija lera. Ne pomaže tu ni zaštitna klapna jer pre detonacije, pri stvaranju uslova za nju deo gasova se nalazi i u komori protokomera i eksplozije ima i u njoj. Da se protokomer otvoriti sa stražnje strane ( radim
  3. Ne bih se složio da je normalno da BMW na leru radi nemirno, tj. da mu skaču i padaju obrtaji. Kada je sve podešeno kako treba normalno je da on radi mirno, mirno, mirno i tiho, tiho ... :lol: Ovde je lako moguće da je protokomer u pitanju mada nije i sigurno. Ako auto radi nemirno ja uvek krećem od palenja pa na ovamo. :lol:
  4. Nijedan var nije idealan spoj ma da je kakav majstor u pitanju. Vremenom, var puca kraj vara a ne na samom varu. Ako se Al. felna vari ista mora prilikom vara da se toplotno zagreva kako bi dolazilo do izjednačavanja toplote na i oko vara. I takva, zavarena felna može se koristiti samo kao rezervna. Znači, u gepeku auta pa zlu ne trebalo. E sad što je praksa kod nas drugačija ...
  5. Mani se puknutih i varenih. Poslušaj svog vulkanizera. Plaćaš prijatelju 30 € a zar nije bolje da dodaš još 10 € i središ svoje.
  6. Ako su tvoje original od BMW-a onda ispravljaj, taman da one druge dobijaš besplatno. :lol:
  7. Mislim, i žao mi je, da će te nervirati. Mene nervira kada je sve u redu a kamoli kada nije. :lol: :D
  8. Ne bih se složio sa takvom konstatacijom. Nema tu bacanja para. Moj moto je : ako se dogodio kvar ili je on na pomolu, rešavaj ga odmah da ne bi kasnije uludo bacao pare. Kažem ,moje mišljenje, mada se slažem da ne moram biti u pravu.
  9. Ne mogu verovati. Imaš kvar a on rekao da ga ne otklanjaš. Čini mi se da sam pročiitao gore da tvoj problem zahteva samo sat da bi se otklonio. :pilot: Mogao si doći i kod mene. Ako je nekome potreban sat ja bih to garantovano sredio za osam. :prankster2:
  10. Takvo zveckanje koje ti opisuješ može da dođe i sa sasvim druge strane a da ti se pri tom čini da je u pitanju glava. Probaj recimo da u momentu kada ti se pojavi taj neprijatan zvuk pritisneš papučicu kvačila. Ne bi me iznenadilo da u tom momentu zveckanje nestane. Toplo-Hladno.
  11. Štelujem ja ventile već 25 g. a danas mi dođe gelipter i kaže da ih ne znam štelovati. :P Ma je li to moguće ljudi moji? :pleasantry: Ja ventile štelujem uvek na hladno i uvek na 0.20 ( 318i ) sa time kada ga naštelujem mogao bi se kroz njega na tešku silu provući i špijun od 0.25 ali baš onako teško. I sada meni ovaj «gelipter» kaže da ni na tu tešku silu kroz njega ne sme proći 0.25 . Ko je ovde gelipter pitam se sada ja. :) Da li sam ja ili je gelipter stvarno gelipter, jedan jeste. :) Polazim od logike da ako ne sme prolaziti taj 0.25 onda bih morao da štelujem na 0.15 . Bilo bi in
  12. To nije od originalne instalacije. Naknadno je nešto ugrađeno a to može biti radio, plinska instalacija ukoliko je postojala pa skinuta, moguće čak i da je napon za sirenu i ko zna kakav još uređaj. Ustvari, odatle je za neki uređaj uzeta struja i obebeđena sa tim osiguračem. Pogledaj da li imaš nešto od opreme a da ti nije u funkciji, lako može biti da je upravo to to.
  13. Nije javio ! :) A, dobro bi bilo i zbog nas ostalih da jeste. B)
  14. Ma kako da sabijem, valjda da podignem. Zadnje dižem. :D
  15. Na svom BMW-u sam imao nazad crvene opruge pa sam ih skinuo nakon ugradnje plina jer mi se auto previše spuštio u odnosu na prednji kraj i vratio sam nazad plave, međutim i dalje mi je prednji kraj višlji za 5 cm u odnosu na zadnji. Napred su mi takođe plave ali imam u rezervi i nekakve sa belom bojom o kojima ne znam ništa. Da li su one mekše od plavih i vredi li ih postaviti da bi se prednji kraj malo spuštio. Kada se telom oslonim na njih rekao bih da nisu baš preterano jake. Zna li ko šta o belim oprugama?