Potrosnja benzina mi drasticno porasla??


Recommended Posts

Radi se o E36 320i, 92g, naime do prije nekih mjesec dana sam prelazio 140 km sa oko 12litara benzina da bih danas mogao preci jedva 75km sa istom kolicinom goriva.kada sam sipao zadnji puta gorivo, natocio sam 12 litara u njega i nisam presao ni kilometar, dva i odmah mi se upalila lampica rezerve, pomislio sam da mi nesto nije u redu sa pokazivacem kolicine goriva ili mozda plovak međutim shvatio sam da nije do toga kada sam ostao bez goriva na prijeđenih samo 75km??(mnogi ce reci zahladilo je pa ti cok ostaje duze i veca ti je sada potrosnja) ali znam da je nemoguce da je toliko skocila potrosnja, skoro da mogu samo pola kilometraze preci sa istom kolicinom goriva sto sam mogao prije mjesec dana.sumnjam da mi je otisla lambda sonda??

Link to post
Share on other sites

Moguće da je Lambda sonda, ali pre nje proveri filter za vazduh i svećice, začepljen filter i prljava svećica mogu da podignu potrošnju goriva. Isto tako ako si menjao gume tj. montirao zimske, ili jednostavno ako nisi odavno proveravao pritisak u gumama, proveri i napumpaj gume na propisan pritisak jer ispumpane gume isto tako mogu da podignu potrošnju.

Isto tako protokomer može da se zaprlja, šalje pogrešne podatke tj. ECU nema pravu predstavu o količini vazduha koji ulazi u motor, pa pogrešno dozira količinu goriva koja se ubrizgava u cilindar. Usled toga se povećava potrošnja a performanse blago opadaju, tako da ako i to primećuješ pored porasta potrošnje onda je najverovatnije razlog upravo protokomer.

Link to post
Share on other sites

nisam primjetio ni crni dim niti miris benzina.jedino st mi je uvijek cudan nekako miris koji izlazi iz auspuha!(ne znam kako bih ga opisao)prvo sto cu napravit cu probati sipati sljedeci puta na drugoj pumpi.zimske sam stavio i prije nego sam krenio sam ih napumpao kako treba.nisam napomenio da sam prije par dana bio na tehnickom i nisam mogao proci eko test jer je bio jako jako puno od dopustenog!(naravno prosao sam uz poznanstva)pa i tu mi sumnja na lambdu!

Link to post
Share on other sites

Ako ti bemwe vuče normalno kako prije, onda ostane samo još ili, da ti negde izlazi benzin, da imaš negde neku rupu, da bih možda naseo negde ili, da ti ponoći kradu benzin iz auta.

Link to post
Share on other sites