cokanovic

Members
 • Content Count

  348
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About cokanovic

 • Rank
  bmw ucenik

Contact Methods

 • Website URL
  facebook.com/bmwklubsabac

Profile Information

 • Ime i prezime
  Čokanović
 • Lokacija
  Šabac
 • Automobil
  E34 520i M50

Recent Profile Visitors

2426 profile views
 1. Connect casually with like-minded individuals on the ultimate dating platform. Allow yourself the forbidden, one night only Live Women Super casual Dating
 2. Suave gays mans in your city Peachy gays
 3. Make dating stress-free and enjoyable with the best casual dating experience. Free relationships, easy and simple. Live Women Finest casual Dating
 4. Drustvo, evo jedan update. Prosli put sam stavio BRISK svecice sa jednim krakom, za plin, odradiel su 30.000 km, dobro izgedlale, auto lepo vukao, nije bilo problema ni na plinu ni na benzinu (sem nekad zbog loseg plina o cemu sam pisao gore), medjutim pre 9.000 km sam uzeo novih 6 kom, isto Brisk, direktno od predstavnika (Makedo gas, BG). Imao sam cesto trzanje, pretpaljenje, auto se cesto mucio, nekad cak radio i na 4 ili 5 klipova... Izvadimo da proverimo stanje svecica, cak tri su bile skoro odvrnute, na dve se povecao zazor, a na dve progorelo ono telo od keramike, onako prilicno pozutel
 5. Ulje u menjacu je pozeljno menajti nakon 5-6 god ili 60-80.000 km. Mali trosak a ne moze da skodi, smanjice se vibracije, buka i svakako produziti radni vek. Ja sam na mom zamenio i osetila se razlika kod saltanja, malo manje buke kada je auto pod klimom i nsto manje vibracija. Planiram opet da ga zamenim nakon 60.000 km i to je to. Isto to i za diff i servo ulje, to su neki intervali. Renomirana ulja, ispravna gradacija i mirna glava i lepa voznja.
 6. Ma nema leka. Na mom autu se redovno šibaju mačke, nekoliko puta su uništile i haubu i gepek vrata, ali bukvalno! U toj meri da ni smirglanje laka nije pomoglo. To traje do dan danas, narocito zimi kada naskaču na toplu haubu u zimskim danima da se ogreju.
 7. Pa onda mu otprilike to sa potrosenim gorivom dodje na isto. Tj. potrosnja jednako broj radnih sati. Vrv on ima u sebi neki algoritam kako izracunava, ali ko vise vozi u gradksim uslovima (stani-kreni) i sl, trebalo bi da smanji ibterval zamene za 30%. Takodje, kome je motor opterecen stilom voznje ili cesto vuce teret, prikolicu i sl, takodje da smanji za 30% od propisanog intervala. U svakom slucaju, sve preko 10-12.000 km za PS i 15-18.000 za Sint je za mene previse s obzirom na kvalitet ulja i goriva kod nas.
 8. Msm da je kod svih vozila, pocev od 90ih god podeseno na odredjeni broj radnih sati a ne km, jer neko danas u BG u guzvi predje 50 km, a automobil mu radi 3h. Ja za 3 sata obicno predjem 250 km. Relativno je. Pravilo i jeste da se ulje menja nakon odredjenog broja radnih sati, a ne km, jer ne vozi svako u istom rezimu saobracaja, pod istim opterecenjem... U svakom slucaju, s obz na kvalitet ulja kod nas, gorivo i jos neke faktore, ja nikad ne bih duze od 10 ili 15000 km, zavisno da li je PS ili sinteticko ulje.
 9. Nema veze to sa gustinom...Naprotiv. Obicno ce prelazak sa mineralnog na PS ili full sint smanjiti ili cak spreciti lupanje. 5w50 gradacija je sjajan izbor za sve cetvrtake starije konstrukcije, narocito za one motore kod kojih se cuju hidropodizaci.
 10. Slazem se sa Elvirom, upravo tako, s tim sto je 5w50 znacajno skuplje ulje od 10w40 i prilicno teze ga je naci, tako da je pitanje ekonomske isplativosti ukoliko se vozi umereno, ali svakako da je 5w50 bolje.
 11. Elf je pretezno namenjen RN motorima zbog posebnih specifikacija koje Reno motori traze (nivo fosfora, sumpora, bazni broj, viskoznost itd...), ali ako ispunjava trazeni standard za taj dizel motor iz e46, sto da ne. Sipaj i vozi. Inace, ako je u pitanju ELF 5w40 serija evolution 900, onda to ulje sipunjava LL98 standard za BMW i namenjeno je automobilima bez DPF filtera!
 12. Jedno je preporuka proizvodjaca ulja,a drugo odobrenje koje izdaje BMW za dato ulje. I Nisotec preporucuje svoje ulje za neki model,a li na pakovanjima nema BMW odobrenja (LL-01, LL-04). To su razlicite stvari.
 13. Ma ista su to ulja, samo su npr do nekog datuma placali odobrenja, a nakon toga ne, pa ne smeju vise d stave na ambalazu oznaku LLo4. Nema tu nista cudno. SIpaj slobodno (ako je original), prati stanje, a sl put biraj neko sa oznacenim LL odobrenjem.
 14. To ulje nema spec LL-04 jer za to treba da se da lova. IMAs na netu spisak ulja koje je BMW odobrio. Svi ti approval-i se debelo placaju. To sto ga neko ulje nema oznaceno ne znaci da ne ispunjava standarde, ali sigurno znaci da nije htelo da plati approval ili sto je gora solucija, nije ispunilo standard zadat od strane BMW inzenjera. Ja bih ipakj sipao ulje koje ima oznacen LL -04 standard, narocito jer je na trzistu mnogo fals Castrola a i raznih pakovanja proizvcedenih ko zan gde. Zasto Castrol ne napise gde je proizvedena ta kantica? LL-04 standard imas i u gomili drugih jednako dobrih b