Recommended Posts

Hteo bih da zamenim lamelu pa bih istom prilikom zamenio i ulje u menjacu, u pitanju je e39 520, '99 manuelni.

Koje ulje da uzmem i koliko uopste ide ulja u menjac, da li postoji filter ulja za menjac ?

Da li je zapravo potrebno menjati ulje u menjacu ?

Link to post
Share on other sites

Potrebno je. Ide 1.2 litara.

E sad, u nekim mjenjacima ide SAE 75 90 a u nekim ATF.

Prvo provjeri koje ulje ima unutra, ako je gusto onda sipaj Valvoline 75 90, ako je tanko onda sipaj Castrol ATF, ELF ATF, Mobil ATF.

Link to post
Share on other sites

Nije logicno. To isto gusto ulje ce na hladnoci da se stegne i veoma tesko ces da saltas na pocetku, da ne govorimo o nedovoljnom podmazivanju. Ukoliko je za menjac predvidjeno ATF to moras i da sipas.

@ bmw528i

Zar samo ide 1.2 litra u menjac? Nekako mi to malo. I zar bmw ne fura atf godinama unazad za sve modele?

Link to post
Share on other sites
Potrebno je. Ide 1.2 litara.

E sad, u nekim mjenjacima ide SAE 75 90 a u nekim ATF.

Prvo provjeri koje ulje ima unutra, ako je gusto onda sipaj Valvoline 75 90, ako je tanko onda sipaj Castrol ATF, ELF ATF, Mobil ATF.

OK, hvala

Link to post
Share on other sites
Ulje kod manuelnih menjaca posle 9/97 se ne menja samo se dolije ako je iscurelo a na samom menjacu pise koje ulje ti ide,daj mi broj sasije i recicu ti sta i kako.

Ovo nema veze s mozgom.

Link to post
Share on other sites
Ovo nema veze s mozgom.

Kod BMW ni jednog NIKADA nije otkazao manuelni menjac zato sto mu nije menjato ulje,osim kad iscuri na semeringu i bude ga manjka onda crkava menjac dok kod automatika je druga prica.Haj neka neko kaze od majstora da je otvorio manuelni menjac?

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Ljudi, kad kupite auto uglavnom sa njim u kaseti dodje i ono što se naziva uputstvo za upotrebu ili uputstvo za korisnika. Ako te knjižice nema, imate internet pa potražite na netu, treba par minuta da se nadje i pola minuta da se "skine" na hard i onda lepo "prolistajte" to uputstvo jer ništa ne boli a puno toga se nauči o automobilu tako da ne morate da postavljate ovakva pitanja.

Od uvodjenja tzv. "Free scheduled maintenance" programa, BMW ne da to ne radi u okviru servisa, nego čak i ne preporučuje intervalske zamene ulja u menjačima čak ni u mreži nezavisnih servisa (nakon isteka garantnog perioda). U slučaju kvara i otvaranja menjačke kutije naravno je pametno promeniti ulje ako ništa drugo a ono zbog toga što će se to koje je izvadjeno iz menjača kontaminirati u garaži/servisu/gde god za vreme dok se radi na menjaču tako da je najbolje kad je menjač jednom sklopljen sipati čisto tj. novo ulje. U suprotnom, nivo ulja treba povremeno proveravati i po potrebi dolivati ili kao što reče Nihad ako već procuri na semeringu onda je druga stvar u pitanju. Ali redovno menjati ulje u nekom vremenskom intervalu tipa "svakih 30000 ili 50000 km" to je nebuloza i to BMW ne preporučuje niti kao što rekoh radi u svojim servisima. Ako tražite, pa naravno da će vam promeniti i ceo motor, ali ako nešta radi zašto ga popravljati? Da li je poželjno menjati akumulator svake 2-3 godine? Pa naravno da jeste, što da ne?! Ali ako akumulator iz originalne BMW-ove ugradnje traje i radi 15 godina bez problema, ZAŠTO ga menjati? :rolleyes:

Inače evo šta piše u BMW-ovom uputstvu za korisnika:

usermanual.th.jpg

Dakle, ako ti ipak misliš da treba da promeniš ulje u menjaču, slobodno, neće sigurno biti zgoreg (pod uslovom da ne promašiš tip i gradaciju i napraviš cirkus u menjaču)... Ali onda bi mogao da promeniš i akumulator, što da ne? I još svašta nešta, ima tu dosta delova... :rolleyes:

Inače se slažem da je ovo sa "lifetime" održavanjem više marketinški trik i naravno način da BMW smanji troškove održavanja u garantnom periodu, tako da se prvi ja ne pridržavam onih preporučenih (produženih) servisnih perioda (npr. zamena ulja na 30000 km). Medjutim motorno ulje je nešto drugo, i znajući kako očajno gorivo mi ovde koristimo naravno da je pametno menjati to ulje daleko češće nego što je BMW to preporučio za neke idealne uslove i neko idealno gorivo. Medjutim, iza te priče o "longlife" održavanju i produženim servisima niti je u pitanju prevara niti je BMW jedinstven u ovom pogledu. Na primer i Jaguar radi istu stvar (produženi servisni intervali, prema elektronskoj dijagnostici na bord kompu), a kad njihove transmisije uparene sa jakim V8 i V12 motorima mogu da izdrže na originalnom ulju po 150+ hiljada km, onda izvucite paralelu koliko može da izdrži ulje u transmisiji koja radi sa motorom 2 ili 3 puta manje snage i 4 ili 5 puta manjim obrtnim momentom. Dakle, nije to tako alarmantno, i u tom pogledu kad je menjač u pitanju ako problema nema nema ni potrebe dirati ništa. Umesto toga, bolje je odraditi jednu detaljnu kontrolu auta, ili još bolje vanrednu zamenu motornog ulja, ili zamenu kočione tečnosti i nešta slično a od suštinske važnosti, nego menjati ulje u menjaču na autu koji je prešao do 200000 km (a da nije M3 ili M5 ;) ). Dakle, ako već hoćete da potrošite neke pare na auto, možete da ih potrošite pametnije, zamenom nečega čemu je možda zaista krajnje vreme za zamenu, nego što ćete menjati ulje u transmisiji koja radi bez ikakvih problema.

Inače redovne zamene ulja u transmisiji kad je BMW bar u pitanju su postale sastavni deo Inspekcije 2 ali samo u BMW-ovoj servisnoj mreži na teritoriji SAD-a, a to ne treba da čudi jer u toj istoj BMW-ovoj servisnoj mreži se za zamenu ulja koristi (pazi ovo) Dexron-ovo ulje koje je patent General Motorsa. Dakle, ta stavka u servisiranju BMW-ovih automobila u americi zapravo donosi novac General Motorsu, pa ne treba da čudi što se i bez preporuke samog BMW-a zamena ulja u menjaču našla na listi redovnih servisa na kao što rekoh svakoj Inspekciji 2. Dakle jasno je koji je lobi progurao tu priču sa zamenom ulja i BMW u toj priči nije jedina "kolateralna šteta" odnosno njegovi vlasnici nisu jedine ovce za šišanje, pošto se isto radi i za navedeni Jaguar na primer. Tako da, fine pare namlati GM sa svojom brigom o zdravlju BMW-ovih menjača. Ajde! :rolleyes:

Link to post
Share on other sites