Recommended Posts

Treba mi savet, imam M52b20 u e39 sa jednim vanosom. Uskoro otvaram motor zbog neneormalne potrosnje ulja, pa me zanima moze li M50 TU na njegovo mesto i sta mi sem motora jos treba, ili M52 sa duplim vanosom i ima li tu neke prepravke? Hvala svima unapred.

Link to post
Share on other sites

Po meni je bolje da središ taj M50 blok, bar ćeš znati na čemu si. Nakon obrade možeš da računaš da si sredio motor verovatno za sve vreme dok je auto kod tebe, i sa njim nećeš više imati problema.

Sa druge strane, ko zna na šta ćeš da naletiš ako uzmeš M52, verovatno će i taj motor biti za otvaranje, plus što za razliku od M50 on ima umesto gusa kompletan blok od aluminijumske legure i notoran problem sa nikasilom a i prve serije dual Vanosa su bile dosta nepouzdane i imale problema sa zaptivnim semerinzima, tako da ulaziš u potencijalno još veće rizike i troškove popravke. Da li je vredno rizika ili nije, zavisi koliko ti je stalo do duplog Vanosa, elastičnijeg motora, malo niže potrošnje i kojeg Nm više nauštrb navedenih stavki i potencijalnih rizika, plus mnogo više posla. Zamena motora podrazumeva i zamenu usisne grane ili bar preradu postojeće, izduvne grane sa katom ili "nabudživanje" još jedne sonde (ako ne grešim M50 ima jednu, mada nisam siguran), kompletna elektronska upravljačka jedinica, puno elektrike... Ne znam da li želiš da ulaziš u sve to, moj ti je savet da odradiš svoj motor jer ćeš proći jeftinije i sa mnogo manje posla, plus što imaš gusani blok koji može još mnogo da istrpi... Osim ako ne nadješ M52 u baš dobrom stanju, da ne treba da se radi, sa komplentom usisnom, instalacijama, elektronikom... onda u redu, u suprotnom, razmisli dobro pre nego što udješ u taj posao. Naizgled možda zvuči kao mali posao, ali je u pitanju maltene potpuno novi motor, nov blok, nova elektronika, nova upravljačka jedinica... To je u svoje vreme bio nužni tehnološki korak napred pre svega zbog ekologije ali je pravi napredak u praksi vrlo mali, malo bolja elastičnost motora i posledično malo niža potrošnja. Da li si zbog toga spreman da udješ u dosta obiman posao, to je na tebi da odlučiš. U svakom slučaju srećno kako god da odlučiš.

Pozz

Link to post
Share on other sites

Hvala M54,redovno citam tvoje odgovore,ti bi trebao da radas u BMW-u!Ja vec imam M52 sa alu-blokom.Pa me zato zanimalo da li moze kompletan(grane, davaci i ...) M50 TU u E39 i koliko bih posla imao oko elektronike(kompijuter, instalacija i...)? Najvise bih voleo da stavim M50 polumotor a da glava ostane moja, zbog instalacije i promena grana i raznoraznih komponenti.Da li je to moguce I da li nesto gubim pri tom poduhvatu?

Link to post
Share on other sites

izmeri kompresiju,ako je ona ok onda ti je problem samo u gumicama ventila(cest slucaj kod m52)zbog toga dimi i trosi ulje....ako je kompresija losa ubacuj m50(ako je dobar)imas sitne prepravke ali sve to nije skupo...

Link to post
Share on other sites

Upravo tako, samo blok od M50 i to je to.

Jesam dosadan, a da li ostaje to sto je u M50 bloku ostavljam(radilicu, klipove i ...)ili to pakujem iz M52, i da li su senzori radilice isti?

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Ipak sam se odlučio da hilznujem svoj blok, kupio delove u BMW LINE-u i prezadovoljan. Cale mi je mehaničar pa ga je on radio, tako da me rad nije koštao nista, a hilznovanje i svi delovi oko 400e. Do sad sam prešo nešto više od 2000 km i nije pomerio nivo ulja na meraču.

Link to post
Share on other sites