Potrebna pomoc,saveti


Recommended Posts

Dakle ovako. Ja sam do skoro bio Opelas,vozio sam corsicu,prodao je,i odlucio da posle godinu i po cekanja uzmem nesto ozbiljnije,taman dok su se skupile malo pare.

E sad,odlucio sam da bih najradije uzimao E36,mada imam jos par opcija,ali je E36 zasigurno najlepsi od njih. S obzirom koliko se dugo bavim opelom,o BMW-u gotovo da nista i ne znam. Trazio sam sve moguce teme kod vas na forumu,i generalno nije mi mnogo pomoglo u odluci sta da radim. Voleo bih da uzmem E36,e sad jedini problem je sto ne znam kakav je to stvarno auto,koliko dobra,koliko zahvalan za odrzavanje,koliko je tesko naci dobrog i slicno. Spreman sam da izdvojim do 3500eur i ni dinara vise(jer nemam vise),i planiram kupovinu u septembru. Uzimao bih 1.6 1.8 1.8IS ili 2.0. Jako tesko da bih isao na nesto preko toga,ipak je tu registracija,a i verujem da je odrzavanje skuplje. Inace se jako trudim dami kola budu u dobrom stanju i redovno odrzavana. Koji su vasi saveti? Na sta da obratim paznju? Koliko je skup za odrzavanje(interesuju me delovi normalnog kvaliteta,ne turski/indijski i slicno)? Da li je dobar kao i ostali bmw modeli iz tog vremena i slicno? ;) Isto me zanima koliko stvari mogu sam da radim,da ne moram da posecujem servis za svaku glupost i slicno. Koliko je zahvalan za svaki dan voznju? Svaka pomoc mi je dobrodosla,jer slusam razne price i svi me nagovaraju da odustanem od kupovine E36. :prankster2:

Inace planiram plin samo ako uzmem 2.0 ,na manju kubikazu ga ne bih stavljao jer mislim da nije preko potrebno,a i ne volim ga generalno.

Unapred hvala. :dance3: POzdrav.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Samo zbog performansi ako si zahtevan. Ja ga imam i motor kao motor je ekstra, ne zaustavljam se :prankster2: ali ako hoces malo neki driftic i potezanje da padne i slicno onda mora jace

Link to post
Share on other sites
Samo zbog performansi ako si zahtevan. Ja ga imam i motor kao motor je ekstra, ne zaustavljam se :dance3: ali ako hoces malo neki driftic i potezanje da padne i slicno onda mora jace

A dobro,to onda i nije neki problem,makar meni. Ja sam vise styler,hehe. :prankster2:

Hvala na odgovoru. ;)

I interesuje me kakvi su limarijski? Koji delovi najvise trule? Posto mi se cini da nisu na vidljivim mestima.

Link to post
Share on other sites

E36 da truli ispod tepiha teško, osim ako je uvezen iz Belgije gde je stradao u poplavi... :prankster2:

Ovo gore sam napisao iz iskustva jednog poznanika, dakle živa istina, uvoze se automobili koji su preko grane otpisani kao "totalka" usled potpunog potapanja u nekoj poplavi i bujici kojih, kao što vidimo ovih proteklih par godina, ima sve češće. Auto doduše nije bio BMW ali je bio nepune 4 godine star, a kad se zagreblo ispod površine, trulex posvuda :ph34r: To je naše tržište polovnjaka... :ph34r:

Dosta sam napisao na temi koja je linkovana, ali pošto si pred kupovinom a nemaš iskustva sa E36, evo da dodam još malo...

