Recommended Posts

Fabričke preporuke za taj motor su ulja gradacije 0W30 i 0W40 koja zadovoljavaju BMW Longlife standarde -98 i -01.

Alternativa može da bude, a koju ti ja preporučujem iz razloga kilometraže na tvom autu, ulje gradacije 5W40 koje zadovoljava pomenute standarde.

To znači prva opcija ti je Castrol Edge 0W30 ili Edge Sport 0W30, alternativa (koju bih ja na tvom mestu sipao) je Castrol Edge 5W40.

Naravno ne moraš da se držiš Castrola kao pijan plota, možeš da sipaš slobodno recimo Mobil Super 3000 X1 5W40, Motul 8100 X-Cess 5W40 ili recimo Valvoline Synpower 5W40, jer svi oni takodje odgovaraju i viskozitetom a ispunjavaju i BMW Longlife standarde -98 odnosno -01 tako da će da rade isti posao. Bitan je dakle viskozitet i da ispunjava propisane standarde, proizvodjač je manje bitan. Ono što jeste bitno je da ulje bude original pa tako gledaj da uzmeš samo od ovlašćenog uvoznika, mislim da Mobil uvozi Plattner, Motul Mass Company a Valvoline Valtec.

Ako ti nešto znači, u sadašnji auto sipam preporučeni Castrol ali sam u E36 318i u kojem je bio upravo M43 motor sipao Motul i sa njim sam imao odlična iskustva, tako da ako ti je Castrol skup vidi šta je od alterntiva jeftinije jer su margine u kvalitetu medju njima male a svaki od navedenih ulja će da radi podjednako dobar posao uz nijanse u razlikama koje se u praksi neće ni primetiti.

PS. Nemoj u budućnosti nikada da dozvoliš da ti se pali žuta lampica za ulje, to znači da si opasno na minimumu sa uljem tako da brzo rešavaj to da ne napraviš mnogo veći i skuplji problem.

Pozz

Link to post
Share on other sites