Recommended Posts

Pre mesec dana sam narucio komplet led sijalica za enterijer, gepek i tablice. U pitanju je E34, 90.god, 520. Instalacije su na autu potpuno ispravne, sve cisto, provereno i prakticno sam samo zamenio halogene sa LED festoon-ima od 36-41 mm. Sve pase lepo, fino rade, imaju po 8kom 5050 smd ledica. Za sada mi se svidja kako sve izgleda i radi osim sto je mozda i suvise svetlo u kabini, s obzirom da mi je svetlo sivi enterijer, pa onda sve dobija nekako plavicastu notu (sto mi se bas nesto i ne svidja :/), ali u svakom slucaju mi je lepse nego sa standardnim svetlom. Tablice su takodje lepo osvetljene i auto deluje nekako "svezije". :) Na putu su i led-ice za zadnju grupu svetala i migavce, u vise boja, pa cemo videti kako ce sve to da izgleda i kako ce raditi migavci. Kad sve zavrsim, slikacu lepo i objaviti ode posto vidim da nema puno informacija na ovu temu.E sada, imam jedan problem u svemu tome. U kabini sve fino radi, osim prednjih putnickih lampica (map lights). Kod mene su restyling svetla enterijera, pa su podeljena na ona veca (dome) i manja koja se posebno pale na prekidac (map lights). Naime, sve radi fino, osim tih malih prednjih (levo i desno od velikog prednjeg). Probao sam sve ledice, skidao one pozadi, pa premestao napred, menjao polaritet, okretao, savijao, otvorena vrata, zatvorena vrata itd itd i nista. Cim stavim halogenu, sve normalno radi. Takodje, probao dok je motor upaljen, sa kljucem u bravi, bez kljuca, sa ukljucenim prekidacem, ugasenim...dakle, sve moguce varijante. Cak sam i ono grlo u koje ulazi sijalica malo stisnuo klestima, da bolje naleze jer mi se cini da su ove led malko uze u obimu od halogenih, ali neznatno. Proveravao osigurace, ali cim rade halogene, znaci da ima dovod struje. Da ponovim da su led sijalice ispravne i da sma ih probao na drugim grlima. Cak sam i narucio vise vrsta ledica. U pitanju su BA9S grla. Zna li neko sta bi mogao biti problem? :/

Link to post
Share on other sites

To svetlo radi kad je kljuc bar u poziciji 1. Nema razloga da ti led ne radi, nema tu nista sem prekidaca. Pogledaj dobro da li naleze sijalica.

Link to post
Share on other sites

Mislim da nema veze ni sa kontaktom brave, prekidaci pale sijalicu i kad nema kljuca. Tako radi i sa halogenim. Znam da nema razloga, zato lupam glavu dva dana i ne mogu da verujem a 100% je enka glupsot u pitanju. Naleze sve dobro, stisnuo sam malo one kacaljke, sad jedva proalzi sijalica, sve deluje ok, ejr normalno radi obicna kad je stavim. Jedino sto nisam probao, a na sta sumnjam, jeste da je mozda obrnuto povezan dzek celog onog svetla, pa da je zbog toga obrnut polaritet celog prikljucka. :) Dugacka dioda se lako okrene i zato i radi,a ove ba9s su grlene, pa ih je nemoguce okrenuti jer je dno grla valjda uvek minus, a okolo sijalice +.

Link to post
Share on other sites

Nekim cudom na zadnjim stubovima je plus dole, kako bi i trebalo, a napred je dole minus. Tako izgleda spojeno celo ono svetlo. Ne vidim igde da je kabal prekidan, da je nesto lemljeno... :/ U svakom slucaju, pronasao sam o cemu je rec. Uzeo sam sijalicu, otvorio je, dve zicice su u pitanju, jednu ispravio, drugu iskrivio, tacnije, obrnuo sam joj polaritet, vratio grlo i sad sija. :D Mada, iskreno, Mislim da mu vise prilici obicno svetlo u enterijeru. Nekako je toplije, svetla instrument table nisu toliko jaka kao led, pa sad malko odudara. Sta znam... Vozicu neko vreme ovako pa cu i sam proceniti. Da bolje sija, bolje je, svetlije dosta, ali nekako mi ne ide sve to zajedno, E34 i led. Sta znam, neka ga neko vreme. AKo nsita, manje struje trosi (mada, to i nije neka usteda) i manja je opasnost da ako ne zatvorim gepek dobro da ce mi isprazniti akumulator, a to mi se desilo nekoliko puta. :) Vise me zanima kako ce sljakati na zadnjim svetlima, kocnica, pozicija i migavci. Narucio sam u crvenoj boji, zutoj i beloj sa 13 smd i 19 smd ledica, pa me zivo zanima kako ce to da radi. U svakom slucaju, hvala na pomoci. :)