Motor u 316i je isti kao i onaj u 318i, isto i troše, samo što je razlika u performansama ogromna. Iako nisi trkač nego kako kažeš "styler", 15 ili 20 KS manje ili više na ovakvom autu se itekako oseća. Da ti preporučujem trkanje i potezanje, preporučio bih ti 328i ili M3 :) Ne moraš da se trkaš, ali je dobro da u rezervi uvek imaš tih 20-ak KS, jer će ti trebati pri svakom preticanju kamiona i autobusa po magistralnim putevima. Za lagano krstarenje autoputem i gradsku vožnju, 1,6 je sasvim dovoljan. Ali prvi put kad izadješ iz grada, zažalićeš... Uostalom, ako je ista potrošnja, registracija, troškovi održavanja, ne vidim poentu da se uzima 316i ako već postoje alternative u vidu 318i? Druga stvar, upravo iz razloga što ima više snage, 1,8 se manje gazi i maltretira, za razliku od 1,6 koji se konstantno mora vrteti na 6000 rpm na svakom ozbiljnijem preticanju ili potezanju, a toliki stres poprilično skraćuje radni vek motoru. Dakle nije samo pitanje snage, nego i činjenica da su motori u 316i sa istom kilometražom mnogo više "istraumirani" od onih u 318i, a to naročito ima značaja kad se kupuje auto star 15-ak godina, sa nekom ozbiljnijom kilometražom. Dakle, ne razmišljaj tako usko, sagledaj širu sliku. Ovo što ti pišem je iz dobrih namera.

Limarija ne bi trebalo (smelo!) da ima problema, osim kod primeraka koji su čukani i loše odradjivani. Rubovi se češće "javljaju" samo kod modela iz prve dve godine proizvodnje, kasniji modeli imaju daleko manje problema ove vrste. Proveri trapove, naravno motor i elektriku, da li svi prekidači i podizači rade i sl. Ako ima klimu proveri da li radi kako treba, popravka kompresora je skup sport. Pogledaj ispod auta (dizalica, kanal), dihtung "zvona" i glave zna dosta da brljavi sa visokom kilometražom, nije preterano skupa zamena ali ima dosta posla. Prikači ga na dijagnostiku (mislim auto :ph34r:) da eventualno nema nekih problema sa elektronikom, senzori znaju da zezaju, naročito onaj sa airbag-om i abs-om. U principu najbolje je da je auto u što originalnijem izdanju, da nije spuštan i slično, jer to se uglavnom završi poremećenom geometrijom trapova. Isto važi za čipove, pečurke i ostali "low cost" tuning koji ništa ne košta a donese 20-30 KS ;)

Što se troškova održavanja tiče, mali servis sa kvalitetnim i originalnim delovima ti je oko 120-130 evra za 4 cilindra, oko 150-160 evra za 6 cilindara. Delovi za redovno održavanje i eventualno poneki vanredan kvar nisu preterano skupi, obzirom na klasu i segment. Dosta su pouzdani, ali je problem naći dobro održavan i redovno servisiran primerak, što je lako reći. Ako naidješ na takav, imaćeš malo problema i puno zadovoljstva sa autom.

Po meni, 318i sa M43 motorom je najbolji kompromis. Pouzdan motor, može dosta da predje ako se redovno održava, nije komplikovan za održavanje, nema toliko elektronike, troši oko 8 umerene vožnje u proseku (pola/pola), taman dovoljno snage za poneko naglo preticanje ili donji minimum da se auto BMW-ovog renomea komotno vozi sa 4 putnika i sa punim gepekom. Dakle ništa sport, samo vožnja dostojna plavo-belog propelera :ph34r:

Još bolja opcija je šestak 320i, ali tu računaj na 20 % veću potrošnju, kao i 40-50 % veće troškove održavanja. Druga stvar, ti motori su bili iz "ozloglašene" nikasil serije, tako da postoji potencijalna opasnost da natrčiš na primerak koji još uvek ima originalan blok (o nikasilu pisano dosta, pretraži). Osim toga, ti motori mogu imati problema sa Vanos sistemom varijabilnog razvoda ventila, što opet može dosta da košta... Osim toga, ako kažeš da nisi trkač nego "styler", pitanje je da li ti uopšte treba 150 KS jer taj auto jednostavno traži da se gazi a pošto nema elektronike koja kontroliše tu popriličnu snagu zna lako da pobegne neiskusnoj ruci. Nemoj me pogrešno shvatiti, ali nije problem što prelaziš iz Corse u BMW, problem je ako predješ iz 50 KS na prednjoj u 150 KS na zadnjoj osovini ;) Ako ti veći troškovi održavanja nisu problem, onda svakako 320i ispred 318i, ovo drugo možeš manje-više da zanemariš. Opet ponavljam, pišem iz dobrih namera.

