Treba mi pomoc pri kupovini "bembare"


Recommended Posts

BMW-ovci! Pozdravljam vas. Najpre, odmah da vam kazem da nisam nikakav strucnjak za automobile, jednostavno volim da se vozam, volim kad ne treba da visim kod majtora, i da imam adekvatan auto kad mi je potreban, bila zima ili leto, nebitno. Treba mi pomoc, savet ili mozemo ga nazvati bilo kako. Vozio sam do sada automobile nizih klasa npr. Skoda, Opel, Peugeot itd. A sad razmisljam o kupovini BMW-a 318, 92 godiste, benzin plin. Izgleda neverovatno na slici. Znaci, modernog je izgleda, boja metalik siva, ima one farove angel-eye ako se ne varam. Jedini problem mi je to sto ne znam sta cu stvarno dobiti, a izgled moze da vara (zar ne?). Sta vi mislite o ovom automobilu? Sta se najvise kvari? Na sta da obratim paznju ako idem da pogledam. Nisam vam rekao, cena joj je 2400 evra, meni uopste nije mala posto nemam stalno zaposlenje. Zvao sam vlasnika, ali on moze samo da hvali, ne moze realno da kaze nista korisno sto se mene tice posto je auto kod njega samo nekoliko meseci (mozda je i sam shvatio da ga ne vredi drzati zbog popravke ili zbog potrosnje goriva,zato ga i prodaje, nemam pojma). Rekao mi je da je auto bez ulaganja (to mnogi kazu, ja vise ni sam sebi ne verujem) i napomenuo samo jednu stvar: da nece uvek da radi na benzin. E, sad mene zanima da li je to zbog membrane u pumpi koja ode zbog koriscenja automobila na plin, ili je problem komplikovaniji (Mozda protokomer,ili nesto drugo). Znaci sve u svemu auto izgleda jako dobro, ja bih vas samo zamolio da mi kazete ako slucajno kupim ovaj awto, na sta da budem spreman… Sta mogu ocekivati? Sta je najgore sto moze da se desi ili da ne bude u redu i koliko ce me to kostati? Hvala vam unapred i pozdrav od muzicara iz Zrenjanina.

Link to post
Share on other sites

Koliko vidim to je ovaj:

http://polovniautomobili.com/oglas1642914/bmw_318_i/

Dao je opis: "auto je maksimalno utegnut.ima plin,sve 4 zimske gume.i mali je potrosac.tek je registrovan.moze zamena"

Iskreno, sumnjivo mi je da je maksimalno utegnut a kod vlasnika tako kratko vreme i odmah ga prodaje, čak je i spreman na zamene, samo da ga se otarasi? Pitaj ga zašto ga prodaje i šta vozi? Gledaj ga u oči dok postavljaš pitanja i dobijaš odgovore...

Prvo ne očekuj da možeš zaista dobiti maksimalno utegnut auto za 2400e bez ulaganja.

Ono što te mogu posavetovati jeste da ideš sa nekim ko dobro poznaje automobile, a naročito BMW E36-tice. Tebi će se auto verovatno svideti, i nećeš ni primetiti probleme, zato i i treba drugi par očiju.

Generalno, pošto vlasnik kaže "maksimalno utegnut", to imaš pravo i da tražiš i ukoliko nešto nije tako da na tome spuštaš cenu.

Par saveta ovako iz glave:

1) Reci vlasniku da ga ne pali dok ti ne dođeš. Pitaj ga kada je poslednji put rađen servis i šta je tačno zamenjeno. Pitaj ga da li je ozbiljnije lupan ili prevrtan?

2) Dok je hladan proveri nivo ulja - ako je ispod minimuma, vlasnik se verovatno uopšte nije brinuo o autu i u ko zna kakvom je stanju motor iznutra. Ako je relativno skoro radio servis , ulje ne sme biti crno i gusto, već prozirno braonkasto. Pogledaj dobro motor - idealno je ako je prašnjav i suv.

3) Upali auto, i oslušni u leru, nesme da bude nikakvog škripucanja, rad motora mora biti ravnomeran.

4) Probaj auto, sa isključenom muzikom naravno. Sa svojih 115KS trebao bi solidno da može da povuče. Probaj ga u svim obrtajima, zvuk mora da bude zdrav i ne sme da bude štucanja.

5) Vozi i po dobrom ali obavezno i po lošijem putu, da osetiš trapove. Načulji uši kada prelaziš preko ležećih policajaca - zvuk bi trebao biti relativno mekan, a osećaj nešto tvrđi.

6) Na volanu ne sme biti lufta, cimaj na malo (baš malo) levo-desno, točkovi moraju da reaguju i na vrlo male pomeraje. Na skroz ravnom putu, ne sme da vuče ni na jednu stranu.

7) Proveri da li su gume ravnomerno istrošene (spoljni i unutrašnji kraj). Ako nisu, ima problem sa trapovima.

8) Ako si i dalje zainteresovan, zamoli ga da kontakt prethodnog vlasnika i pozovi istog i pitaj o autu... Ako krene da vrda, velike su šanse da nešto nije OK.

Što se gas instalacije tiče, o tome iskreno nemam pojma, ali sugurno će ti neko sa foruma dati neki koristan savet...

Link to post
Share on other sites

A i slepac bi video da je lupan.. tj. da se farba razlikuje na nekim mestima, npr. zadnja desna vrata. A i kaze ti Sutlandjanin lepo.. Za te pare imas boljih automobila. I u ovoj krizi, kome trebaju pare, spustice dosta cenu, samo se ne zaleci! Msm.znam da ce ti posle yuga svako vozilo biti auto, al obrati paznju na gore navedene stvari, iako je 20 godina star, ne sme reci UTEGNUT a da "lupka" ogibljenje, ima rupe po karoseriji i na 130 trese ko trbusna plesacica! ;)

Link to post
Share on other sites

Izgleda da mi je vid bio malo zamagljen. Vidim sad dve nijanse farbe (valjda nije zbog osvetljenja). Mene je najiskrenije privukao njegov izgled (sto u globalu, morate priznati nije tako los). Lepo mu stoji siva-metalik. Pitao sam "vlasnika" za ulubljenje sa desne strane, ali on kaze da to nije to i da je verovatno neka greska na slici ili tako nesto. Hvala svakako na odgovorima, mnogo ste mi pomogli. Ja sad definitvno stojim iza toga da je najbolje kupiti awto od poznanika( znas kako je vozio, sa cime je imao problema, sta je menj'o, sta nije).

A sto se cene tice, vise neznam sta je realno a sta nije. Za ove modele bmw-a traze i do 3000E a i vise. Hvala svima.

Link to post
Share on other sites

Nasao sam komentar prethodnog vlasnika sto se cene tice:

"1800e u keshu a ostatak ... dobio sam laptop... moja procena da vredi 150-200e...

vidis da imam razlog sto sam stavio ~2000e (ipak je moja stvar kako je ugovorena ta cifra).

nista nisam slagao. p03

A sada mu je cena enormno porasla na 2800, a ja se obradovao sto su mi spustili cenu na 2400. :)

Hvala svim jos jednom, na informacijama. Ako kupim nesto i ako to bude bmw (voleo bih da to bude e36) stavicu na forum.

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Ja vec izbegavam da komentarisem ovakve automobile da me neko ne prozove da serem, srecom ima i drugih koji gledaju. Sve u svemu retko da se nadje da je bar u boji auto, a kamoli u prvoj :rolleyes:

Najjaca su mi gospoda koja za ocigledno prespricavan auto tvrde prva boja, ili za polu kriv - nikad lupan itd.

Uzas.

Link to post
Share on other sites