E46! Koji je najoptimalniji?


Recommended Posts

Poz svima pre svega, imam nekoliko pitanja o E46 i njegovim benzinskim motorima.

Koji je najoptimalniji motor za ovu sasiju (Sedan i Coupe), a da u izbor motora ulaze serije 318i i 320i stim sto 320i da ne ide preko 2000ccm zbog registracije. Znam i za onu izreku da BMW-a nema bez sestaka, ali pokusavam da razmisljam racionalno i da vidim koji ce meni najvise odgovarati (citaj finansije) Stoga me zanima da mi objasnite koliko koji od njih trosi, koliko su servisi, koji se motor pokazao kao najbolji? :)

Link to post
Share on other sites

pa imas sestaka 2.0 verzija od 150ks, malo se teze nalazi ali ima...(obicno je 1999, 2000 godiste)

dizel je dobar ako je odrzavan i ako nije mnogo presao, ja bi birao onaj sa 150ks...

imas i 318 od 2001 sa 143ks, trazi dobro odrzavanje, nije veliki potrosac ima sitnih decijih bolesti...

i 318 sa 118ks, pouzdan, proveren ali po meni preslab...

izbor je na tebi..

Link to post
Share on other sites

Ako si iole entuzijasta i ceniš fantastičan zvuk šestocilindričnog motora, preporučio bih ti 320i (ugrađivao se do 2000-te, M52TUB20 motor). Ako ideš na restyling E46, onda samo 318i odgovara (143ks, ali performase slične onom 320i, mada je zvuk lošiji jer nije šestak ali i potrošnja oko 1L manja). Ako pak želiš nešto malo jače, idi odmah na 325i, M54B25 motor, vredi, 192ks i osetno dosta živahniji od navedenih 318/320i, preko 2s bolje ubrzanje do stotke od njih a zvuk fenomenalan). Jeste 2500ccm i oko 200e skuplja registracija godišnje, ali i uživanje je veće a život samo jedan... Imam taj M54B25 motor u svom autu i svaki put kad stisnem gas do daske i obrtaji skoče na 4000+, osmeh mi sam izađe na lice ma kako loše raspoložen bio, toliko je dobar zvuk i celokupan osećaj. :) Prosto mi je žao što znam da će uskoro downsizing-om sve da pređe na 4 pa i 3 cilindra. Očuvani šestaci će verovatno ostati traženi raritet među ljubiteljima.

Elem, potrošnju očekuj oko 10-12L-12.5/100km u gradu za 318i-320i-325i, kada se lagano vozi. Na običnom putu, pri 90km/h oko 6-7-7.5L/100km za 318-320i-325i, sve naravno na potpuno ispravnom motoru i ne na kratkim relacijama.

Dakle kod dileme 318i ili 320i (oba 2000ccm), 318i manje troši, ima praktično iste performanse ali nešto lošiji zvuk. Zauzvrat, 318i možeš naći i u restyling varijanti, koja je po meni dopadljivija.

Održavanje je slično kod svih navedenih benzinaca; nema turbine, dizni, interkulera, boš pumpe, grejača, itd itd. :) Servisi redovni (zamena ulja i filtera ulja, kabine tj. unutrašnjeg vazduha i filtra goriva) na 20000km ako se pretežno umereno vozi i sipa evropremijum gorivo, u suprotnom skrati na 10 max 15000km. Nema velikog servisa u smislu da za tajming imaju lance a ne kaiš, ali postoje i 2 kaiša, jedan za klimu i drugi za servo i vodenu pumpu, koje treba redovno kontrolisati. Pločice menjaš kad se istroše, kao i kod svih auta. Svećice se menjaju na oko 60-80.000km za 320i/318i i 120-150.000km za 325i. Tečnost hlađenja i kočiona tečnost na 2-3 godine.

