E46 318i facelift M44?


Recommended Posts

U mogućnosti sam da pazarim E46 facelift 318i (mislim ako se ne proda). Ono što me zanima je:

U oglasima je predstavljen facelift model, sa 1895ccm i 87kw (118 PS), e sad mi je sve to malo čudno jer sam mislio da su svi faceliftovi sa Valvetronic motorima, a ovaj mislim da nije valvetronic?

Želeo bih da ugradim plin u auto kad ga pazarim, a negde procitah da je malo problematično da se plin ugradi u ove motore. Pa?

Link to post
Share on other sites

Bmw nema problema sa ugradnjom plina, jedino ako se ne radi o direktnom ubrizgavanju. Doduse ni tu nije problem motor, vec sistemi koji se ugradjuju. U taj motor sto pominjes, sekvent radi odlicno.

Link to post
Share on other sites

Ako je auto facelift onda ne može da bude sa tim motorom. Inače taj 1,9 koji pominješ nije M44 nego M43TU, poslednja revizija i razbušen blok M43 motora koji potiče iz 1993. godine.

Facelift je u verziji 318i imao dvolitarski Valvetronic motor, tako da tu nešto nije tačno tj. ili nije u pitanju restyling već raniji model, ili jeste restyling ali je naknadno zamenjen motor sa starijom verzijom.

Treća opcija koju isto tako ne bih isključio je da vlasnik nema pojma ni koji auto, sa kojim motorom uopšte poseduje. Kako bi bio siguran, uzmi VIN pa proveri lično o čemu se radi i koje godište je auto.

U oba motora je moguće ugraditi plin i podnose ga podjednako dobro oba motora, samo sekvent dolazi u obzir naravno i samo kvalitetan uredjaj profesionalno ugradjen, to jest ukoliko ne želiš da uništiš i motor i auto.

Pažljivo pogledaj o čemu se radi jer je moguće da neko pokušava da proda facelift model koji to nije, dakle može da bude u pitanju neko podmladjivanje, ipak je ovo Srbija...

Pozz

Link to post
Share on other sites

Auto se nalazi u inostranstvu. Kaze da je proizveden 6/2001. 87kw (118PS), ne verujem da je budzen.

Dal je moguce da je izasla serija sa starim motorima.

Inace, ja sam za te motore sto nisu valvetronic, sto jednostavnije to bolje, sto se mene tiche.

Link to post
Share on other sites

Ne piše da je proizveden, nego da je prva registracija 06/2001, što bi značilo da je proizveden bar koji mesec ranije, ali pošto je restajling serije E46 nastupio u semptembru mesecu 2001. godine reci ti meni kako je ovo moguće pošto ja, iskren da budem, ovo ne razumem? :unsure: :blink:

Ponavljam, ili ovo nije restajling (bio u originalu, možda je naknadno vlasnik odradio facelift) pa ima taj motor jer se onda poklapa sa godištem obzirom da je tad ugradjivan M43TU 1,9 118 KS, ili jeste restajling (u originalu) ali onda je pitanje gde je Valvetronic motor u njemu i kako je moguće da je ovo restyling kad su se oni pojavili tek 3 meseca kasnije? :o

Elem, nešto tu nije kako treba...

Ne bi trebalo da imaš averziju od Valvetronic motora, jesu malo složeniji za održavanje ali je 318i sa tim motorom klasa iznad 318i sa M43 motorom. Nisu u pitanju samo nekih 25 KS i 30 Nm više, nego i veća rafinisanost, linearnija isporuka snage i kultivisaniji rad, ali i bolja ekonomičnost tj. niža potrošnja goriva.

Sa ovim autom dobro otvori oči ili barem traži dodatna objašnjenja/kopije papira i proveri sve dobro pre nego što bilo šta uradiš dalje. U pitanju je privatno lice, nemoj da misliš da po Nemačkoj nema prevaranata i lopova. Kad kupuješ ovako preko oglasa daleko si manje zaštićen pred Zakonom, moj ti je savet da ako već nameravaš da tamo kupuješ auto uradiš to od pravnog lica tj. auto placa ili hendlera kako ih oni zovu, jer ćeš tako uvek znati da dobijaš to što plaćaš i imaćeš bar nekakve garancije od prodavca.

Još jednom oprez i srećno u kupovini!

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Osim u saobracajnoj kako na samom motoru prepoznati da je jaca verzija 318-ke sa 143KS ako se ne varam. Otvoris haubu i gde primetiti ili iskljucivo preko broja motora i onog sto pise u saobracajnoj?

Link to post
Share on other sites