Počne pucati iz auspuha i obarati gas


Recommended Posts

Imam jako čudan problem. Normalno upalim auto i sve radi savršeno dok je hladan ali kada se zagrije motor ne mogu više dovoljno dati gas i počne mi pucati iz auspuha , prvo krene pucati na 4500 obrtaja i ne mogu dodati gas preko toga pa onda smanjuje na 4000 pa na 3000 i sve tako dok ne dodje do ler-a od 750 obrtaja i onda pucketa iz auspuha i uopšte mi ne prima gas nimalo. Kad ostavim auto jedno pola sata ili sat normalno upalim auto i sve normalno radi dok se opet ne zagrije i onda se javi identičan problem svaki put. Lambda sonda nije, gasio sam je i isto se sve dešava. Auspuh je kompletan nov postavljen znači od motora do zadnjeg lonca je sve novo i nije do njega jer se ovo počelo javljati i prije zamjene auspuha. Šta može biti uzrok ?

Link to post
Share on other sites

Isključio sam MAF i počeo mi se auto gasiti to znači da nije do njega ili ne !? Mjerio sam otpor na senzoru temperature motora i dobio 400 ohma kada je motor zagrijan , našao sam dijagram na kojem se vidi da je to otpor kada auto postigne radnu temperaturu znači on je OK. Svjećice , bobina i kablovi ne vjerujem da su jer kada su me ranije zezali onda se to dešavalo kada je auto hladan i simptomi su nestajali kada se auto zagrije na radnu temperaturu. Šta može još biti... pumpa goriva?

Link to post
Share on other sites

Moram probati sa zamjenom senzora bregaste pa ću vidjeti šta se dešava. Šta je sa senzorom radilice jel on otpada u mojem slučaju!?

Link to post
Share on other sites

Situacija je sljedeća. Kiša ne prestaje već danima! Otvorim ja maloprije haubu i gledam u onaj poklopac od ECU-a i skontam ogromnu rupu na njemu i to do ivice haube znači pokislo sve unutra. Skinem poklopac, zakrpim ga kako dolikuje da ne pušta više nigdje, izvadim ECU otvorim njegovo kućište i fenom dobro posušim svu elektroniku zatim sve spakujem i ubacim u auto zavrnem poklopac i upalim kola. Nakon odredjenog vremena postigao je radnu temperaturu i nije obarao obrtaje niti se gušio i odlučim da provozam auto iako je vani nevrijeme kontao sam da me ne ostavi negdje po ovom belaju ali rizikovao sam.. za sad sve je OK radi savršeno !!! Da li da se nadam da je samo do toga bilo ili da ovih dana skopčam dijagnostiku i provjerim senzor bregaste?

Link to post
Share on other sites

Desio mi se isti problem nakon par dana ali se nisam stigao javiti i reći ovdje šta je na kraju krajeva bio pravi uzrok. Nije bilo do ECU-a. Ali nema veze neka sam riješio njegov poklopac da ne ulazi vlaga. Dakle ponovio mi se problem. Otišao sam na dijagnostiku i nije mi ništa našao na dijagnostici i onda mi je ostala još pumpa goriva u rezerovaru da je testiramo. Pritisak pumpe nije bio zadovoljavajući od samo 1,9 bara i odem kupim novu pumpu kvalitetnu od 3,5 bara i ugradim je i naspem goriva skoro pola rezervoara da ne dolazi do pregrijavanja iste. I testirajući auto potrošim znatno goriva i ostane mi oko 20 litara u rezervoaru kad počeše isti problemi auto gubi snagu i gasi se. I ja već lud na pola jer mi se to desilo na pola puta izmedju dva grada u 02h ujutro. Otvorim rezervoar kad imam šta i viditi pumpa ne stoji kako treba malo je nageta u desnu stranu i iako ima 20L u rezervoaru (otprilike uvijek održavam tu količinu)ona ne može da dohvati gorivo. Jedva se to primjeti ali kada sam je izvadio primjetio sam da niko od nas nije vidio kada smo mijenjali pumpu da su ispale gumice sa jedne strane na nosaču pumpe i onda bukvalno se nakrivi na desnu stranu jer ona zakačka ispada sa lijeve strane zbog tih gumica. Ali niko od nas to nije primjetio jer te zakačke od nosača pumpe uklope ali nakon nekog vremena ispadnu zbog tih gumica zbog kojih se isto pumpa nakrivi i stvara dodatni pritisak na zakačke tako što se previše naslanja na dno rezervoara. Uglavnom nakon što sam podesio te gumice i ponovo ubacio pumpu u njen nosač i sve vratio u rezervoar više nisam imao nikakvih problema sa kolima. Sve radi prešao sam već oko 500km nakon toga :) Hvala svima!