Inače nisam upućen koliko se kreću E36-ice trenutno, i ne znam koje godište možeš da "gadjaš" sa 3,5 soma, ali ja ti svakako preporučujem da gledaš primerak posle 1996. godine. Te godine su naime odradjena mnoga unapredjenja, ispravljeni neki nedostaci i poboljšan kvalitet završne obrade, dakle auto je preležao dečije bolesti i od 1996. godine ovo je daleko kompletniji automobil, sa manje sitnih problema koji su mučili vlasnike primeraka iz prvih godina ugradnje. Osim toga, podignut je i nivo osnovne i dodatne opreme, bezbednost takodje poboljšana itd itd Jednom rečju, auto je sazreo i kao takav je za preporuku pre nego oni napravljeni do 1996. godine. I naravno, imperativ je pronaći model u čiju se redovnu istoriju održavanja i servisiranja možeš uveriti (proveriti), jer samo dobro odžavan BMW je vredan para. Ako uspeš da pronadješ takav i da se uklopi u budžet, verujem da ćeš imati odličnog vozačkog iskustva i da ćeš ostati veran BMW-u baš kao i mnogi drugi koji su jednom probali i zauvek se otrovali ovim autom :D

E da, dobrodošao u BMW Welt! :dance3:

Link to post
Share on other sites

Slozio bih se da je 318i dobar izbor ali... Ipak trosi malo vise od (mada nije neka razlika) 1.6 i razlika nije 20 nego 10 ili 13Ks :dance3: Naravno da treba gledati 1.8 ali ipak bih isao na to da ceo auto bude dobar. 318is su retki u limuzinama, a ja bih gledao i 320. Za te pare ne moze posle 1996. a da vredi cemu. I za cenu servisa si preterao. Cena je manja :prankster2:

Link to post
Share on other sites

@M54 Svaka cast,skidam kapu i neizmerno sam zahvalan na toliko opsirnoj nalaizi. Hvala jos jednom.

Milsim da cu na kraju ipak traziti 318i,nepotrebno mi je da se dajem u trosak sto se tice sestocilindrasa.

Prosle nedelje sam u Kosutnjaku gledao jedan prelep 318i 92-o godiste(vozi ga stariji gospodin vec 8 godina,a prvi vlasnik mu je tetka),prodaje ga jer je kuipo E46 karavn.

Jako je lepo izgledao i imao je pravih 152000 km. Odusevio sma se autom,i time kako ga covek pazi,jer sam ga gledao vec godinama. 3000 je trazio za njega i ja nisam mogao da pozajmim koliko mi hvali da ga uzmem. Verujem da se tako dobra prilika nece ponoviti,i nikako ne mogu da ga prezalim. Videcu,idem polako,sad za sad,gledam da prikupim sve vise informacija da se posle ne opecem.

Inace sto kazes za prelazak sa Corsice,jbga,vozio sam 1.2 OHV,ili ti 45KS godinama,i verujem da ce i 316i posle toga da mi bude zver,hehehe,a tek 318i. Ipak je to BMW koji obozavam od kako sam bio mali.... :prankster2:

Link to post
Share on other sites

@ gruja: Kao što sam napisao, cena održavanja kvalitetnim i originalnim delovima, ja sam plaćao mali servis na E36 oko 120 evra do pre 3 godine, ali sam sipao originalno motorno ulje od (tadašnjih) 9 evra po litru, originalni filteri i ostale "potrošne" tečnosti iz BMW OEM ugradnje, plus ruke normalnom serviseru koji mi je auto održavao 4 godine (majstore inače nikad ne menjam, tako da su uvek upoznati u kompletnu istoriju i "zdravstveni karton" mog auta). Tako da, mogao je verovatno i tad servis da se odradi i za 70-80 evra ali...

Opet kažem, pričam iz svoje perspektive i samo iznosim svoje mišljenje, a svako ima pravo na svoje. Neka čovek sve pročita pa zaključi sam za sebe.

