Saveti za kupovinu E36


Recommended Posts

CItao sam po internetu za M50 i M52 motore, kazu da su M52 motori od 94 do 98 godine radjeni sa nikasil blokovima koji propadaju od benzina bogatog sumporom, a nas benzin ga ima mnogo. Ispada da su sigurniji oni sa M50 motorima, odnosno proizvedeni od 92 do sredine 94. Ima li iskustava?

Pozdrav

Pa lepo si procitao, ne trebaju ti licna iskustva

Link to post
Share on other sites
Pgledaj E36 323i, malo su redji kod nas, ali vozio sam takvog i veoma sam bio zadovoljan, u odnosu na 320 i 325.

Skupa je registracija, da nije ovog glupog zakona o luksuzu, uzeo bih i 323i, a i nemam potrebe za tako velikim motorom, jer mi se voznja bazira na grad i to kratke deonice 2-3km. Tako da bih ipak uzeo 320i, a poceo sam i da razmisljam o 318is.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites
Pa lepo si procitao, ne trebaju ti licna iskustva

Mislio sam na iskustva onih koji voze E36 sa M52 motorom, imaju li problema sa kompresijom itd.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites
Mislio sam na iskustva onih koji voze E36 sa M52 motorom, imaju li problema sa kompresijom itd.

Pozdrav

Nemaju svi motori problema sa kompresijom zbog nikasila, ali problema sa kompresijom mogu imati svi motori. Dakle loša kompresija ne mora automatski da znači i problem sa pohabanom košuljicom cilindra, što važi i za M52 motore sa nikasilom.

Nikasil je zbog povećane koncentracije sumpora u gorivu u nekim zemljama propadao jako brzo, ima primeraka novih automobila kojima je blok morao na zamenu nakon samo 20-ak prevezenih hiljada km. Auto naravno još uvek pod garancijom. BMW je počeo sa zamenom bloka u garanciji krajem '90-ih godina, a od 1998. godine prešli su na alusil za izradu košuljica.

Dakle, treba imati na umu da su blokovi sa nikasilom bili vrlo osetljivi na neodgovarajuće gorivo i u tom slučaju propadali još dok su automobili koji su ih umali još uvek bili pod garancijom, tako da je ogromna većina blokova zamenjena u tom periodu, jer su se vlasnici naravno uplašili posledica nakon što se vest o nikasilu pročula. BMW je to radio besplatno za automobile u garanciji. Medjutim, mnogi automobili koji su takodje imali košuljice od nikasila a prodati i voženi na tržištima gde je gorivo bilo malo kvalitetnije tj. sa umerenijim procentom sumpora nisu imali problema u garantnom roku, ali su svakako vremenom košuljice bile degradirane zbog više sumpora od onog koji po standardima trebalo da sadrži benzin tih godina. Greška je dakle bila u samoj pretpostavci da će svako tržište da se pridržava standarda u pogledu kvaliteta i sastava goriva, što nažalost nije bio slučaj, a nije ni dan-danas. Dakle, sumpor je svakako dovodio do habanja košuljica i zidova cilindara, samo što je to na tržištima gde je gorivo bilo sa primetno visokom koncentracijom sumpora bilo "ekspresno" a na nekim drugim tržištima je taj proces trajao malo duže tako da neki blokovi stradaju tek nakon 100000+ km. Na nekim trećim tržištima medjutim, gde je benzin po kvalitetu i sastavu bio u granicama propisanih standarda u to vreme, blokovi sa nikasilom nisu nikad pokazali nikakve tragove habanja osim normalnih, prouzrokovanih očekivanim radnim stresom i postepenim, neizbežnim zamorom materijala.

Zašto navodim sve ovo? Pa zato što iz svega može da se izvede logičan i prost zaključak kad su u pitanju motori sa košuljicama od nikasila.

Ogromna većina automobila koja je imala motore sa nikasilom je tokom garantnog roka servisirana i kod njih su zamenjeni blokovi, imam negde u literaturi tačan navod BMW-a ali je kod oko 60 % svih automobila sa ovim problemom on ispravljen u garantnom roku i besplatno. Ti automobili, iako po godištu spadaju u grupu "kritičnih" i tako plaše potencijalne kupce, zapravi više nemaju problema sa nikasilom, pa mnogi potencijalni kupci beže od njih bez razloga.

Dalje, mnogi automobili koji su kao što rekoh voženi u zemljama gde je gorivo bilo kvalitetnije su probleme ispoljili kasnije, kad su već izašli iz garantnog roka, ali su tad već bili kod drugog ili trećeg vlasnika. Naravno, BMW više nije radio zamene bloka besplatno za automobile koji su već izašli iz garantnog roka, pa su ti drugi ili treći vlasnici bili primorani da to odrade o svom trošku. U tom smislu su jednostavno i češće menjali ceo motor (najčešće polovnim), što je bilo prostije i jeftinije, a i kod njih motor je samo joše jedan potrošni deo kao pumpa za vodu tako da nisu morali da menjaju saobraćajne ili idu na nekakve homologacije ili vanredne tehničke preglede.