Link to post
Share on other sites

Pojavio mi se sad problem koji je teška suprotnost od početnog problema! Večeras nisam mogao ugasiti auto. Pola sata je radio na leru bez ključa a ja sam svako malo stavljao ključ i vadio u pokušaju da ga ugasim nisam znao kako da ga ugasim jer je automatik i uvijek kreće iz prve brzine i nemogu ga tako ugasit jedino da sam skino klemu sa akumulatora. Na kraju sam ga uspio normalno ključem ugasiti. Da li ovo može biti povezano sa onim problemom kada se auto gasio u vožnji i obarao obrtaje!? Ima li neko ideju šta se dešava!?

Link to post
Share on other sites

Brava od ključa za paljenje vozila!? Može li biti još nešto ili samo do toga. Čitao sam na još jednom forumu da postoji neki elektromagnetni ventil za dovod goriva koji može iste probleme praviti ali bilo je riječi o dizelu e sad dal ja imam uopšte taj ventil kod sebe obzirom da je benzinac.

Link to post
Share on other sites

Nemas ventil,izlizao se ulozak brave tj plasticni deo u koji se steka ulozak,samo to zameni i gas.

A jel mozes kljuc da izvadis dok radi auto?

Link to post
Share on other sites

Pored bravice moze da zeza i prekidac na rucici menjaca. Ne mora da znaci, vece sanse su za bravicu, ali i on moze biti uzrok.

Link to post
Share on other sites

777.boban , znači stradao je taj plastični dio u koji ide uložak brave. Ima li to novo ili moram tražiti po otpadima!? Izvadim ključ skroz iz brave i on radi, evo danas sam vozio auto čitav dan i nije bilo problema vjerovatno će se sad sve češće pojavljivati taj problem dok ne zamijenim taj uložak bravice..

vranjin , prekidač na ručici mjenjaća !? Koji prekidač ? Automatik je i ima onaj prekidač za Sport/Economic/Winter/ i ima na ručici mjenjača mala ručica ispod koju stisneš kad šaltaš mjenjač u P, R, N, D , 4 ,3 ,2

Link to post
Share on other sites

Daj mi malo više detalja o tome. To je neki prekidač koji se nalazi na automatskom mjenjaču !? Gdje se tačno nalazi i koja mu je uloga!?

Link to post
Share on other sites

Zakacen je za rucicu menjaca, ispod obloge, i pomera se sa rucicom. Ocitava polozaj rucice u kojoj je brzini, parking svetlo ide preko njega i daje uslov kad je u P ili N da moze verglati.

Link to post
Share on other sites

Verglati u P i N = ne moze paliti u brzini. Nisam rekao da mu je uloga da ne moze da se ugasi auto. Ni kocnicama nije uloga da drze tockove ukocenim ali kad kad zaribaju kljesta stalno koci. Napisao sam da moze biti problem u prekidacu sto znaci defekt a ne uloga. Ovo je iz licnog iskustva jer je na mom autu bio sjeban doticni prekidac i nisam mogao ugasiti auto. Manje su sanse ali moze biti i on uzrok.

Link to post
Share on other sites