posuda za vodu za e46 2001.


Recommended Posts

Poznato je da su elementi rashladnog sistema kod benzinaca tih godišta "rak rana" na BMW-ovim automobilima, naročito iz prvih nekoliko godina proizvodnje (problematičan kvalitet plastike od koje su izradjeni). Vremenom ta plastika postaje izrazito krta i zbog toga su hladnjak, ekspanziona posuda i creva znali naprasno, bez "najave", da puknu i ispuste za kratko vreme dosta rashladne tečnosti što je dovodilo do kuvanja motora, krivljenja glava itd. Motori kao motori BMW-a su prilično dobri i robusni, ali nije bio redak slučaj tih godina da dožive teške havarije zbog otkaza rashladnog sistema, naročito kod vlasnika koji nisu problem uočili na vreme i reagovali.

Ovo ti pišem iz razloga da si svestan da je ekspanziona posuda kao deo rashladnog sistema na tvom autu jedan od tih "kritičnih" elemenata, i pošto se radi o "delu" zbog čijeg otkaza ti može "riknuti" kompletan motor, moraš imati na umu da sa njim nema zezanja. Polovne varijante u tom slučaju zaboravi, teško ćeš po otpadima naći auto koji je prešao 30 ili 50 k km pa da mu je ekspanziona posuda iole vredna truda, odnosno ako je taj auto sa otpada prešao 120 ili 150 ili 200 k km i njegova ekspanziona posuda je u lošem stanju i pitanje je hoće li kod tebe raditi 5 ili 50 k km. Sem toga, i na otpadu teško da ćeš istu dobiti za manje od 20-25 € tako da, nije vredno ni truda ni novca, veruj mi.

Dakle, ovde ne gledaj da uštediš nego se "isprsi" što više možeš. Pošto se bukvalno radi o delu o čijoj pouzdanosti (kvalitetu) ti može zavisiti "zdravlje" celog motora, kupi najbolje što možeš. Ne znam ko ih sve proizvodi i koje su cene, ali ako već ne možeš da priuštiš originalan deo onda kupi neki OEM aftermarket ali OBAVEZNO kupi NOV deo, i to po mogućstvu da je što novije proizvodnje tj. da nije ležao u nekom magacinu 5 godina u nekoj vlazi tj. od -20 zimi do +30 leti. Dakle, samo novu ekspanzionu posudu i to što je moguće kvalitetniju. Naravno, pod uslovom da ne želiš da rizikuješ havariju na motoru i višestruko veći ceh od cene nove ekspanzione posude.

Pozz

Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...