Pri kupovini naročito obratitu pažnju na sistem vodenog hlađenja, imao je "bubice", stariji su imali lošu vodenu pumpu sa plastičnim propelerima (BMW ovlašćeni servisi su ih menjali na prvom većem, tj. inspection II servisu, obično na 80.000km sa boljom pumpom sa metalnim propelerima) a svi nažalost imaju previše plastičnih delova od kojih vremenom neki popuste/napuknu pa eto belaja ako se na vreme ne rade preventivni pregledi.

Takođe pri kupovini dobro pregledati ceo auto, trapove i motor odozdo, kao i prikačiti ga na detaljnu dijagnostiku - često ima grešaka koje upućuju na kvarove a da lampica "check engine" nije upaljena.

Srećna kupovina.

Link to post
Share on other sites

Ja da se pitam potpuno, isao bih na 328i, o zvuku ne morate da mi pricate, jasno mi je, ali pare u BMW-a idu po pola, pola od mog auta, pola od tatinog, tako da moram da zadovoljim i kriterijume sa druge strane, zato sto se toga tice i jesam napisao u prvom postu da gledam 318i ili 320i, dizele ne gotivi ni tata, ni ja, tako da njih zaobilazimo, takodje jos jedna stvar igra vaznu ulogu, a to je automobil koji nadjemo, ja bih najpre zeleo da to bude Coupe 320i, a cale opet da bude 318i sedan :D ali srecnom je moj auto skuplji pa ja odlucujem da ce biti coupe, ali kao sto rekoh, ako naidjem na jako dobar primerak 318i Sedana, a coupe-i ne budu bas u najboljoj ponudi, onda cu uzeti sedana, ili obratno, ali sam postavio ovo pitanje bas da vidim to sto ste mi rekli, pa da imam u glavi okvirno sta koji auto daje za pare ulozene, zanimala me je i ta cifra o potrosnji rednog sestaka od 2000ccm i 150ks i 1900ccm cetvrtaka od 143ks, jer dok sam ja bio klinja, imali smo 520i koji je trosio strasno, 17-18l benzina, pa zato imam malo psiholosku barijeru sto se tice tog motora :)

Koje su jos prednosti rednog sestaka nad ovim cetvorocilindrasem ili mane?

Link to post
Share on other sites

iskreno sa nadam , da ce pre ili kasnije krivicno odgovarati i oni sto podmazuju i oni sto su podmazivani !!! , ili smo "MI" koji placamo po 800E reg. za auto od 20 god mozda budale ??? ... inace , odlican primer za uvid "nekima" koje bi mozda trebalo da zanimaju ovakve stvari !

Link to post
Share on other sites
Guest vladeta82

Najpametnije ti je da uzmes ono sto ti odgovara i sto ti se svidja,sta god da uzmes ne mozes pogresiti jer u pitanju je bmw!Ovde ces za jedan model cuti sto razlicitih misljenja,ovde su veci strucnjaci nego u samoj fabrici ha ha!

Link to post
Share on other sites

Da li zna neko neki aktivan sajt sa polovnim automobilima iz italije, na kojima bih mogao da trazim automobile, takdoje, budzet je nekih 6500e, za auto i za carinu, smatrate li da moze da se nadje dobar primerak za te pare?

Link to post
Share on other sites

Da li zna neko neki aktivan sajt sa polovnim automobilima iz italije, na kojima bih mogao da trazim automobile, takdoje, budzet je nekih 6500e, za auto i za carinu, smatrate li da moze da se nadje dobar primerak za te pare?

ima i to da se ,,, autoscout.it

Link to post
Share on other sites

Pa isto bi on tebe izasao, samo bi placao manje ostale obaveze :)

Nije mi postovao celu poruku...Invalidi koliko ja znam placaju samo porez prvi uvozu auta bez carine i imaju povracaj u roku od 45 dana, ako su lagali mene, sad lazem i ja tebe.

