Novi X3 F25


Recommended Posts

bmw%20x3%2056666.jpg

BMW će novu, drugu generaciju svog SAV modela X3 zvanično promovisati na jesenjem Salonu automobila u Parizu, a njegova prodaja u Evropi startuje 20. novembra. Dok se to ne desi, evo jedne teaser slike.

Još uvek aktuelni X3 je proizveden u oko 600.000 primeraka od predstavljanja 2003. godine, a zbog uvođenja novog najmanjeg člana BMW-ove X porodice, odnosno X1, novi X3 (fabričke oznake F25) je veličinom približen X5-ici.

To znači da je novi X3 duži za 80 mm, 30 mm šriri, 12 mm viši, međuosovinsko rastojanje je produženo za 90 mm, dok je zapremina prtljažnika povećana za 70 litara (sada 550 litara). Ovde i podatak da će novi X3 biti lakši nego do sada, pa je recimo X3 xDrive20d lakši za 25 kg.

U unutrašnjosti su upotrebljeni kvalitetniji materijali u odnosu na prethodnika (u BMW-u priznaju da je to bilo neophodno zbog sve veće konkurencije u segmentu), a treba reći da na zadnjim sedištima ima više mesta za putnike (mesta za noge recimo ima za 20 mm više).

2011 BMW X3 će na početku prodaje biti dostupan samo sa 2.0L dizelašem od 184KS (model X3 xDrive20d) koji ima smanjenu potrošnju za 15% i sa 3.0L šestocilindričnim benzincem od 306KS i 400 Nm obrtnog momenta (u modelu X3 xDrive35i, potrošnja smanjena za 9 odsto).

Naravno, ponuda će kasnije biti proširena, pa će u januaru 2011. kupcima na raspolaganju biti i šestocilindrični benzinac sa 256KS (X3 xDrive28i), na proleće sledi dizelaš sa 6 cilindara i oko 260KS (X3 xDrive30d), a na jesen 2011. i X3 xDrive35d sa dizelašem od 306 konja. Bazni X3 sa novim četvorocilindričnim benzincem sledi krajem 2011. ili početkom 2012. godine. Od menjača će na raspolaganju biti 8-stepeni ZF automatik i šestostepeni manuelni menjač, a u ponudi će biti i head-up displej, adaptivni cruise control i Blind spot Assist.

U pripremi je i X3 ActiveHybrid verzija koja bi trebalo da se pojavi 2012.

Takođe, BMW je odlučio da novi X3 proizvodi u američkom Spartanburgu, a ne kao do sada u austrijskoj kompaniji Magna Steyr.

bmw%20x3%20566.jpg

bmw%20x3%2056.jpg

bmw%20x3%205666.jpg

bmw%20x3%20566666.jpg

auto.blog.rs

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

ja i dalje mislim da je uzasan kao i prethodnik mozda i najveci BMW promasaj. Nemozes ga ni u njemackoj vidit na ulici vise od jednom dnevno..neznam samo kome su prodali tih 600hiljada. stvarno me zabrinjavaju so ovim nekakvim malim autima i SUV umesto da ostanu na svom terenu i bore se sa S klasama, A8, Q7 itd oni sve manje i manje aute prave. Kako ostalima nije kriza? Sve sta je odbro kod njih je nazalost ostalo samo na concept. nemaju ni jedna supercar, ne ucestvuju na F1, nemaju odgovor na XXL SUV vozila, a i sedmica sve vise lici na kopiju S klase. Nadam se da nece prestat pravit i peticu..cccc....

Link to post
Share on other sites

Ala si ga zamračio dok, nigde tračka svetlosti... :angry:

Prvi X3 je "de facto" jedan od lošijih automobila koje je BMW napravio, a dizajnerski totalni promašaj do te mere da više podseća na neki kineski "klon" nego na pravi BMW. Off road sposobnosti su mu očaj, iako je to SAV a ne SUV trebalo bi da može da izadje na kraj bar sa umerenim off road stazama a na brojnim nezavisnim testovima mnogih automobilskih magazina i novinara on to nije bio sposoban da uradi. Kaldrma i malo lošiji seoski putevi su sve što ovaj "terenac" može, ali to može i Fiat Panda 4x4. Očito, X3 je model za pozere i ljude kojima zapravo sasvim odgovara serija 3 ali imaju problem sa viškom ega, pa im je ovo odlično rešenje čisto da bi sedeli tek malo više od drugih :) Dakle, off road auto koji je sposoban samo za "on road", loše dizajniran (da ne kažem ružan), model koji pati od "krize identiteta" u svakom smislu pa i po tome kom segmentu uopšte pripada, i jedan od modela BMW-a sa najbržim padom vrednosti na tržištu, odmah iza nekoliko "M" modela. Sve to stoji, ali...

