Recommended Posts

Pre neki dan ponovio se problem kao na početku, kad sam kupio auto. Naime, žica od rikverc svetla je bila ogoljena i kada upalim auto radi normalno, ali čim krenem, pre ili kasnije u toku vožnje, izgori osigurač br 10 i prestane da radi obrtomer i skala za potrošnju. Podignem haubu i zamenim osigurač, auto ponovo radi. Posle par pokušaja ustanovljeno je da je ta žica ogoljena i problem je rešen. Međutim isto se desilo i pre 5-6 dana ali je ovog puta ista žica znatno dublje ogoljena pa je prekinuta i izvedena na drugom mestu da rikverc svetlo palim na osigurač. Ali i posle te intervencije obrtomer i skala za potrošnju ne rade. Da napomenem još da se povremeno greje osigurač br 14 na koji je vezano desno kratko svetlo, pa povremeno moram da ga nekako zaglavim da se ne bi gasilo u toku vožnje. Na osnovu toga pretpostavljam da postoji neki problem ispod kutije sa osiguračima, pa se pitam da li je moguće da je prilikom havarije sa ogoljenom žicom možda izgoreo neki kontakt ispod table sa osiguračima koji ima veze sa obrtomerom ili je možda obrtomer izgoreo pa moram da ga menjam? I da napomenem da mi od tad ne radi svetlo u kabini, pozadi kod gepeka i ne radi stop svetlo. Ne znam da li ove dve stvari imaju veze sa prethodnom havarijom. Nisam još uvek stigao da skinem kutiju sa osiguračima da vidim kakvo je stanje odozdo. Ako neko ima neki savet ili iskustvo sa tim neka mi kaže šta može da bude u pitanju i šta da radim? Hvala!

Link to post
Share on other sites

Mala ispravka: Žica za rikverc svetlo je izvedena na drugo mesto da ga palim na prekidač, a ne na osigurač kao što sam gore napisao. :)

Link to post
Share on other sites

Kad je upalis jel rade kazaljke? Ako ne onda si je secnuo posle racve za struju za njih. Ili teraj elektricaru ili batali budz bez detaljne seme. Nemas potrebe za tim prekidacem i glupostima.

Link to post
Share on other sites