Link to post
Share on other sites

Da li zna neko neki aktivan sajt sa polovnim automobilima iz italije, na kojima bih mogao da trazim automobile, takdoje, budzet je nekih 6500e, za auto i za carinu, smatrate li da moze da se nadje dobar primerak za te pare?

nikad ga ne bi uvezao iz Italije!

Link to post
Share on other sites

To su takve glupe price... naravno da ima italijana koji skidaju kilometrazu i rade svasta sa autima, ali takodje ima i normalnih koji prodaju auto, drugo i cena normalnog auta kod njih je manja nego kod nas, a trece, imaju najbolje puteve u evropi, tako da cu pre uzeti auto koji je vozen tamo 10godina, nego neki koji je ovde odrzavan kako treba, ali vozen po ovim kaldrmama.

Link to post
Share on other sites

to je tek glupost..znaci radije ces da uzmes nekog krsa kojeg su akali svaki dan,radili servise kad su stigli itd. al su ga vozili po njihovim putevima,nego nekog koji je u fulu odrzavan a vozen kod nas...ja bi pre kupio auto odavde,nego od italijana...po meni,jedino vredi doterati auto iz svajcarske...ali i kosta..

Link to post
Share on other sites

Ne delimo isto misljenje, standard u Italiji je vec nego u Srbiji, to sto ti pricas za odrzavanje se vise oslikava na Srbiju nego na Italiju, takodje ja ne planiram da kupim izakanog od 250.000 pa doteranog ovde sa skidanom kilometrazom, vec idem u Italiju licno, pa cu sa ljudima koji su u tom poslu duze nego sto ja imam godina videti koji je primerak najbolji za mene, a ti ljudi me ispaliti nece, jer su mi porodica. :)

Link to post
Share on other sites

kralju vecih cigana od zabara nema....

konkretno znam slucaj italijan koji je novo auto radio servise redovno, ali u ovlastenom servisu je radio svaki treci,a pre nego sto ode u ovlasteni on vrati kilometrazu pa tako je on npr prvi radio u ovlastenom na 10.000km, drugi i treci radio bog zna gde, a cetvrti opet u ovlastenom, ali on vrati 20000km pa ispadne da je taj cetvrti ustvari drugi, odnosno ti dodjes kupis auto kontas presao je 150000km, a on pregulio 300000km.

sa njim treba covek biti krajnje obazriv .

Link to post
Share on other sites

Razumem ja to da su oni cigani i da rade svasta sa autima, zato i vodim ovog coveka koji je ceo svoj vek proveo na uvozu automobila i prodaji istih, najvise iz Italije.

Nego mene zanima jos jedna stvar koja me jako kopka, ali bih zeleo ako je moguce da mi na ovo pitanje odgovorite u CIFRAMA.

Mnogo puta cujem i citam po forumima da je BMW skup za odrzavanje, dobro, ali posle toga procitam da oni porede odrzavanje BMW-a sa odrzavanjem Fiata nekog ili slicnog auta, sto je retardirano. Mi u porodici imamo 2 auta trenutno. To je Renault Laguna (2001god 1.9dci) i Honda Civic (2000 god. 1.4iS) Laguna se odrzava u ovlascenom servisu (a takodje kukaju da je ona skupa jako za odrzavanje) pa ne vidim do sada da nam je nesto tesko padalo to odrzavanje, iako je tu bilo i menjanja pumpe visokog pritiska, menjanja diskova, amortizera i da ne nabrajam dalje. Civic je ugl odrzavanje 1 godinje, mali servis i ujedno se tada promeni sto treba od delova koji su otisli, a to je uglavnom 200e, ne vise.

Da li moze neko od vas da mi napise cifre nekih delova za BMW-a, malih servisa i slicnih ishoda i takodje da uporedi koliko je skuplji BMW u odnosu na ova dva auta, hvala :) (prelazimo uglavnom 10.000 godisnje, do 15.000 maksimalno)

Link to post
Share on other sites