...je BMW ipak prodao preko 600 000 prve generacije X3 modela, dakle iznenadjujuć podatak ali očigledno da mnogi imaju problem sa egom :) BMW je napravio odličan posao sa tim modelom i dobro profitirao od njega direktno, i indirektno jer je obezbedjen dobar deo tržišnog kolača u, sada već jasno formiranom i konkurentnom SAV segmentu, tako da je drugoj generaciji X3-ojke posao daleko olakšan i samo treba da nastavi putem koji je prethodnik "prokrčio". Ovaj model medjutim izgleda daleko originalnije dizajnerski i mnogo više liči na BMW od prethodnika, a pogledom na "mere" i dimenzije karoserije vidi se da su smanjili prepuste i povećali klirens kod xDrive modela tako da su očigledno želeli da eliminišu nedostatak u pogledu kakvih-takvih off road sposobnosti ovog automobila. Dakle, BMW je samo ispravio nedostatke koje je imao prvi X3, tako da novom modelu predvidjam još bolji plasman i tržišni uspeh jer rekoh da je SAV segment sada već jasno formiran i tu se, kao i svuda, vodi žestoka borba. X3 za konkurente ima modele Mercedes GLK i Audi Q5, ali i VW Tiguan koji će vrebati iz drugog plana. Sve u svemu, ovo je sada poprilično značajan segment i naravno da je u interesu BMW-a da nastavi da se bori za kupce koji kupuju baš ovakve automobile.

Što se krize u auto industriji tiče, naravno da su je svi proživljavali ovih godina i da je i dalje proživljavaju. Medjutim, daleko, ma neuporedivo lakše je Audiju i Mercedesu kao direktnim konkurentima da prožive ovu krizu i da se u medjuvremenu malo više "razmeću" od BMW-a, iz prostog razloga što iza njih stoje gigantske korporacije kao što su VW odnosno Daimler, jer čak i ako VW napravi neki gubitak sa Audijem on to može lako da "nadoknadi" iz sosptvenog programa ili iz prihoda ostalih "ćerki" kompanija, isto kao što Daimler koji zapravo stoji iza brenda Mercedes Benz finansijski stoji Daimler koji ima kompanije koje se ne bave samo proizvodnjom automobila nego i autobusa, kamiona, industrijske mehanizacije, opreme i specijalizovanih vozila za vojske, hitne i spasilačke službe i ostale državne i privatne agencije širom sveta. Iza BMW-a ne stoji niko, i to je jedini potpuno nezavistan i individualan proizvodjač premium kategorije koji i pored te činjenice da nema finansijske i organizacione rezerve i podrške, ipak uspeva da pravi modele koji se prodaju bolje i od Audija i od Mercedesa. To je veliki uspeh, ali za to se treba "zahvaliti" odličnom menadžmentu BMW-a kroz proteklih 15-ak godina. Praktično, od dolaska Helmuta Panke-a na mesto Šefa upravnog odbora BMW-a došlo je do velikog "zaokreta" u poslovnoj politici kompanije, i osnove koje je Panke napravio u BMW-u tada (pre više od 10 godina) tek u poslednje vreme daju rezultate jer ništa tako veliko se ne dešava preko noći. A da se BMW nije ponašao tako i da se i dalje ne ponaša tako, njegov opstanak kao samostalnog brenda bi odavno došao u pitanje a svedoci smo svi koliko su se nekada velikih i moćnih automobilskih proizvodjača "ugasili" ili prešli u ruke većih kompanija, pa čak i videli da na primer jedan Jaguar "padne" u ruke Indijaca. Panke je svojevremeno uvideo i možda predvideo šta će bliska budućnost doneti, pa je napravio velike promene u smislu orjentacije kompanije i načina na koji se troše resursi kako bi se svaki uložen "dinar" vratio kompaniji, jer BMW kao samostalni proizvodjač daleko teže podnosi gubitke na tržištu i zato mnogo manje ima "lufta" za rizike i velike investicije koje nisu previše povezane sa proizvodnim programom i od kojih modeli BMW-a nemaju preveliku direktnu korist.

Upravo iz tog razloga BMW nema superautomobil, iako ta ideja postoji još od početka devedesetih kada je planiran model M8 koji je trebao da ima 550 KS i da bude konkurent Ferrariju i Lamborghiniju, ali se od njega odustalo zbog energetske krize prouzrokovane Zalivskim ratom. Nakon toga, u prvim godinama novog milenijuma, je bilo priče o seriji 9 koja je trebala da bude taj superautomobil, ali se i od toga odustalo nakon Avganistana i početka rata u Iraku, što je ponovo destabilozovalo tržište naftnih derivata i ponovo podiglo cene, pa je onda pre 4-5 godina počelo da se priča o Z10 modelu koji je trebao da bude taj superautomobil, sa ultra lakom šasijom i snage ne manje od 600 KS, bilo je čak i nekih skica po netu i nezvaničnih podataka o testiranju, pa taman kad se ceo projekat "zahuktao" opet je tržište naftnih derivata krenulo da divlja i cene da skaču, pa je i taj projekat "stavljen na led". Dakle, BMW danas nema superautomobil ne zato što be bi hteli ili voleli da ga imaju na tržištu, ili zato što nisu sposobni da naprave jedan takav, već zato što nisu bili spremni da rizikuju toliko jer u vremena kad cene goriva skaču samo jedan Ferrari ili Lamborghini mogu da budu sigurni da će da prodaju superautomobile, jer jedino to i prave, jer njihova redovna klijentela teško da zna šta znači reč "kriza" :) A pošto razvoj novih modela proizvidjače ne košta milione, nego milijarde evra, jasno je koliki je rizik od gubitka ako model ne ispuni očekivanja i ne ostvari neophodne prihode da bi doneo profit kompaniji. BMW ne može toliko da se kocka, iz prostog razloga što kao što rekoh iza njega niko ne stoji i mora vrlo pametno da manipuliše resursima, inače par pogrešnih poteza i cela kompanija je u problemu.

