bmw e90 325i za americko trziste


Recommended Posts

Pre konkretnog odgovora na ovo pitanje, kao "uvod" u odgovor samo par rečenica koje same po sebi dosta objašnjavaju na ovu temu.

Aktuelna serija 3 (E90) se proizvodi na nekih 10 mesta, od matičnih (nemačkih) fabrika u Minhenu, Dingolfingu ili Leipzigu, do Spartanburga u SAD-u ili pogona u Južnoafričkoj Republici ili Kini gde se automobili uglavnom samo sklapaju sa već pristiglim gotovim delovima (nešto poput donedavnog sklapanja Puntića u Crvenoj Zastavi). U zavisnosti od ovoga modeli dobijaju i različite VIN oznake, tako da se iz broja šasije može uvek očitati (pored mase drugih stvari) i u kojoj je fabrici konkretan model proizveden. Na proizvodnim linijama onih pogona gde se proizvode modeli za raznovrsna tržišta, svaki auto na prizvodnoj liniji ima na sebi "beležnicu" tj. evidencionu knjižicu u kojoj se "korak po korak" upisuju i evidentiraju sve ugradjene komponente, odradjeni poslovi, izvršene kontrole i slično. Ta knjižica je svojevrsna "propratnica" automobila kroz proizvodnu liniju tako da na kraju procesa auto sa trake silazi sa svojom "ličnom kartom" koja govori o "identitetu" konkretnog modela i njegovim specifikacijama. Ono što medjutim donosi presudnu ulogu u tome kakvu će "ličnu kartu" imati svaki pojedinačan model na proizvodnoj traci je TRŽIŠTE za koje je dotični automobil namenjen, tako da prazne školjke dolaze na proizvodne trake sa "blanko" beležnicama i nalepnicom GDE će taj auto "završiti", tako da postoje "nalepnice" poput EU, USA, KALT (u prevodu: hladno, dakle modeli za tržišta sa izrazito oštrom klimom), SAR (South African Republik - Južnoafrička republika) itd itd.

Iz ovoga sledi da razlike izmedju istih modela namenjenih različitim tržištima itekako postoje, i da su daleko obimnije i veće od onoga što se na prvi pogled može videti. A na prvi pogled razlike izmedju modela za evropsko i američko tržište su drugačiji branici, obavezni žuti ( :blink: ) bočni migavci u branicima modela za američko tržište, i još par sitnica koje samo zaista "istrenirano" oko može da primeti. Medjutim, kao što se može zaključiti (naslutiti) iz ranije navedenog, konačno odredište konkretnog modela u ogromnoj meri utiče na to koje će se komponente uopšte ugradjivati u taj model, koje že verzije odredjenih elemenata i komponenata biti ugradjene, koji i kakav softver i upravljački sistemi će biti integrisani i instalirani, koji će softver centralnog upravljačkog modula biti instaliran, koja će se oprema ugraditi kao obavezna, a koja će biti na listi opcione za dati model itd itd... Konkretno, razlike izmedju dva modela 325i za EU i USA tržište mogu da budu od srednje izraženih do jako izraženih, obzirom na godište koje nisi pomenuo. Mislim na godište automobila, naravno... :prankster2:

Najveća razlika može da bude sam motor. Naime, u EU verzije modela 325i su u početku ugradjivani N52 motori, zatim N52N revidirana verzija, a kasnije i N53 motor koji je baziran na maltene istom bloku ali sa najvećom razlikom u činjenici da ima direktno ubrizgavanje goriva za razliku od N52. Osim toga, u ovaj model su ugradjivane dve verzije istog motora, N52B25 i N52B30, a obe verzije su dalje bile dostupne u različitim varijantama snage. Motor N52B25 je ugradjivan u modele 325i za američko tržište, ali je taj motor (2,5) bio ugradjivan u modelima označavanim sa 323i (a ne 325i) u verzijama za neka druga (ne-američka) tržišta. Veća verzija, N52B30 je "dolazila" u tri verzije snage, sa tim da je verzija 325i za evropsko tržište razvijala 218 KS dok je verzija 325i za US tržište razvijala nešto manje snage i obrtnog momenta što je uobičajena praksa obzirom na drugačiji "setup" modela za američko tržište obzirom na pre svega strožiju kontrolu emisije gasova zbog oštrih ekoloških normi u nekim državama SAD-a (Kalifornija pre svih). O kojoj tj. kolikoj razlici se u konkretnom slučaju radi, zavisi od godišta modela tj. verzije motora u njemu, jer uvodjenje novih verzija motora nije išlo istovremeno na sva tržišta, tako da na primer evropski model 325i sa odredjenim datumom proizvodnje može da ima N52N motor a isti model, istog datuma proizvodnje za USA tržište može da ima N52 motor. Sem toga, model 325i sa N53 motorom za tržište SAD uopšte nije postojao obzirom na visok nivo sumpora u američkom gorivu u poredjenju sa (zapadno)evropskim tržištem, koji bi imao jako štetan uticaj na sistem direktnog ubrizgavanja kod ovog motora.

Sve u svemu, vidiš da je ovde stvar dosta komplikovana, a tek smo "zagrebli ispod površine", odnosno pomenuli samo motor.

