Nova saobracajna, tablice, atest


Recommended Posts

Lutam već danima po forumu i nigde ne mogu pronaći teme o registraciji vozila i novim ''pravilima igre'' zvanoj prenos apsoštrumfnih prava, atest, tehnički pregled, ....

Da li znate da po novim pravilima, zbog atesta vozila na plin morate vaditi novu saobraćajnu dozvolu jer se menja masa praznog vozila? U ovoj zemlji ludilu nikad kraja!

Procedura je sledeća:

1. zahtev za uput na atest SUPu - 1500 din.

2. podignete upput

3. atest - 3000 din.

4. tehnički pregled - (U Nišu između 250 i 2400 din.)

5. predaja dokumenata SUP-u; za novu saobraćajnu oko 2000 din. i nerviranje

6. čekanje dokumenata - ne košta para ali košta tonu i po živaca...

Moj ''slučaj'' :) oko kupovine auta koji je registrovan ali plin nije atestiran podrazumevao je sledeću gimnastiku:

(Da odmah razjasnim, dogovor sa prodavcem je bio da odmah odradimo prenos jer i meni i njemu tako odgovara)

Prvo, odjavljujem auto (vraćam table) iz BGa pa predajem dokumenta SUPu za novu saobraćajnu i nove table. NAkon toga, radim atest i tehnički pa predajem dokumenta za novu saobraćajnu zbog promene mase praznog vozila (O, Veliki Manitu! Čega će se još setiti?) To bi značilo da dva puta moram da vadim novu saobraćajnu! Pitao u nekoliko agencija, pitao u AMSS pitao u SUPu. Svi shvataju da je nebulozno i uz osmeh i sleganje ramenima kažu da je tako. (O, Veliki Manitu! Čega će se još setiti?)

Naravno, shvatim da postoji još jedna kombinacija, u kojoj ne plaćam dve saobraćajne, koju sam i odradio. Nakon odjave (čekao 7 dana jer sam završavao poštom), tražio sam uput za rergistrovan auto koji je ostao bez tablica. Platio i čekao j... papir 5 dana! Pobegao sa posla, iscimao drugara da me šlepa jer se ne može voziti bez tablica... Platio 3000 i odradio atest. Odšlepao na tehnički u Dunav Centar (Duvanište, kod Merkatora, iza OMV pumpe) i odradio to za 250 din. (Ljudi iz Niša, izbegavajte Nišauto, tamo je 2400 din, dok je u AMSS 1000 din.).

Sakupio svu j....nu dokumentaciju i predao SUPu. I evo od tada čekam 10 dana!

Ukupno, registrovan auto ne mogu da vozim skoro mesec dana.

Pa pitam sada sve, da li se ovo još nekom dešava ili sam ja prosto sreće ''...urate''? Kako ide uvoz automobila, molim vas?

Link to post
Share on other sites
oduvek se menjala saobracajna zbog promene mase vozila

Nije takav slucaj uvek, da zbog promene mase menjaju saobracajnu. Na bivsoj kockici kada sam nosio da mi upisu atest u saobracajnu likovi u sup-u samo jedan broj prekucali na pisacoj masini 3-4 puta i gotov posao. Primer masa bila 1030kg i oni 3 prekucali u 6 i napravili 1060kg i gotov posao. I znam jos takvih slucajeva.

Link to post
Share on other sites

Radio sam atest na plin ranije, tačnije pre 2 godine. Takodje u Nišu i takodje u AMSS. Ista je procedura oko atestiranja - platiš, tip fotka isparivač i bocu, eventualno da neke primedbe, popuni obrazac i da ti plavi kartončić i to je to. Naravno, pre toga tražiš uput od SUPa, ali se taj uput dobijao odmah i nije se na isti čekalo 5 j..... dana!

Elem, plavi overeni kartončić nosio sam uz saobraćajnu, a kada sam prvi sledeći put registrovao auto, u saobraćajnu su mi upisali da ''auto ima TNG''. I to je to.

Nije bilo potrebno menjati saobraćajnu zbog atesta plina! Kako meni tako i mnogim prijateljima i poznanicima...

Link to post
Share on other sites
...sledeci put pitaj gde se sta nalazi :)

na temu atesta:

http://www.bmwclubserbia.com/forum/index.php?showtopic=10417

inace, preporucujem da kontaktiras nisku ekipu Leon63 - Hermes - Sicko....momci pedantni i informisani ...

Izvinjavam se. Može li se tema nekako prebaciti? Mada nije ovde glavna tema atest već i registracija, prenos i sve ostale zavrzlame oko papirologije...

Link to post
Share on other sites
Ajd objasni, molim te, šta ti ovo znači? Kako da ga shvatimo? Oprosti, meni mozak malo usporeni radi... (Kao Bane Sunshine)

To znaci da tu nema nikakvih "pravila igre" kako si ti to gore napisao,i tu nema nista novo ni staro u ovom ili onom zakonu...

Srbija je vec dugi niz godina zemlja bezakonja iliti Wild Wild WEST,tako da nema tu nista cudno sto ovo ovde treba,a tamo netreba ili obrnuto...