Sa druge strane, BMW se povukao iz F1 upravo iz istih razloga, u vreme naftne krize i skoka cena goriva procenjeno je da je interes BMW-a u smislu marketinga kad je učešće u F1 u pitanju nedovoljan ili nije na nekadašnjem nivou. Obzirom na promenjen stav dela javnosti po pitanju opravdanosti takmičenja kao i brojnih promena koje su uvedene kako bi se smanjili troškovi, potrošnja, kao i štetne emisije koje celo takmičenje ima za posledice, odlučeno je da je u novim okolnostima potrebno naći adekvatnije načine za investiranje. Zato je BMW ogroman novac koji je trošio na F1 povukao, i usmerio na investicije u nove tehnologije iako je i ranije puno ulagano u tom smislu, sada je zbog nove ekološke svesti u auto industriji očigledno da se BMW u potpunosti posvetio budućnosti i ubrzo ćemo videti rezultate takvog razmišljanja. BMW i danas pravi motore koji su medju najekonomičnijim na svetu u svojim klasama i obzirom na efikasnost, što podjednako važi za benzince ali i za dizele. A samo do pre par godina BMW je važio za proizvodjača automobila koji "mnogo troše", i upravo je cilj kompanije bio da se "izbrišu" takve asocijacije u svesti javnosti i kupaca kad su modeli BMW-a u pitanju. Sada se radi na razvijanju elektromobila (to doduše rade i mnogi drugi), tako da ćemo uskoro videti model Megacity koje će raditi isključivo na baterije, a proizvodiće ga potpuno nezavisna firma koja će biti osnovana unutar BMW-a. Isto tako poodmakli su testovi na razvoju novog trocilindarskog turbo dizel motora koji će biti nevidjeno ekonomičan za današnje pojmove, trošiti oko 3,5 litra na 100 km ali razvijati oko 150 KS iz 1,5 litara radne zapremine. Isto tako se radi na malim benzinskim trocilindričnim turbo motorima, koji će vremenom polako preuzeti mesto 4- i 6-cilindričnim modelima. Osim toga razvijaju se nove tehnologije, sistemi i koncepti koji imaju za cilj da smanje potrošnju što je više moguće, a da to ne bude na štetu performansi, što BMW obuhvata pod idejom "Efficient Dynamics". Rade na ovakvim stvarima i konkurenti, naravno, ali je BMW daleko odmakao, više i od Mercedesa a naročito od Audija, upravo iz razloga što od njih najviše i ulaže u nove tehnologije a opet, rezultate toga ćemo videti u vrlo skoroj budućnosti. BMW i sada važi za najprodavaniji premium brend na svetu, a tu poziciju će upravo zbog ovakvih svojih poteza još više učvrstiti u godinama koje dolaze.

Inače, na našu žalost, BMW će se sledeće godine nakon F1 povući i iz WTCC takmičenja, ali se od 2011. godine vraća u DTM šampionat, tako je bar izjavio Mario Theissen, šef Motorsport odeljenja. A taj "superutomobil" iz BMW-a koji se već ne godinama nego decenijama željno iščekuje, ćemo najverovatnije dobiti u vidu kompaktnog i ultralakog kupea kojeg će pogoniti trocilidarski turbo benzinac ili čak već pomenuti 1,5-litarski turbo dizelaš "potpomognut" sa parom elektromotora (na svakoj osovini po jedan), pa se očekuje da će auto imati nekih 800 Nm obrtnog momenta zbirno, odnosno isto onoliko koliko razvijaju DVA V8 motora iz sadašnje M3-ojke :rolleyes:

Dakle, jesi u pravu za mnoge stvari, ali sam ovo morao da napišem čisto da ne ostane nedorečeno zašto je tako ili zbog čega BMW radi neke stvari koje radi. Malo (više) sam smorio ali neke stvari jednostavno "ne stanu" u nekoliko rečenica :)

Link to post
Share on other sites

svaka cast na odgovoru heheh u pravu si sve...al ja kao fan jebiga moram malo ih kritikovat nemogu ih samo hvalit,,,ja inace gotivim i jaguara i kad sam cuo da ih je preuzela indijska TATA nisam mogo vjerovat da su dotle dosli zalosno....ako BMW tako zavrsi definitvno prestajem se interesovat za auta hahaha necu imati vise favorita...kupicu si neki kavasaki prelazim u bajkere heheheh :rolleyes: pozzzz

nadam se da ce doci i neka bolja vremena dosta je bilo ove krize vise

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...