Recommended Posts

Nisam do sad pisao, pošto uglavnom rešavam sve sam, ali ovo je nešto što ne mogu nigde na nađem rešenje.

Pitanje je za verovatno za iskusne.

Zanima me da li mogu da stavim katalizator sa E36 compact-a (316i, M43) na moj E30 (320i, M20)? Katalizator na kompaktu je u odličnom stanju, a kod mene je neko izbacio to čudo i stavio dve cevi umesto toga. To i ne bi bio toliko problem, da nije samim tim i promenjen zvuk motora, koji sad zvuči dosta duboko (jeste moćno, ali za kratak period, pošto u dužoj vožnji zamara). Naravno izbačena je i lambda sonda, pa sam to sad dodao, jer je auto trošio, vozio ga lagano ili gazio od 15 do 20 l goriva. Sad je to spalo na 12 do 16-7, ali je problem što sonda ne radi kako treba zbog nedostatka katalizatora. Šta mi je činiti, a da me ne košta mnogo, pošto stvarno nisam u situaciji da odvojim pare za komplet auspuh.

Jedino ako neko ima da menja kompletan auspuh od E30 za kompletan od kompakta. :)

Hvala unapred na predlozima.

P.S.

Jako retko vozim auto zbog specifične situacije, tako da mi nije to toliko bitno, ali opet ne volim da se razbacujem parama ako ne moram.

Link to post
Share on other sites

....ali je problem što sonda ne radi kako treba zbog nedostatka katalizatora.

Sonda se nalazi ispred katalizatora i (ne)postojanje katalizatora nikako i ne moze uticati na njen rad, tj. postavljanjem katalizatora neces resiti problem sa potrosnjom.

Link to post
Share on other sites

Znači katalizator ne bi trebalo da utiče na sondu. Zbunilo me to jer sam negde čitao da katalizator podiže temperaturu gasova i ispred njega, pa utiče na sondu. Verovatno sam loše pohvatao. U svakom slučaju to je onda odlično, samo onda treba da potražim razlog potrošnje na drugom mestu.

Inače već imam lonac na mestu katalizatora, ali me ubi zvuk koji izlazi iz auspuha. Zvuči kao da imam V8, što je odlično u leru i bilo bi ok da sam klinac i da se i dalje ložim na to, ali u vožnji je brundanje naporno. Čuo sam kako zvuči sa katalizatorom i to je ono što mi treba. Ni lonac ni cevi ne pomažu u smanjenju jačine zvuka, pa pretpostavljam da je za to zaduženo saće u katalizatoru.

Nisam očekivao tako brze i konkretne odgovore, tako da hvala još jednom na izdvojenom vremenu. B)

Link to post
Share on other sites

Katalizator mozda za nijansu umanjuje jacinu zvuka,ali za to su zasluzni lonci koji su kod tebe verovatno prazni i zato ti grmi,samo sa dobrim srednjim loncem se vec ne cuje jako plus dobar zadnji i to je to.Znaci ti lonci koji su na tvom autu ne rade posao.

Link to post
Share on other sites

Onda ostaje ako uhvatim vremena da prebacim katalizator umesto lonca, pa da vidim šta će da se desi. Ako ništa, ionako se (nažalost) vozi jednom u dva meseca, pa nije toliko bitno.

Uvek ostaje oglas varijanta.

Link to post
Share on other sites