Info o ugradnji plina u e34


Recommended Posts

Ma jok,ja sam imao obican(venturi) u e36 sa M40,auto je radio i isao perfektno,a uz to nije prelazio 10l plina,i nije bilo problema sa lerom,doduse bio je BRC uredjaj sa kontrolom temperature vode.

Slobodno ugradi venturi,ali sto kaze casper samo kvalitet. ;)

Link to post
Share on other sites

Imaš metalnu granu i time si bezbedan što se tiče "cvetanja" iste u slučaju većih detonacija, ali to ne znači da nećeš imati problema sa detonacijama kod venturi sistema. Grana i plenum će naravno "preživeti" ali kod detonacija uvek postoji taj povratni pritisak koji negde mora da "izbije" iz sistema, a to je uglavnom onde gde je otpor najmanji. Zato je za očekivati da ti u slučaju eventualnih detonacija pritisak pocepa neku gumicu, neku od plastičnih ili gumenih "lulica" koje se kače na usisnu (npr. ona koja povezuje usisnu sa kućištem ventila ler gasa) i slično, ili da ti jednostavno pritisak "smakne" šelnu na nekom sastavu pa čak postoji mogućnost da se pritisak vrati sve do kućišta filtera za vazduh i da se ono "rascveta", što je primer koji sam lično video. U svakom slučaju sve su to situacije koje te mogu u nekom trenutku ostaviti negde na putu, jer iako je banalne prirode ne licu mesta se problem neće moći rešiti osim ako ne budeš nosio u gepeku rezervne delove od svih gumenih i plastičnih creva i "lulica", kućišta, šelni... pa onda to budeš zamenio na licu mesta. U suprotnom, nije baš sve tako ružičasto oko venturija i to treba da znaš pre ugradnje. Naravno svi znamo koliko je sekvent bolja varijanta ali i skuplja, tako da mislim da nema potrebe da ti kažem šta ja mislim da je bolji izbor...

Vrhunska ugradnja i kvalitetan sistem se podrazumevaju, ali ako si već rešio da ugradiš venturi moj ti je savet da obavezno doplatiš za sistem sa lambda-kontrolom, odnosno kontrolom izduva čime upravljačka jedinica plinskog uredjaja dobija vrlo bitnu povratnu informaciju koja joj služi da vrši korekcije smeše u realnom vremenu, umesto što "djuture" gura neku podrazumevanu količinu plina po jedinici vremena (ciklusa). Sa lambda-kontrolom dobijaš sistem koji ima daleko napredniji sistem kontrole i doziranja smeše prema radnom opterećenju i potrebama u svakom trenutku, što ima za posledicu bolji odziv na pedalu gasa, mirniji rad u leru sa kojim nikad nećeš imati problema (pod uslovom da je mehanički sve u redu sa autom) za razliku od nekih venturi sistema bez lambda kontrole koji ne umeju da se "sastave" na leru ni pod tačkom razno, a sve će to rezultirati nižom potrošnjom plina za nekih 10 %. Zapravo, ugradnja venturi sistema bez lambda kontrole je čisto bacanje para jer sa tim sistemom je potrošnja plina primetno niža tako da obzirom na iznos koji se treba doplatiti za lambda-kontrol sistem investicija se isplati za par meseci, a nakon toga sam taj sistem dodatno štedi novac vlasniku zbog efikasnijeg rada motora i bolje ekonomičnosti, pored toga što se auto mnogo bolje i "civilizovanije" ponaša na putu, ima bolji odziv na pedalu gasa, daleko redje pravi probleme oko detonacija (praktično nikad pod uslovom da je struja na autu uvek besprekorna, uključujući i svećice), ima tiši i mirniji rad u leru. Dakle ako si rešio venturi, moj ti je savet da ako ikako možeš doplatiš za lambda kontrol sistem, jer ćeš time na početku platiti više ali će ti auto više i štedeti, pa se ta investicija vrlo brzo isplati a nakon toga ti štedi novac, a u medjuvremenu imaš jednom rečju bolji auto nego bez tog sistema.

Pozdrav i srećno kako god da odlučiš :)

Link to post
Share on other sites

Pojedinacni uspesni slucaj se ne moze smatrati pravilom, a pravilo je da M40 motori u 90% slucajeva imaju problem sa lerom na plinu ako im se ugradi venturi plin.

Ja sam vozio M40 i nikad nisam imao problem ni sa podizacima ni sa bregastom, odnosno nisu se culi ni pri hladnom startu, pa opet ne zakljucujem da je to pravilo kad svi pricaju da je to djubre od motora, a samo zato sto imaju problem sa time.

Link to post
Share on other sites