Prosto i jednostavno,sve se razlikuje od opstine do opstine i od glave do glave..

Prost primer je kako je MOGUCE da je za produzenje registracije potrebno odvojiti razlicite sume novca u vise razlicitih opstina za jedan isti auto sa istom kubikazom,godistem itd????

Odgovor na to je da je u drzavi Srbiji neko smislio da svaka nerazvijena opstina (a takvih je mnogo) ima pravo da po sopstvenom nahodjenju formira iznos komunalne takse i jos neku nisam bas siguran.Tako da se onda produzenje registracije razlikuje od par stotina do hiljadu i vise dinara.

Ovo je prvi primer koji mi je pao na pamet,a ima ih mnogo...

Tako da netreba nista da te cudi,sto treba ili netreba... :)

Link to post
Share on other sites

U pravu si potpuno. Zbog toga je za potpuno isti auto u BGu registracija 17500, a u Nišu 13000. A sa druge strane, u BGu table čekaš par dana a u Nišu i do metar dana.

Ono što je meni potpuno nejasno (između svih ostalih stvari) kako je moguće da moraš vratiti tablice ako ne uplatiš registraciju iako si te iste tablice već jednom kupio i platio?! I još moraš da platiš što ih vraćaš!

Su-lu-do!

Kako se bre registruje u ostalim zemljama?

PS

U Srbadiji je sve relativno... jadno!

Link to post
Share on other sites

Da još jedan primer suludnosti.

Moj buraz kupi auto malo posle mene i takodje ne u Nišu. Predao je za novu saobraćajnu i tablice dan nakon što sam ja predao. U istom SUPu! I njemu su table bile gotove još prošle nedelje, za 5 dana. (Nije imao vezu!) A ja još čekam?!

Link to post
Share on other sites

Niski sup je cudo...

Narocito onaj jedan Lazic...

Na mojoj 5-ici kad sam je ja prvi put registrovao pre jedno 4-5 goina, na tehnickom, ustanove da su mi zamenjene dve cifre na broju motora, znaci samo zamenjena mesta dva susedna broja, verovatno pri kucanju u saobracajnu... I ja reko da ispravim to, otiso sam na komisiju ustanove oni da je originalan broj bla, bla, bla ali nisu hteli da mi izvrse registraciju i tako su me vozali 3 - meseca, a ja nisam hteo od skroz legalnog auta da pravim mutljavinu... Molim te njihovo resenje je bilo da kupim drugi motor sa nasim papirima i ubacim pa tek onda da izvrsim registraciju a nisam smeo da se igram kuckanja jer su mi skrenuli paznju na to a i u svakom slucaju bi ponovo iso na komisiju i onda bi mi "ebali kevu...

Sve u svemu bio sam uporan zalio sam se centrali u Beogradu i oni su se bukvalno krstili i rekli mi da je to kod njih uobicajena praksa da se u ovakvim slucajevima samo ispravi broj u saobracajnoj.

Ali koliko mi je slatko bilo kad sam se pojavio u Nisu sa resenjem iz Bg-a da se izvrsi registracija, a onaj majmun Lazic samo izbuljio....

Raskuca se ja...

PS. Moj otac je pre mesec dana uvezo auto i prilikom registracije ovom vlasniku agencije iz zajebancije kaze da ce da menja agenciju zbog toga sto se kod njih ceka mesec dana... i cik pogodi tablicu je uzeo sutradan hahahhaa

A sto se tice atesta plina ja uvek u saobracajnu upisem prilikom sledece registracije i nikad do sad nisam imao problem.

Link to post
Share on other sites

kod nas u BiH su to malo razradili,ide sad brzo....ja poslao papire,ugovore,tablice,placene kazne,sve sta treba i jos 350€ i covjek mi sve zavrsi isti dan,sluzbenim putem se odjavi u mom rodnom mjestu auto koji je regan na drugom kraju BiH.....ako budem sve kazne platio sto sam imao znaci bude brzo gotovo.Nekad se i kod nas cekao mjesec dana za table,a rega tece,a policija neda voziti

Link to post
Share on other sites

Nije mnoogo strašno. Uffffffff! Konačno sam dobio table i saobraćajnu! Ali, atest važi samo 5 godina? Kakvi lopovi. Prethodni put sam ugradio plin 2008. i tada je važilo 10 godina?!?!?!?!?!

Link to post
Share on other sites

duzina atesta ima veze sa godinom proizvodnje boce...

Ja sam kupio auto sa plinom bez atesta.Boca je bila 08.2004god i kad sam uradio atest,vazi mi do 08.2014

Link to post
Share on other sites

duzina atesta ima veze sa godinom proizvodnje boce...

Ja sam kupio auto sa plinom bez atesta.Boca je bila 08.2004god i kad sam uradio atest,vazi mi do 08.2014

Link to post
Share on other sites

da,tako je od nove godine,a zamisli ovo,moja boca 08.2004,ja radio atest 12.2009,da je tad bilo na 5god,morao bih da radim 2x atest,prvo do 08.2009 , pa onda do 08.2014 ahahahahaha

Link to post
Share on other sites