Recommended Posts

Vrlo interesantna je istorija nesudjenog M8 modela... Ako nekoga interesuje evo malo detaljnije:

M8 nikad nije stigao do proizvodnih traka ali ne zbog skupe proizvodnje, jer je proizvodnja jednog takvog automobila očekivano bila skupa i on bi u prodaji isto tako bio skup kao i svi superautomobili poput Ferrarija, Lamborghinija i ostalih sportskih kupea kojima je M8 trebalo da bude konkurencija. Problem je vremenski period o kojem govorimo, u to vreme je zalivski rat (Pustinjska oluja) bio u jeku, tržište trgovine naftnim derivatima je bilo pogodjeno i cene sirove nafte i naftnih derivata su bile u porastu. Zbog svega toga, BMW je shvatio da proizvodnjom ovakvog jednog automobila neće profitirati jer je u uslovima krize teško prodati nekome auto sa V12 motorom koji troši 25 litara po gradu. To može uvek da uradi Ferrari ili Porsche, ali za "došljaka" u tu kategoriju, to bi bilo vrlo teško u datim okolnostima. BMW je jednom osetio kako to izgleda napraviti dobar auto u pogrešno vreme, jer im je isto tako naftna kriza sedamdesetih godina prošlog veka "uništila" projekat 2002 turbo i uopšte početak rada BMW na razvoju turbo motora, jer su to bili veliki potrošači i najgore što je moglo da se desi pojavljivanju takvih modela na tržištu je nestabilno tržište i porast cena naftnih derivata. Posle toga BMW se nije igrao turbom skoro 20 godina, odnosno skoro 30 kad su benzinski motori u pitanju. Dakle, poučeni tim iskustvom iz prošlosti, u BMW-u su jednostavno "povukli ručnu" na projekat M8 i tako uštedeli sebi mnogo novca...

Inače, serija 8 je bila radikalna po mnogo čemu: konačan oblik je formiran upotrebom kompjuterskog softvera, testiran je u vazdušnom tunelu, auto je imao revolucionaran sistem “fly-by-wire” odnosno elektronski kontrolisan usis vazduha, multilink zadnju osovinu, a osmica je bio i prvi serijski automobil na svetu koji je imao i verziju sa V12 motorom uparenim sa manuelnim menjačem sa 6 brzina. Motorsport odeljenje je imalo u planu da za model M8 kao osnovu motora preuzme blok serije M70, čiji bi svaki od 12 cilindara imao po 4 ventila i očekivanu izlaznu snagu od 550 KS. Konačna brzina svojevrsnog super-automobila je trebala da bude daleko iznad 300 km/h, a cena oko 100000 USD. Medjutim, kao što rekoh situacija je bila takva i BMW je odustao od svega.

Interesantno je medjutim, a čini mi se malo ili nedovoljno poznato, da je Motorsport ipak donekle "umešao" prste u seriju 8 ^_^ Naime, umesto predstavljanja modela M8 odeljenje BMW Motorsport će se ipak “potpisati” na najjaču verziju serije 8 koja je bila proizvodjena - 850CSi. Koristeći osnovu motora M70 iz modela 850i, u “Motorsportu” su proizveli motor S70B56 zapremine 5,7 litara i snage 380 KS. Osim motora, razlike u odnosu na 850i bili su izmenjeno, dodatno ukrućeno vešanje, izmene na branicima za poboljšanje aerodinamike, kao i četiri izduvne cevi od nerdjajućeg čelika za razliku od kvadratnog preseka cevi kod modela 850i. “Motorsport” je ovaj model pravio sve do 1996. godine. Mada bez karakterističnih “M” obeležja, ove će modele kao delo tog odeljenja nedvosmisleno identifikovati početno slovo S u oznaci motora kao i prefiks WBS umesto WBA u VIN oznaci, što je nedvosmisleno značilo da su prošli kroz “tretman” u “Motorsport”odeljenju.

