Da li su najagresivniji vozači BMW-a?


Da li su najagresivniji vozači BMW-a?  

20 members have voted

  1. 1. Da li su najagresivniji vozači BMW-a?



Recommended Posts

Istrazivao sam malo po internetu i vidim da imamo vrlo losu reputaciju kako u Srbiji tako i u svetu <_<

Za neke stvari imaju pravo... maglenke uvek upaljene,blicanje na auto-putu i osecaj kad me preticu kao da stojim u mestu itd,itd...

Iz mog iskustva agresivniji su vozaci serije 3 od ostalih (vecih modela)

Evo i nekih istrazivanja:

#1

Prema podacima jedne britanske ankete, više od pola britanskih vozača imalo je neugodno iskustvo s vozačima automobila marke BMW.

Oni se smatraju najživčanijima, neretko i najbezobraznijima, pa je tako gotovo normalno doživeti od njih podignuti srednji prst, naglo preticanje, ablendovanje na putu i vožnju bez držanja sigurnog odstojanja. Na drugom mestu se nalaze vozači kombija, a slede ih vozači audija, forda i land rovera. Među ovim vozilima nema italijanskih brendova, a potvrdila se i teza da su vozači modela azijskih marki smireniji u vožnji.

#2

All hail the champion! BMW drivers are bar none, the worst around. They have managed to achieve that elusive combination of disdain, money, attitude, disregard for others, and self-importance that no other drivers have. BMW drivers don't just not care about you … they HATE you. They hate having to share the road with any other driver. They hate those who drive what they consider sub-standard cars (i.e. any car not costing over $40,000) because they are losers. They hate those who drive Mercedes, Lexus, etc because they are stuffy or old. They hate those who drive SUVs because they take up too much room. They hate those who drive Porsches, Corvettes, and other big-bicks sports cars because those drivers don't drive fast enough. They even hate other BMW drivers because they can't stand that anyone else has their car. BMW drivers are generally white 40-somethings with a wife and three kids, plus a mistress on the side. They tend to be largely lawyers or investment bankers, whose philosophy is that the world is here to serve them, and it is doing a bad job of it. They mistreat and underpay their illegal Honduran or El Salvadoran housekeepers, and consistently mispronounce their names. Their children are named Kaitlyn or Brittney or Chase or Brendan. They were all in either fraternities or sororities, play golf badly, and revere Tiger Woods for being a credit to his race. They are the scum of the earth, and are truly deserving the title of the worst drivers around. If you want to have fun, do yourself a favor and cut a BMW driver off without acknowledging him. Then when he honks his horn or gesticulates at you, give him the bird. The audacity of your display will send him into a rage the likes of which will provide you with hours of enjoyment as you recall how many shades of purple his face became as he cursed you out for soiling his planet with your existence.

11huwxd.jpg

Sta mislite vi o ovome? ali iskreno.:lol:

Link to post
Share on other sites

..generalno je u pitanju neki kucni odgoj, jedno je brzo voziti, ablendovati i ubacivati se nekome, znate bembara malo ponese coveka ALI je sasvim drugo kad nekome se ubacis ili mu blicas pa mu jos pokazes prst ili mu hebes sve pospisku...e to je vec bezobrazluk i to vec nema veze sa markom automobila, bezobrazan moze da bude i neko u trulom jugu koji vozi kao da je bmw i jos psuje ko majmun, e onda ga stignes.........pa malo popricate :angry:

Link to post
Share on other sites

Generalno, po meni glupa anketa. Glupa iz razloga jer mi je logican taj raspored. Kod nas bi tu bio pored kombija, BMW-a i po neki Audi, Passat, Golf naravno u TDI izdanju.

Mislim da nema veze to da imaju bar 100ks. Ko da je to nesto, pogotovo kod novijih automobila. Sta ce 316 da uradi... Generalno, ja to gledam po vozacima. Najvece lozane naravno nece da voze neke marke kao sto su Fiat, Ford, Opel, Skoda i sl. vec ce naravno gledati nesto kao BMW ili Audi. Ukoliko se nema para, moze i neki stariji model ili eventualno uvek dobar za lozenje Golf pa nek je i dvojka 1.6d.

Skrpe se za takav primerak i onda kad se izadje na put, logicno je da ce se tako ponasati. Jos ako je tu i neka ribica sve je jasno. E, sad problem je sto veliki procenat takvih vozi BMW ili kod nas barem zeli, zato se to i desava...

Pa zamisljam paljevniu od osamnaestogodisnjaka, roditelji mu kupuju auto, sta ce da bira? Verovatno Yuga ako moze BMW...

Link to post
Share on other sites

Mozda je malo off od teme ali meni su u poslednje vreme najagresivniji i najbezobrazniji vozaci brzih posti (city expres i aks). Vecito se zure seku i jos se i bune kada ih ne pustis da se ubace ili te iseku to je sasvim normalno. A voze kombice i vanove pa.....