Razlika ima dosta, ali da ne dužim previše, rezimiraću otprilike šta možeš da očekuješ i kakvih eventualno problema bi mogao da imaš da ovde voziš model namenjen američkom tržištu. Obzirom da mogu da postoje drastične razlike (za isto godište) u samom tipu motora koji je ugradjivan, to menja i dosta stvari tipa softver ECU-a, kalibracija dizni, verzija pumpe, sistem recirkulacije izduvnih gasova (različiti EGR ventili, različite mape, različiti katalizatori...), a razlike mogu da postoje i u vešanju i elementima podvožja, obzirom da su za američko tržište kao "standard" nudjene veće felne odnosno da su kao opcije nudjene daleko veći prečnik u odnosu na tržište EU, tako da je sve ovo moralo da "isprati" i odredjeno "podešavanje" i prlagodjavanje vešanja i ležanja (kraće opruge, drugačije "trimovani" amortizeri i sl., dalje mnogi elementi elektronike mogu da se razlikuju, sistemi i oprema ugradjena može da bude u potpunosti ili odredjenim delom limitirana u pogledu pune iskorišćenosti tako da na primer radio uredjaj (HU) je kodiran i prilagodjen za američko tržište, ima totalno drugačiji softver i totalno drugačiji režim selekcije stanica, tako da ćeš sa tako "štelovanim" radio uredjajem imati problema da uopšte "uhvatiš" veliki broj domaćih kanala i FM stanica. Isto važi i za stvari tipa navigacija, ako je auto ima, ili eventualno sistem za zabavu tj. DVD player i slično koji neće raditi kako treba zbog drugačijeg kodiranja i zbog prilagodjenosti drugoj (USA) zoni, američki modeli dolaze često sa nekom opcijom satelistskog emitovanja radio programa što je naravno ovde beskorisno jer to "radi" jedino na severnoameričkom tržištu. Po istom režimu pola opcija sa iDrive-a ti neće značiti ništa, ili će biti potpuno beskorisne opcije koje će ti samo bez veze "praviti gužvu". Osim toga, zbog drugačijeg metričkog sistema i mernih jedinica, neke opcije iz putnog računara će ti takodje biti od malo koristi jer će displej prikazivati brzinu u miljama, količinu preostalog goriva u galonima, potrošnju u mpg (miljama po galonu) i slično...

Sve u svemu, suštinske, konstruktivne razlike, ali i one koje iz njih prositiču, a koje su praktične prirode, su daleko veće izmedju EU i USA modela nego što se to može pomisliti na prvi pogled ili pretpostaviti. U principu, daleko od toga da US model nećeš moći voziti ovde, tim pre što se dosta pomenutih limita i nedostataka mogu korigovati (update-ovanjem softvera, prilagodjavanjem svega i svačega na EU standarde, rekodiranjem radio uredjaja, DVD sistema zabave, sistema navigacije i slično). Medjutim, sve ovo košta vremena a i novca, tako da ako hoćeš da imaš sutra 100 % funkcionalan auto, sa svom opremom koja radi kako treba, spremi se na jedan solidan ekonomski "udarac" na kućni budžet, a ovo se sve može odraditi samo u "privatnoj režiji" pošto koliko mi je poznato u ovlašćenim servisima BMW-a u Evropi niko neće hteti ni da čuje da radi takve stvari (rekodira i prilagodjava US model za EU), a sve i da hoće cena bi bila verovatno "prava sitnica"... Mada, kažem da i ovako budi spreman da solidne troškove ako budeš imao nameru da svu opremu koju dobiješ u autu budeš uopšte hteo i da koristiš na pravi način.

Stvari su "malo" teže kod "hardverskih" razlika, jer se neki delovi medjusobno razlikuju prilično, dok su drugi i bukvalno isti i imaju isti interni "part number" bez obzira na to za koje je tržište model bio namenjen. Ali zato, u dogledno vreme možeš vrlo lako doći u situaciju da ti treba deo koji u Evropi jednostavno nećeš moći da nadješ (osim na slupanim US modelima, po auto otpadima i sl.). Sve u svemu dosta "gimnastike" u celoj stvari, po meni "US spec" modeli nisu vredni "truda" osim ako ih ne dobiješ na poklon, kao nasledstvo ili po vrlo, vrlo povoljnoj ceni, da bi se nakon sveg uloženog vremena i truda auto u potpunosti prilagodio evropskim standardima. Ako je u pitanju kupovina/ponuda, onda bi cena zaista trebalo da bude i više nego povoljna da bi se konkretan model uopšte trebao razmatrati, iako ponavljam, taj auto će naravno raditi i ovde, voziće se na isto ovo gorivo i imati približno iste performanse kao i "EU spec" 325i, ali otprilike to je sve što ćeš imati od tog auta, dok na svu nabrojanu opremu i sisteme zaboravi jer će biti neupotrebljivi kod nas. Naveo sam da se sve to može dovesti u red, a da li to trebaš raditi ili ne, ostavljam tebi na razmišljanje jer ne želim nikoga da "učim" šta da radi sa svojim novcem (i svojom slobodnom voljom). Izbor je dakle samo tvoj. Kakav god da bude, neka bude odlučan, jer ćeš upravo ti živeti sa posledicama svoje odluke, pa bolje razmisli dvaput pre nego doneseš konačnu odluku.

Pozz i srećno! :hi:

Link to post
Share on other sites