Eto, malo informacija čisto da se nadovežem na Nihadov post. Nažalost, BMW nije imao sreće više puta u svojoj istoriji. Njegov turbo program je sticajem okolnosti zamro i pre nego što je otpočet, a BMW je zbog velikog ulaganja u istraživanje te nove i nepoznate tehnologije uložio veliki novac pa ga je naftna kriza '70-ih dovela vrlo blizu bankrota jer ogromna ulaganja se nisu ni najmanje isplatila i BMW je bio na rubu opstanka. Od tada je BMW daleko pažljiviji kako, koliko i gde ulaže i ne eksperimentišu previše. Zato je BMW medju poslednjima počeo da radi benzinske motore u novijoj istoriji, i to samo što sad moderne tehnologije omogućavaju uštedu goriva primenom turba u motorima manjih zapremina uz očuvanje sličnih performansi u poredjenju sa atmosferskim motorima veće radne zapremine. Inače, kad je BMW pravio turbo motore pre 30 godina, mnogi proizvodjači nisu ni znali šta je to turbo :)

Pa onda devedesete, opet naftna kriza, zalivski rat, sve se to isprečilo na putu modelu M8... Da je taj model stigao do proizvodnje, pitanje je gde bi BMW danas bio na tržištu, i kakve bi sve automobile proizvodio pored ovog "standardnog" putničkog programa? Ne kažem da im ni ovako ne ide loše, čak šta više :) Ali čisto hipotetički, da se sve to nije desilo, ko zna šta bi još sve danas BMW pravio. Ali eto, nije imao malo sportske sreće, ali zato što je više puta padao i ustajao još jači, a ukoliko se i dalje nastavi sa odličnim menadžmentom kao u poslednjih 15-ak godina onda nimalo ne sumnjam u još bolju budućnost BMW-a i ne sumnjam da ćemo u bliskoj budućnosti videti neki super-automobil sa plavo-belim ablemom kakav je M8 i trebao da bude. :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Pa nije baš bio rafinisan kao moderni turbaci, to je jasno. Efekat turba se osećao tek oko 4500 obrtaja, komfor auta kod turbaka je bio kompromitovan dodatno a 2002-ka ionako nije bila baš udoban auto, bilo je problema sa pregrevanjem kabine zbog ogromne emisije toplote sa turbo-punjača a i upravljanje je bilo otežano pri manjim brzinama. Ovaj auto u svoje vreme je definitivno tražio "mušku ruku" i nije bio za svakoga. Nešta poput današnje Pagani Zonde ili Koeniggsega CCX :D Medjutim ništa od toga mu nije zasmetalo i nisu to stvari koje su mu se isprečile na putu uspeha.

BMW 2002 turbo je predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu 1973. godine. Nažalost, uprvo te godine su zemlje OPEK-a uvele embargo na izvoz nafte i derivata kao reakciju na rat Izraela protiv Sirije i Egipta, odnosno na odluku SAD i nekih evropskih država da podrže Izrael u tom ratu i snabdevaju ih oružjem. Naftni embargo je doveo do nestašice sirove nafte i došlo je do velike naftne krize a cena nafte je vrtoglavo skakala svakog dana. Imaš o tome ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis

Dakle, u ovakvom haosu i krizi, ceni goriva koja je vrtoglavo rasla svakodnevno, najmanje što je tržištu trebalo je auto koji troši oko 14-15 litara u opuštenoj varijanti a kad se zgazi vrlo lako i svih 25 :) i ova situacija je imala vrlo negativnog efekta na sve takve automobile. Nesreća BMW-a je da je svoj model 2002 turbo tek bio predstavio te godine i bukvalno nije bilo goreg momenta da se ova kriza desi po BMW jer su uložili ogroman novac i od toga nisu dobili ništa. BMW 2002 turbo je pravljen vrlo kratko vreme, potražnja je zbog svega navedenog bila niska, a ako se tome doda podatak da je za svoju klasu zbog visoke tehnologije i vrhunskih performansi za svoje vreme 2002 turbo bio vrlo skup automobil, ne čudi činjenica da je ovaj auto, od kojeg je BMW očekivao mnogo u finansijskom smislu, napravljen u samo 1672 primerka pre nego što je proizvodnja istog obustavljena. BMW je imao OGROMNE gubitke nakon avanture sa modelom 2002 turbo i trebalo im je bukvalno decenija da se finansijski konsoliduju zbog štete pretrpljene na ogromnoj promašenoj investiciji. Zato BMW-u nije palo na pamet da napravi sledeći benzinski turbo motor još sledećih skoro 40 godina :lol: O modelu 2002 turbo imaš na sledećem linku, obrati pažnju na poslednje tri rečenice:

http://www.uniquecarsandparts.com.au/car_i..._2002_turbo.htm

Pozz

Link to post
Share on other sites