Link to post
Share on other sites

Tipično stereotipno pitanje sa unapred očekivanim (stereotipnim) odgovorom/rezultatom - da su vozači BMW-a generalno najveće ljakse, arogantne i nadobudne glavonje, prepotentni i navalentni, nepismeni i najgori od sve dece... :)

Nije da medju nama nema takvih, ali medju kojim to vozačima ih nema?

Inače pitanje je potpuno bezvezno postavljeno jer rezultati ove "ankete" ne dokazuju ništa što je autorima iste bila namera i cilj. Pa neće valjda "najagresivnijim" vozačima da proglase vozače Fiata čiji auto u proseku ima 60-70 KS ili VW-a medju kojima na našim putevima i dalje prednjače G2 i G3 sa prosečnih 70-80 KS, ili možda Dacie kojih ima sve više na našim putevima i to uglavnom modela Logan 1,4i (75 KS) ili eventualno Logan 1,5 dci (86 KS)? Kako to pa oni mogu uopšte da budu "agresivni" vozači? Kako će vozači svih onih silnih Fiat-a (Zastava 10) po našim putevima da budu "agresivni" i kako to oni mogu da "naglo pretiču" kao vozači BMW-a (kako kaže anketa) kad im za preticanje jednog kamiona koji ide 80 km/h treba cela "večnost" i jedno 500 metara "otvorenog" puta? Oni mogu samo da probaju da budu agresivni na putu, i to najverovatnije samo jednom... Zato kažem, mnogo glupo formulisano pitanje i sama anketa...

Ako je pitanje bilo da se utvrdi čiji su to vozači najveća opasnost generalno na putu, to je potpuno druga stvar. Iako ne opravdavam i ne podržavam "agresivnu" vožnju, teško da i ja ostajem "imun" da i sam vozim tako ali samo povremeno ili kad mi neko na otvorenom putu da razloga za tako nešto ili isprovocira... Medjutim, glupo je dovoditi u "istu ravan" takav noačin vožnje, makar on bio i povremen, i generalno nivo opasnosti koji vozači tog brend predstavljaju u saobraćaju samo zbog mene koji se tako ponašam u datom trenutku. Dakle, teška generalizacija, a sem toga i teška nebuloza.

A nebuloza je jer "agresivna vožnja" nije sama po sebi problem, niti je to pitanje koje je trebalo postaviti. Ako je već cilj bio generalizovati po brendovima, po meni, iz ličnog iskustva za ovih 10-ak godina vozačkog staža sa 4 privatna automobila plus 5 godina iskustva sa službenim automobilom, ubedljivo najveća opasnost generalno su vozači VW-a, i tu prednjače G2 i G3, mada u poslednje vreme kako cene automobila idu dole i automobili postaju pristupačniji, sve je manje G2 a sve više G4 modela koji uleću u "makazice", ne poštuju prvenstvo, i uopšte predstavljaju najveću opasnost u saobraćaju. Razlog nije taj što je medju njima najviše najgorih, nego zato što je na našim putevima najviše VW automobila uz Fiat/Zastavu 10 sa tim da su ovi prvi ubedljivo najveće "kamikaze na drumu" kako ih nazivam u žargonu. Zato i nije čudo što su najčešći "akteri" u saobraćajkama upravo ti automobili, jer prosto statistička mogućnost da neko od njih učestvuje u saobraćajci je matematičko najveća. Zato, poenta je da kad vidim na putu ispred mene ili neposredno iza mene ili da mi dolazi iz suporotnog smera neko od navedenih brendova, ja gledam da ih se "otarasim" (ako su neposredno ispred ili iza mene), ili sam "dvostruko oprezniji" ako vidim da neki takav dolazi iz suprotnog smera. U principu, najveća matematička mogućnost je da, ako se (ne daj Bože) desi da vam neko napravi njesra, najveća mogućnost je da će to biti VW, Fiat, ili Zastava 10. A ne BMW.

Ponavljam da ne podržavam bahatu vožnju ali ponekad svi tako vozimo, i to je činjenica. Tu je policija, pa ako napravimo prekršaj, neka rade svoj posao. Medjutim ne mogu se "u isti koš" trpati svi automobili u ovom kontekstu, prosto nema smisla niti logike. Jedan isti čovek, sa istim vozačkim znanjem i iskustvom, će u jednom autu u kritičnoj situaciji (ne mora on da je izazove, tj. da bude kriv za istu) sačuvati prvo svoj život i živote ljudi u automobilu, a moguće i sam automobil, a sa istim svojim znajenjm, iskustvom, sa istom reakcijom kao u prvom autu, u nekom drugom automobilu ne bi uspeo da izbegne najgore i to ponavljam, čak i ako/kad ne bi bio kriv za tu "kritičnu" situaciju. I dok mnogi modeli BMW-a (pričamo konkretno o njemu, važi i za mnoge druge naravno) stari i preko dve decenije imaju ABS sistem koji u kriznoj situaciji može bukvalno odlučiti da li ćete biti "pukovnik il` pokojnik", taj sistem se na primer u mnogim modernim automobilima ni dan-danas ne ugradjuje. Dok mnogi BMW modeli iz istog perioda, a bukvalno svi modeli od 1998. "pa na ovamo" imaju ugradjenu automatsku kontrolu stabilnosti i kontrolu trakcije, danas to ogromna većima čak i modernijih automobila na našim putevima nema. Dok jedan BMW star 20 godina recimo ima samoventilirajuće disk kočnice i napred i pozadi i stoga ima efikasno kočenje, danas večina najbrojanih autmobila na našim drumovima poput pomenutih Fiata, Logana ili VW G2/G3 imaju doboše pozadi i primetno duži zaustavni put od tog BMW-a starog 20 godina. Kvalitet guma - od ogromne važnosti, a ogromna većina vozača BMW-a ima i dovoljno savesti i (očigledno) dovoljno mogućnosti da priušti set kvalitetnih sezonskih guma, što u najvećem broju slučaja za navedene "bezbedne" brendove na našim drumovima nije slučaj. I tako dalje, da skratim već jednom :lol:

Poenta je dakle, da su to stvari koje realno odredjuju stepen rizika konkretnog automobila (brenda) po učesnike u saobraćaju, a ne koji je auto (bedž) u pitanju. Naravno da je vozač prvi i osnovni faktor i od njega kreće sve, ali kao što rekoh, neodgovornih ima svuda i voze svašta, i u nesrećama uglavnom jedan bude kriv a onaj drugi samo bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, tj. nastrada (na ovaj ili onaj način) ni kriv ni dužan. Poenta je da u takvoj situaciji, kad do nje već dodje, oba vozača imaju daleko veće šanse da izvuku živu glavu i spasu šta se može spasti od auta ako imaju ABS, kontrolu stabilnosti, dobre/efikasne kočnice, dobre gume, kontrolu trakcije, stabilan auto koji može da "podnese" nagli manevar (promenu smera kretanja), dobru upravljivost nad automobilom... A upravo su ovi bezbednosni sistemi kao i efikasne kočnice i vrhunska upravljivost "karakterne crte" BMW automovila, te ga kao takvog čine daleko bezbednijim i sigurnijim i po sebe i po ostale u saobraćaju, čak i ako se vozač povremeno "zaboravi" za volanom istog i ispolji malo veći nivo agresivnosti u saobraćaju. Ja se iskreno vozača BMW-a, Audija, Mercedesa i sličnih nimalo ne bojim na putu, jer znam da je čovek za volanom u tom autu u boljoj kontroli i manje opasan po mene kad ide 100 km/h nego vozač za volanom G2 ili Zastave 10 koji ide 60 km/h. Onaj prvi auto znam da je prepun bezbednosnih sistema koji će mu omogućiti da "eskivira" na vreme, dok ovaj drugi znam ako nešta krene po zlu vozač istog samo će biti nemi posmatrač u svom sopstvenom autu sa blokiranim točkovima na kočenju i zaustavnim putem dužine omanjeg sportskog aerodroma :lol: Kao što rekoh, glupa anketa sa glupom poentom, koja je svakako promašena. Najopasniji na drumovima su upravo oni koji ne mogu da naprave "nagla preticanja" i kojima često "zafali" 10-ak metara da se izvuču... A takvih je medju BMW-ima vrlo, vrlo, vrlo malo :e30:

Link to post
Share on other sites

To je individualna stvar! Mislim da nisu. Taj epilog bih pripisao ovim zujalicama, i iskompleksiranih vozaca koji misle da mogu bolje, brze, lepse od BMW. To im, naravno, ne polazi za papucicom. Od tih ljudi i procure takve informacije da smo mi neka cudovista na drumovima. Ali ako zatreba... to i jesmo! :pleasantry:

Link to post
Share on other sites

To se ljudi tripuju...nije da nema...ali onaj mrki pogled e36-ice, i brutalno hladan e46ice dovode do strahopostovanja, a ljudi cega se plase, tome se i dive...tako da uz to da je sve generalizovano...garant bi svako voleo da vozi bmw-a... pa i ja sam dok ga nisam kupio...

a ubedljivo najvece seljacine na nasim putevima su vozaci GSP-a,taxisti ( i to oni sa jos uvek starim automobilima - ovi sa novim se kultivisali ) i nafurani klinci koji nemaju iskustva,ali imaju mamu i tatu da im kupe nadrkan auto....

Link to post
Share on other sites

Pise tamo na sajt odakle sam to preuzeo da je istrazivanje izvrseno na preko 3.000 ispitanika...

Inace moze agresivno da voze i Yugici,video sam to :lol:

@M54

Zaboravio si da 80% BMW modela u Srbiji jesu matori preko 15godina i nemaju sve te sisteme bezbednosti a imaju zadnju vucu i preko 100ks tako da lako moze da zajebu i iskusnog vozaca.

Fiat Punto/10 nije bezbedan ali i ne moze da ide preko 150kmh dok prosecna kockica sestak moze preko 200kmh iz sale da razvije.

Link to post
Share on other sites