Link to post
Share on other sites

Stigle danas i sijalice za spoljna svetla. :) Medjutim, nece da prihvati nijednu u grupi svetala gde su migavci, pozicija i stop svetlo. :( Pretprostavljam da je to zbog male snage LED sijalice pa je uopste ne prepoznaje. Na rikverc svetlima i maglenkama pozadi LED radi normalno. Proverio sam sijalice, sve su ispravne. Ne sijaju lose, ali nece da rade osim u rikvercu i maglenkama.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Tako je, okreni plus i minus ako je moguce a da se ne zapalis. Mada to led jedino za tablicu. Ovo ostalo mi je bas bezveze

U pravu si, jedino za tablicu ima smisla. Osvetljenje enterijera, narocito sa svetlo sivim sedistima i tablom, je prejako i prenaglaseno. Neprijatno veoma za oci, narocito nocu kad je potrebno nakon toga geldati na put. Tako da nikome ne preporucujem led osvetljenje enterijera, osim eventualno led u prostor prtljaznika, dosta je svetlije, ne trosi tolikos truje a i u slucaju da se ne zatvore dobro vrata nece izvuci struju i akumulatora tako brzo, sto mi se desavalo nekoliko puta. U svakom slucaju, led osvetljenje prtljaznika je funkcionalno. Na tablicma sam ostavio jer se fino uklopilo sa led rikverc svetlom i doprinosi vecom upadljivoscu na putu sto svakako utice na sigurnost. Eto... Ako nabavim releje za migavce i stopaljke, javicu kako radi. :)

Link to post
Share on other sites

Kakve releje za zmigavce i stopaljke :) ?

Pa, barem na E34 led sijalice u migavcima, stopovima i pozicijama nece da rade bez dodatnog releja koji mora da se instalira u kutiju sa osiguracima. Relej je potreban zbog manjeg otpora led sijalica. To je ono kad ti crkne jedna sijalica na migacvu pa ti brzo treperi na satu kako i znao da jedna ne radi, e pa tako se ponasa i sa led sijalicama, jer s obzirom da proizvode mali otpor u tom kolu on ga repoznaje kao da ne radi. :) E sad, da li moze i jos neka varjanta da se napravi,m da se veze neki otpornik pre sijalice pa da se na taj nacin premosti, to sad ne znam, trebaloi bi pitati elektricare, ali ja sam probao i, onako, direktno nece da radi. LEd sijalice mi rade samo u maglenkama i rikverc svetlu, ali mi dosta slabo deluju u maglenkama, pa sam ostavio u rikverc svetlima samo. Preporucio bih svima da ako vec kupuju led lampice da onda uzmu sijalice u boji za svaku grpu voziola, postici ce bolji efekat. Dakle, za migavce-amber (zuto), pozicije i stop - red (crveno),a rikverc - belo. Moja preporuka je da koriste one led isjalice sa projektorom (cree) koje daju mnogo jace svetlo, mada su i znatno skuplje. Ako neko ima jos neka iskustva neka ih podeli sa svima. :prankster2:

Link to post
Share on other sites

Probaj na mesto zmigavca ili stopa da staviš običnu sijalicu od 5W.

Tako sam ja resio unutrasnje LED osvetljenje kod mene. Ubacio sam jednu sijalicu od 5W ispod neba da se ne vidi.

Link to post
Share on other sites

Izgleda da ce jedino odgovarati CANBUS led sijalice... One u sebi navodno imaju rezistor (otpornik) i ne prave problem, ali su i visestruko skuplje. Mislio sam da auto '90 godiste nece praviti problem oko zamene sijalica, ali ocigledno je konstruktor mislio na sve. :)

Link to post
Share on other sites