I u pravu si za 318is u limuzinskom izdanju, nažalost ima ih vrlo malo. To je verovatno najbolja opcija, maltene snaga šestaka a ekonomija četverca, i to sve u sedan izvedbi :prankster2: Medjutim, njih ima jako malo, naročito po unutrašnjosti. Ja sam zapravo video jedan-jedini 318is i to pre neke 4 godine, u podzemnom parkingu u Mercatoru, Maurizius blau sa double spoke petokrakim felnama, kožom, digitalnom klimom, u xtra stanju... Hteo sam bukvalno da sačekam čoveka i da ga pitam da li prodaje auto ali neko ko je bio samnom nije mogao da sačeka sa šopingom... :dance3: :ph34r:

@ Cvorke: Još sam ovo... Kad budeš odlučivao da li uzimaš auto, nemoj da žališ neki dinar da ga oteraš kod poverljivog majstora na proveru. To su vrlo pametno uložene pare, veruj mi! I ne veruj nikome na reč, ni čikama ni dekama, nego samo majstoru kojem veruješ od ranije i svojim očima i ušima.

;)

Link to post
Share on other sites

Samo jedan savet bih ti dao:

ako zelis da prodjes jeftinije, a naravno da zelis, onda se ne vezuj za odredjeni motor, vec za celokupno stanje auta.

Em imas siri izbor, em ces u globalu jeftinije da prodjes. Osim ako ne kupis EM:)

Link to post
Share on other sites

Primljeno k znanju. :prankster2:

Sto se tice kvalitetnog majstora,tu sigurno ne zalim pare. I tu cu da se raspitam pa da vidim kome da oteram auto da ga ispregleda pre kupovine,a i kasnije za odrzavanje.

A potenciram originalne delove,tako da sta god da odrzavam,morace malo skuplje da me izadje,ali makar ne brinem ni o cemu.

:dance3: ;)

Link to post
Share on other sites

@M54

U m43 ide 3.9l ulja, sto mu dodje 40e sa tim uljem, jos 40e svi novi filteri, i 10 majstoru, nema tu nikakve filozofije. Da se filteru goriva ne pristupa odozdole i da znam sta cu uljem sam bih radio servis :prankster2:

I poslusaj Hermesa, gledaj sve od 4cyl i uzmi ono najbolje! Jos nesto, ja ne bih uzimao bez klime..

Link to post
Share on other sites

E36 mi je neuporedivo lepsi,a i ipak bih da ostvarim svoj decacki san,sad kad vec mogu,xexe. :prankster2:

Sve u svemu,trazicu nekog od tih 4-cilindrasa pa cemo videti. Necu zaliti pare,a imam nade da cu moci da nadjem nesto povoljnije jer se kola jako tesko prodaju sad,tako da ce i cene biti nize sigurno. :dance3:

E da,kakav je inace sto se tice udobnosti i lezanja na putu? negde sam ovde procitao da je neko rekao da E30 mnogo bolje lezi u odnosu na E36?

I ja planiram 18" da vozim u letnjoj varijanti na njemu,koliko je to preporucljivo da ne zeznem trapove? ;)

Link to post
Share on other sites

@ Gruja:

Pa nema filozofije, ja pričam o održavanju originalnim delovima, ti o nekim "no name" delovima, gde tri filtera za BMW koštaju 40 evra, skoro pa kao za Golf 2 :dance3: Opet ponavljam, ja tako održavam svoje automobile, i zato ljudi kojima naknadno prodam auto postaju moji prijatelji, tako sam stekao 3 prijatelja i to dobra iz tri različita kraja Srbije. Da li ima filtera za 12 evra po komadu, ne znam i to nikad nisam pitao. Nego sam uvek kupovao i dan-danas tako radim, samo ono što je kvalitetno i tako ću raditi dok mogu. Onog dana kad (ako) to više ne budem mogao da ispratim, prodaću BMW i kupiću Golfa :prankster2:

Evo kad baš insistiraš, cene tih filtera danas, ovo je već poznati zvaničan BMW-ov katalog, tako da su cene iz njega više puta dokazane na forumu iz ličnog iskustva ljudi. Na ove cene ako se ne varam ide još i pdv i bilo bi dobro da se javi neko ko je upućen (Nino na primer, pošto čovek ima prodavnicu BMW delova i radi sa ovim programom), ali je i ova cena (bez poreza) dovoljna da se vidi koliko danas koštaju ti filteri za 318i:

- filter vazduha, 19 €: http://bmwfans.info/parts/catalog/13721715881/

- filter ulja, 8,25 €: http://bmwfans.info/parts/catalog/13321720102/

- filter goriva, 31,5 €: http://bmwfans.info/parts/catalog/13321720102/

- filter kabine, 24,20 €: http://bmwfans.info/parts/catalog/64119069895/

Dakle, ako uzmem u obzira da sam filter goriva menjao na svaki drugi mali servis, odnosno da sam u proseku na svaki mali servis za filter goriva plaćao po nekih 15,75 €, onda zbir ovih filtera daje iznos od 67,2 €. I ovo je, ponavljam, cena iz kataloga, bez poreza. A i kad si krenuo da sitničariš, ruke za 6 sati posla nisu baš 10 evra, bar ne tamo gde sam ja održavao auto. Meni neko da da 10 € da zamenim samo onaj mikrofilter gadjao bih ga i novcem i tim filterom. Ali dobro, kao što rekoh, svako ima svoje vidjenje i svoje mišljenje, ja samo kažem kakva su moja iskustva sa E36, i pošto auto nisam došao da prodajem ovde ne vidim kakav bi mi interes bio da iznosim neistine o njemu ali dobro, ljudi veruju u ono što žele da veruju.

@ Cvorke:

Jedna od najvećih (ako ne i najveća) razlika E36-ice u odnosu na prethodnika je upravo u tome što je BMW shvatio kako je kockica lud auto, pa su se pristojno potrudili da novu trojku smire i naprave je daleko stabilnijom na zadnjoj osovini. Zato je za E36 razvijeno multilink vešanje na zadnjoj osovini, takozvana "Z" ili "zed" osovina, koja je umnogome doprinela boljem prenosu snage i boljem ležanju repa auta u poredjenju sa E30, tako da to što si pročitao je samo još jedan biser...

Inače nemoj da brineš preterano za 18-ice, E36 srećom nema aluminijumske viljuške pa je mnogo otporniji na "kvalitetne" domaće puteve. Medjutim to ne znači da je neuništiv, i naravno da se trapovi i kod nega habaju. Zato bi ipak možda trebalo da se "zadovoljiš" 16 ili maksimalno 17-icama, biće auto svakako dovoljno agresivan a i tebi će vožnja biti kudikamo udobnija. Opet, iznosim samo svoje mišljenje.

Link to post
Share on other sites

Filteri su novi iz radnje za Bmw. A ja stvarno ne znam gde ti mislis da odrzavas e36 u Srbiji, da neces u Delti? :dance3: Kakav radni sat, majstor da cenu za posao, za zamenu ulja i filtera ce uzme 1000din. I to odlican majstor koji dobro radi posao :prankster2: Nije to nikakav posao. A filter kabine nemaju svi, ako mislis na filter klime?

Link to post
Share on other sites

Prevideo sam deo sa 6 sati... Kakvih bre 6 sati za mali servis??? A filter klime se ne menja pri svakom servisu... Tako nije ni za nova kola propisano. Ja inace radim servis na 8000km i na svakom zamenim filter goriva.

A za trapove... Sad zavisi koliko zelis da se igras ali imas opciju kugli sa fixnim lezajem koje idu na e36 viljuske (te sam stavio ja) koje duze traju, neki stavljaju viljuske od kocke, a neki od M3 zavisno od mogucnosti :prankster2:

Link to post
Share on other sites

Inače nemoj da brineš preterano za 18-ice, E36 srećom nema aluminijumske viljuške pa je mnogo otporniji na "kvalitetne" domaće puteve. Medjutim to ne znači da je neuništiv, i naravno da se trapovi i kod nega habaju. Zato bi ipak možda trebalo da se "zadovoljiš" 16 ili maksimalno 17-icama, biće auto svakako dovoljno agresivan a i tebi će vožnja biti kudikamo udobnija.

To me je interesovalo. Nista bice onda 17",makar je jeftinije,a opet ce biti dooljno. Al prvo da kupim kola. Sve u svemu,ubedili ste me da vise ne razmisljam uopste,odluceno je,i eto i mene u BMW taboru od septembra onda sa sve slikama u garazi. Hvala na opsirnim odgovorima,dosta ste mi pomogli. :prankster2: :dance3: ;)

Link to post
Share on other sites

M54 mene zanima l m43 316i i 318i posto izgledaju bukvalno isto na pogled jel razlika u racunaru mapi ili u zapremini motroa ,dal bi dobio nesto bolje ako bi stavio komp od 318i na 316i ako je to uopste moguce ?

Link to post
Share on other sites