Recommended Posts

Pozdrav svima posedujem BMW e 36 318 I i imam problem sa variranjem obrtaja i malim detonacijama.Inace auto radi na benzin nema plin.Molim da mi neko objasni ako zna o cemu se radi?Unapred hvala!

27062011155.jpg

27062011156.jpg

27062011158.jpg

27062011159.jpg

Evo i neka slika!

Link to post
Share on other sites

Pozdrav i dobrodošao! Ja sam na e30 318is imao problema sa detonacijama i variranjem obrtaja, ali imam ugrađen plin. Proveri struju (svećice, kablove...), a broj obrtaja hoće da varira ako vuče negde falš vazduh. To je moje neko iskustvo. Ima ovde članova koji su iskusniji od mene i više znaju pa će ti reći šta sve može biti u pitanju. :bye:

Link to post
Share on other sites

To je ventil ler gasa. Ima sto naziva ali mu je funkcija da propusta manje ili vise vazduha pa da samim tim radi u leru na onoliko obrtaja koliko mu je potrebno. Tu ti falsira i zato imas problema. Zameni ga. Nije skup. Kupi obavezno nov.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Nije me bilo neko vreme,na autu skidana usisna grana ociscene dizne protokomer sve spakovano i sada radi bez greske. :dance3:

E sada drugi problem posto je auto stajao skoro 2 godine i pre toga nije imao problema sa rashladnom tecnoscu sada kada smo upalili on radi perfektno temperatura stoji na pola ali kao da se vise greje na sraf za ozracivanje izbacuje paru.Izvadjen termostat opet isto.Sta jos da proverim pre nego skinem glavu i zamenim dihtung e da malo naduva i creva :unsure:

Hvala unapred!

Link to post
Share on other sites

Neznam sto bi odma skidao glavu stavi termostat vidi sta je s vodenom pumpom dal treba ona da se menja, vidi jel visko vrti kad otvori trmostat kao stoji temparatura na leru pa u voznji ima cuo sam neki senzor sa laserom u nekim servisima da ismeri temparaturu vode neznam sta je i o cemu se radi pa vidi i to ako je neko zna o tome nesto.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Nema sumnje ostao je samo dihtung da se zameni proverena pumpa ventil koji pusta vodu u hladnjak kabine sve u redu ali I dalje pravi pritisak u sistemu.Nema visko nego ima el.motor termodavac funkcionise pa sam ga ukljucivao da stalno vrti I sve isto,a skala na satu stoji na pola cudno!

Mada nisam hteo da pustim da prokuva nego cim malo napravi pritisak gasio sam motor.Kada zamenim dihtung javljam da li je problem resen!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...