Sve u svemu, ogromna većina BMW-ovih automobila koja je iz kriznog perioda su već "izlečena" na jedan od pomenuta dva načina, tako da se pri kupovini ljudi njih plaše bez razloga. :) Naravno, opreza nikad dovoljno, i treba biti oprezan tim pre što se radi o ozbiljnom problemu čija je popravka papreno skupa. Sa druge strane, kao što rekoh radi se o ogromnoj većini, znači ne o svim automobilima, što znači da tamo napolju još uvek ima automobila sa košuljicama od nikasila koje nisu zamenjene pa one mogu svakog dana da ispuste dušu i to možda baš u rukama novog vlasnika :)

Moja poruka tebi je dakle, da se ipak malo manje plašiš tog nikasila a zbog svega ovde napisanog, ali da svakako budeš oprezan. U tom smislu, potrebno je znati na šta obratiti pažnju, jer motor koji je počeo da pokazuje znake habanja košuljica od nikasila se vrlo lako "čita" na osnovu par stvari koje ga odaju. Kao prvo, ti motori imaju vidno nepravilan i oscilirajući rad u leru, a oni teški slučajevi znaju da obore obrtaje do nivoa da se ceo auto zatrese, pa ih podignu do 1000 obrtaja, pa opet natrag, i tako dalje. Sem toga, zbog gubitka kompresije ti motori imaju vrlo otežano paljenje, i ovo se naročito ispoljava pri niskim temperaturama i hladnom startu. Ovo je najlakše ustanoviti pri niskim spoljašnjim temperaturama i sa totalno hladnim motorom. Dakle ako motor teško startuje i duže vergla pri startu, to je pokazatelj pohabanosti košuljica. Ova dva simptoma već u startu odaju da motor ima problema sa pohabanim košuljicama cilindra, i otprilike dalje dijagnoze nisu ni potrebne. Ipak, ako neko hoće definitivno da se uveri, može da izveze auto na probnu vožnju, i primetiće i znake slabosti motora, motor vrlo teško povlači naročito iz nižih obrtaja i ima 30 i više % manje snage nego što treba da ima. Ono što ne može da se primeti na probnoj vožnji, a to je potrošnja ulja, a upravo je visoka potrošnja ulja još jedan pokazatelj da je nikasil stradao i da motor postepeno sagoreva ulje iz kartera. Medjutim, malo plavičastog dima takodje može da se primeti u izduvu čak i tokom probne vožnje, mada kod manje oštećenih blokova ovo je još uvek teško uočiti. Još jedan, vrlo praktičan način na koji se može utvrditi da li postoji problem sa nikasilom na konkretnom automobilu, sam našao na internetu i u tom smislu ne znam koliko je efikasan i pouzdan, pa se ogradjujem ali ipak prenosim o čemu se radi. Dakle, otvorite jedna od prednjih vrata širom, do samog kraja i startujete motor. Izadjete iz auta i stanete oko jednog metra iza otvorenih vrata i gledate u sam vrh vrata, tj. gornji okvir - ako se on pomera značajno i oscilira, to je znak da motor ima problem sa kompresijom, jer jedino takvi motori stvaraju oscilacije koje će se moći "registrovati" sa otvorenim vratima automobila :P Kažem, ovo samo prenosim ali može da ima smisla, jer naravno motori kod BMW-a, a naročito šestaci o kojima ovde govorimo, imaju vrlo izbalansiran i kultivisan rad, savršeno su mirni u leru i u tom slučaju naravno da vrata ne smeju da se tresu kao u opisanim okolnostima. Tako da, ovaj praktičan test može itekako biti i tačan, koliko god čudno izgledalo. Isto je i sa onim Kosmodiskom, izgleda šašavo ali one tamo ledja više ne bole :D

Nadam se da su strahovi malo rasterani i da su stvari sad malo jasnije. Inače moja preporuka je da svakako tražiš neki 320i umesto 318is. Nije u pitanju samo malo više snage, već primetno više obrtnog momenta, znatno elastičniji motor koji se ne mora konstantno dovoditi do zone visokog stresa da bi auto išao kako treba, opuštenija vožnja, prijatnija višečasovna krstarenja, kao i činjenica da je taj četverac izložen stalnom maltretiranju, visokim obrtajima i povećanom stresu, što znači da će kraće i da traje od šestaka koji je daleko rasterećeniji motor i koji radi sa primetno većim rezervama snage, što mu jednom rečju garantuje primetno duži život od motora sa 4 cilindra.

Pozz :P

Link to post
Share on other sites

M 54 hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru kao i savetima. Krenucu u potragu, pa ako naletim na nesto sto mi se svidja i ima pristojnu cenu, javicu se.

Pozdrav

Link to post
Share on other sites